BABYCALL / BABYMONITOR- Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 20. juni 2019


BABYCALL / BABYMONITOR- Test, testvinnere og kjøpeguide

Trenger dere babycall eller babymonitor, med eller uten kamera? De fleste foreldre kjenner seg igjen i denne situasjonen: Babyen sover på barnerommet og dere befinner dere på stuen eller på kjøkkenet. Den stadig tilbakevendende tanken er, sover babyen eller er babyen våken? Hvordan har babyen det, har babyen dynen over hodet, er liggeposisjonen riktig, gråter babyen, hva skjer på barnerommet, får babyen dekket søvnbehovet? Tankene og fantasien begynner å arbeide og bekymringen øker. Det oppstår en usikkerhet som fører til at dere ofte må ta en titt innom barnerommet, som regel helt uten grunn. Situasjonen blir oppstykket og urolig og dere har ikke ro og frihet til å få gjort andre gjøremål, eller slappe av. En babycall av god kvalitet (som helst har gjort det godt i test) med kamera løser dette problemet.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

  • Philips Avent SCD620 babymonitor
  • Philips Avent SCD630 babymonitor
  • Tips til hva som er viktig når du skal velge babycall/babymonitor
  • Testresultater

Philips Avent SCD620 babycall i test – Enkel i bruk og flott skjerm

Pris: Cirka kr 1.500,- (Oktober 2018)
Rekkevidde: I følge produsenten: Innendørs 50 meter – Utendørs 300 meter. Tester viser en noe kortere rekkevidde både innendørs (35 m) og utendørs (90 m). Rekkevidden innendørs bestemmes av hvor mange vegger signalet skal gjennom samt hva veggene er laget av. De fleste babymonitorer får problemer med signalstyrken om det for eksempel er flere murvegger mellom enhetene. Philips Avent SCD620 får også kritikk for redusert signalstyrke om enhetene befinner seg i ulike etasjer.
Batteri: Babyenheten har ikke batteri og må være tilkoblet strømnettet. Foreldreenheten har, i tillegg til mulighet for strøm fra nettet, oppladbart batteri med varighet på 10-11 timer i videomodus og ett par timer lenger om du kun bruker lyden. Kan lades med mini-USB.
Skjerm: 2,7’’ høyoppløselig fargeskjerm
Nattlys: Nei, men har infrarødt lys slik at du kan se barnet i mørket. Dette aktiveres automatisk ved svakt lys og mørke.
Toveis kommunikasjon: Ja, slik at du kan prate beroligende med barnet.
Vuggeviser: Ja, du kan velge i fem ulike
Frekvensbeskyttelse: Ja, FHSS teknologien sikrer at kommunikasjonen mellom enhetene ikke blir forstyrret av andre babycall i nærheten. I tillegg er det ikke mulig å avlytte kommunikasjonen.
Varsling: Blir signalet brutt vil en lampe lyse på foreldreenheten. Signalbrudd skyldes som regel at avstanden mellom enhetene blir for lang eller at batteriet begynner å bli svakt.
Kommentarer fra test:
+ Enkel å montere og god brukervennlighet
+ Tydelig og klar skjerm
+ God lydkvalitet
Noe kort rekkevidde, her spørs det hvilket behov dere har
Babyenheten har ikke batteri. Da kan du ikke bruke den utendørs i barnevognen.

Philips Avent SCD620 er en robust babycall fra Philips som har gjort det godt på det norske markedet. Trenger du ikke babyenhet med batteri og ikke er avhengig av ekstra stor rekkevidde er dette et godt valg.


Philips SCD 630 babymonitor – Stor skjerm med zoom

Pris: Cirka kr 1.900,- (Oktober 2018)
Rekkevidde: I følge produsenten: Innendørs 50 meter – Utendørs 300 meter. Resultater fra tester viser tall som ligger noe under de produsenten oppgir. Det er mange faktorer som påvirker rekkevidden så man kan ikke forvente 100% nøyaktighet.
Batteri: Babyenheten fungerer med nettstrøm og ikke batteri. Foreldreenheten kan derimot brukes både med nettstrøm og batteri (leveres med oppladbart batteri med varighet på 10-11 timer i videomodus og en times tid lenger om du kun kobler til lyd (ikke video). Kan også lades med mini-USB.
Skjerm: 3,5’’ LCD-fargeskjerm
Nattlys: Ja. En viktig funksjon for å gi barnet en rolig og trygg innsovning
Temperaturmåler: Ja, ha kontroll på temperatur og inneklima hvor barnet sover. Du blir varslet ved temperaturendringer. Dette er en nyttig funksjon fordi små har høy sensibilitet for temperaturendringer.
Toveis kommunikasjon: Ja, barnet blir beroliget når det hører din stemme
Vuggeviser: Ja, fem forskjellige
Zoom / kamera: Ja, 2x kamerazoom, da kan du følge barnet enda bedre (zoomen er ikke fjernstyrt)
FHSS Frekvensbeskyttelse: Ja. Da unngår du at uvedkommende kan høre på kommunikasjonen mellom dine to enheter eller bli forstyrret av signaler for andre babymonitorer.
Signal varsel: Blir avstanden mellom enhetene for stor slik at signalet blir svakt eller forsvinner vil foreldreenheten bli varslet. Det samme gjelder om batteriene begynner å bli svake.
Kommentarer fra tester:
+ Enkel i bruk
+ Stor og oversiktlig skjerm
+ Høy kvalitet på bilde, også med infrarødt nattsyn
+ Lydkvaliteten får skryt i tester
+ Bra batteritid
+ God rekkevidde
Kameraet har manuell justering og er ikke fjernstyrt

Philips SCD 630 scorer mellom middels og topp i de test vi har lest. Den har de viktigste funksjonene du trenger for å bedre kontroll når babyen sover. Testene er blant annet utført av barnefamilier og tilbakemeldingene er positive og de fleste vil anbefale denne modellen. Her er link til en test av Philips SCD 630 (på engelsk). Med automatisk aktivering av øko-modus sparer du også strøm og miljøet.

Andre populære modeller fra Philips er SCD506 og SCD501.


Hvordan fungerer en babycall?

En babycall består av to enheter, en for plassering hos babyen, den andre hvor foreldrene oppholder seg, bærer med seg. Ved hjelp av lyd- og bevegelsessensorer følger dere enkelt med på lyder og bevegelser hos babyen og har kontroll. Det finnes babycall med kamera slik at dere også kan se babyen, noe som gjør det enklere å vurdere behovet for å gå inn til babyen.
Nytt på markedet er også babycall koblet opp mot en app på mobilen. En babycall / babymonitor gir både barnet og dere god trygghet og forenkler hverdagen for travle foreldre.

Se test av populær digital babycall fra Neonate.

Er det nødvendig med kamera?

De fleste med baby har behov for en babycall. Unntaket er om dere bor i en liten leilighet hvor babyen sover på stue eller oppholdsrom, eller at dere synes det er greit å konstant prioritere kontroll av babyen. Bor dere i et hus med flere etasjer er behovet for en babymonitor absolutt til stede. Det samme gjelder ved nedsatt hørsel hos foreldre. Har barnet plager eller sykdommer som krever ekstra overvåkning er det ingen vei utenom en pålitelig babycall, helst med kamera, av god kvalitet.

Å følge med på de aller minste mens de sover er viktig. Den tradisjonelle babycall som varsler med lyd er i ferd med å bli erstattet av stadig mer teknologisk avanserte produkter som kan styres fra mobilen, ikke minst med kamera som gir et klart og tydelig bilde av hvordan det går med den lille.

Hva koster en babycall?

Babycall eller babymonitor av et kjent merke med to enheter (en for barnet og en for foreldrene) uten video ligger på mellom kr 500 og kr 1.500. Testvinnere koster som regel fra kr 1.000 og oppover. Med kamera må du regne med fra 1.500 og oppover til rundt kr 2.500,-. Alt avhengig av styrke og funksjoner.

Hvordan velge babycall / babymonitor?

Det er en del ting du skal tenke på før du kjøper babycall. Viktige funksjoner og teknologi som vi kommer inn på i denne guiden er dekning og styrke, stråling, følsomhet, interferens/forstyrrelser, frekvenser, video eller ikke, tilleggsfunksjoner samt pris.

Hva med dekning og styrke?

Fundamentalt i funksjonen for babycall er kommunikasjon mellom enhetene. Derfor er det viktig å velge en styrke som er tilpasset den avstanden og miljøet den skal brukes i. Blir signalet for svakt vil du heller ikke bli varslet om babyen gråter eller trenger assistanse. Rekkevidden på de ulike modellene baby call ligger på fra 250 meter til flere kilometer.

En viktig faktor for rekkevidden er hvilke hindringer signalet møter. Rekkevidden er oppgitt under forhold med fri sikt. Skal signalet gjennom tykke vegger av mur eller lignende hindringer blir rekkevidden betraktelig redusert, 300 meter rekkevidde kan fort bli til 10 meter. Skal du bruke babycall i en leilighet på ett plan med skillevegger i lettere materialer (tre, gips) holder det en rekkevidde på 2-300 meter. Ligger babyen utendørs i en vogn må du velge en kraftigere babymonitor. En fri-sikt rekkevidde på over 500 meter vil være tilstrekkelig. Når det gjelder å vurdere rekkevidden bør du holde deg til en seriøs test og ikke stole 100% på produsentene.

Philips har flere attraktive modeller, her er en.

Med en digital babymonitor unngår du forstyrrelser

All trådløs kommunikasjon er potensielt utsatt for forstyrrelser (interferens) fra andre elektriske apparater. En babycall vil derfor kunne bli forstyrret av andre babycall (naboens), elektriske apparater i huset (rutere, mikrobølgeovn osv) eller elektronisk utstyr utenfor huset. Dette viser test etter test. Slike problemer gjelder først og fremst analoge modeller.

Ønsker du å unngå dette problemet bør du derfor velge en digital modell som er mindre følsom for eksterne signaler.. Disse er merket DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications (digitalt forbedret trådløs telekommunikasjon)). DECT teknologien bruker krypterte signaler så du kan være trygg på at det ikke oppstår forstyrrelser. I tillegg unngår du at uvedkommende hører på ”samtalen”. Det har forekommet tilfeller hvor naboer har kommet inn på feil anlegg.

Alle babycall’er sender på en bestemt frekvens. Fordelen med DECT er at den automatisk skifter til en ledig frekvens om en frekvens er opptatt. Frekvensområdet er mellom 1,92 og 1,93 Ghz, noe som betyr mange frekvenser å velge mellom. Du kan derfor være trygg på å ikke bli forstyrret.
De fleste modellene på markedet er i dag digitale.

Med eller uten kamera?

Velger du en modell med videokamera kan du i tillegg til å høre også se babyen. Du ser hvordan barnet ligger i sengen, om barnet har kommet under dynen osv. Du har derfor mer kontroll med kamera. Enkelte modeller kan også kobles opp på TV-en slik at du ser kameraet på TV-skjermen (bilde i bilde).

De fleste babycaller som kjøpes i Norge er med kamera. Prisen er ikke avskrekkende, rundt ca 1.000 kroner ekstra, og det synes mange er overkommelig for å ha bedre kontroll.
Vær oppmerksom på at de rimeligste modellene med kamera kan ha dårlig bildekvalitet og kort rekkevidde. Det skal ikke mye til før bildet blir dårlig eller forsvinner. Velger du babycall med video anbefales derfor å velge toppmodeller, det er stor forskjell på kvaliteten, sats på en modell med kamera som gjør det godt i test.

Nyttige tilleggsfunksjoner

Babycall ulike typer tilleggsfunksjoner som toveis kommunikasjon, barnesanger (sovesanger), ulike varslinger (tomt batteri, svakt signal og lignende).

Risikerer babyen stråling fra en babymonitor?

Dette har det vært diskusjon rundt og mange foreldre har stilt spørsmål om det er trygt å bruke babycall / babymonitor. Babycall sender med samme type signal (men med betydelig svakere utgangseffekt) som en mobiltelefon (kilde: Statens Strålevern) og det er ikke påvist negative helseeffekter. Det er viktig at apparatene er CE-godkent, noe som betyr at de er testet og ikke overskrider de maksverdiene som lover sier. De tester som er foretatt viser at godkjente apparater har en stråling som ligger betydelig under grenseverdiene, du trenger med andre ord ikke være bekymret for stråling, uansett hvilken modell du velger.

Husk solstrålene, velg riktig solkrem til barn og baby.

Er babycall’en talestyrt sender den kun stråler når det finnes lyd som skal kommuniseres. Er det stille blir det heller ikke sendt stråler og barnet blir ikke eksponert for disse. Dette er verdt å tenke på om du er grunnleggende skeptisk til alt som har med stråling å gjøre. Det er også mye diskusjon om hvor mye stråling de ulike frekvensene avgir, men dette trenger du ikke å ta i betraktning.

Den generelle anbefalingen fra Statens strålevern (strålevernforskriften) er å plassere elektronisk utstyr minst èn meter fra der barnet sover. Legg derfor ikke babycall i sengen eller i vognen.

Hold deg «best i test» modeller. Neonate har babycall tilpasset det skandinaviske markedet.

6 tips – Slik får du babyen til å sovne

1. Leggetid til samme tidspunkt hver dag, også i helgene.

God søvn handler mye om gode rutiner. Å legge babyen, eller i hvert fall etterstrebe, til samme tidspunkt hver dag er en god rutine. Rutiner gir en trygghetsfølelse, også for babyer og små barn. Leggerutinene kan du starte med når babyen er 2 til 3 måneder.

2. La barnet sovne i sengen

Dette kan være en utfordring når barnet hyler og vil opp. Men, det gjelder å ikke gi opp. Klarer du å få barnet til å sovne på egen hånd i sengen har du kommet langt i lage gode søvnrutiner. Det er viktig at barnet er rolig når det legger seg, bruk derfor den tiden før leggetid til å skape ro rundt barnet og unngå stimulerende aktiviteter.

Når barnet legges i sengen skal du ikke overdrive innsatsen for å få det til å sovne, det holder med å være der, synge litt rolig og skape en rolig og trygg stemning. Du kan for eksempel sitte på en stol og gradvis plassere den litt lenger fra sengen for hver dag som går, eller du kan gå inn og ut av rommet med stadig lengre opphold utenfor rommet. I følge fagpersoner fungerer dette for de fleste.

3. Barnesengen skal ikke være en lekeplass

Leker, spilledåser, kosebamser og lignende forstyrrer innsovningen. Det holder med ett kosedyr og eventuelt en sutteklut (må ikke være så stor at den kan hindre luftveiene). Det beste er å ha så lite som mulig barnesengen.

4. Hold riktig temperatur både i og utenfor sengen

Babyen skal ikke svette, være derfor forsiktig med for varme klær og tepper. Dette er også viktig i forhold til krybbedød. Når babyen er 2-3 måneder er den optimale temperaturen på soverommet 17-19 grader. Bruk en babydyne. Disse er lette og gir et luftig og godt klima i sengen. Et tips fra en test: Fest dynen i sengesiden slik at babyen ikke sparker den av.

5. Babyen skal sove på ryggen

I følge ekspertisen på området reduserer å sove på ryggen risikoen for krybbedød. For det første sover ikke babyen så tungt på ryggen som på magen (babyer trenger ikke sove tungt). Sover den på magen blir søvnen dypere og babyen blir mindre sensibel i forhold til ting som forstyrrer. Det er også mindre fare for kvelning når den sover på ryggen.

6. Smokk er helt greit

Smokken beroliger babyen og kan være en måte å få babyen til å sovne. Den tar ikke skade av smokken. Den hjelper også til å unngå at babyen får ansiktet ned i madrassen, smokken er i veien og babyen legger naturlig hodet på siden.

Mer informasjon om krybbedød finner du hos Landsforeningen uventet barnedød.

Skrevet av Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/babycall-babycall/kjopeguide-babycall">
Twitter

Du liker gjerne...