Hvor stort søvnbehov har en baby?

Sist oppdatert: 22. mai 2019


Hvor stort søvnbehov har en baby?

En baby har etter fødselen et stort søvnbehov, gjerne 16 til 20 timer søvn pr. døgn, men dårlige soverutiner. Etter hvert vil babyen sove mer på nettene enn på dagen inntil det har en døgnrytme med to til tre timers søvn på dagen og ti til elleve timer på natten. Det anbefales at barnet sover i egen seng.

De første 3-4 månedene etter en fødsel blir som regel temmelig kaotiske når det gjelder søvnrutiner, både for baby og foreldre. Babyen har et stort søvnbehov men våkner ofte og sover ikke mange timene før det av ulike grunner våkner.

Hvor stort er søvnbehovet til en baby?

Søvnbehovet varierer fra baby til baby, det finnes ingen 100% fasit. Babyer er like forskjellige som oss mennesker når det gjelder søvnrutiner. En baby kan i starten sove lenge og rolig flere timer i strekk mens en annen våkner hver halvtime og lager et voldsomt spektakel.

Det totale søvnbehov for en nyfødt baby er 15 til 20 timer i døgnet de første ukene. Babyen er uten soverutiner og har ikke noe forhold til natt, dag og døgnrytme. Det er vanlig å våkne ofte. Etter hvert som kroppsfunksjonene blir normalisert vil babyen starte etableringen av soverutiner og etterhvert sove mer på natten enn på dagen.

Når barnet har rundet seks måneder er det vanlige totale søvnbehov på ca. 14 timer hvorav 11 timer nattestid (dette kan variere).

En babycall gir deg bedre kontroll med baby og søvn.

Hvordan kan du bidra til god baby søvn?

For å etablere gode soverutiner er det viktig å koble det å legge seg til det å sove. Du skal derfor ikke legge barnet når det er lys våkent og heller ikke når det har sovnet (om mulig). Da vil en baby koble sengen til andre ting enn det å legge seg til å sove.

Det er også viktig at en baby føler at det er forskjell på natt og dag i hvordan det blir behandlet. Når babyen våkner om natten skal du ha lav belysning og snakke med en lav rolig stemme som skiller seg fra den stemmen du bruker på dagtid. På denne måten vil barnet ikke bli unødvendig stimulert og etterhvert utvikle en følelse at natten er en tidspunktet når man skal sove. Du kan også supplere med bruk av babycall med nattlys og vuggeviser.

Det beste er å la barnet sove uten smokk, selv om dette ofte er vanskelig. Smokk er foreldrenes verktøy nr. 1 når det gjelder barn og søvn. Om en baby blir avhengig av smokk for å sove og kobler smokken til det å sove vil det lett våkne om smokken ramler ut i løpet av natten.

Etter hvert vil babyen sakte men sikkert etablere både en mer normal døgnrytme og bedre soverutiner.

Våkner barnet ofte om natten kan du prøve å redusere sovetiden på dagen. Sover barnet lenge på dagen vil det kunne føre til mindre søvnbehov på natten, noe som igjen gir en lettere søvn og større sjanse for å våkne. Etter fylte seks måneder er det for de fleste barn et søvnbehov på kun to til tre timer på dagtid.

Hvordan forholde deg når babyen våkner?

Våkner barnet på natten skal du ikke automatisk ta det opp for å trøste det, selv om det gråter. Det er ikke sikkert barnet er sultent. At barnet gråter når det våkner trenger ikke å bety noe, og det kan sovne igjen etter noen minutter. Løfter du barnet opp vil det som regel bli opptatt av mer spennende ting enn å sove. En babycall med kamera kan hjelpe deg å forstå situasjonen før du går inn til babyen.

Hvor bør en baby sove?

Ikke i foreldrenes seng. Det gir en unaturlig kobling til foreldrene når det gjelder søvn, og det kan bli et problem når en baby etter hvert skal sove i egen seng. Det er også påvist økt risiko for krybbedød når en baby sover i foreldrenes seng. Det beste er at babyen sover i egen seng på foreldrenes rom til de første seks til åtte månedene.

Å etablere gode soverutiner tar tid, men både du og babyen får betalt for innsatsen.

Her er noen grunner til å velge Neonate babycall.

SB

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/babycall-babycall/sovnbehov-baby-soverutiner">
Twitter

Du liker gjerne...