BARBERMASKIN – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 1. september 2019


BARBERMASKIN – Test, testvinnere og kjøpeguide

Hva er viktig når du skal velge barbermaskin?

Barbermaskiner er i stadig utvikling for å gjøre barberingen mer effektiv, mer skånsom og behagelig. Maskinene skiller seg fra hverandre gjennom type kuttehode (folie eller roterende), om den tåler vann, batteri og ladekapasitet, støynivå og pris.

Nye modeller, spesielt i øverste prisklasse, har ofte nye innovative løsninger som skal bidra til ytterlige optimalisering av barberingen.

Her er en gjennomgang av det viktigste du bør ta med i vurderingen når du skal kjøpe ny barbermaskin.

To typer skjærehode

Det finnes to ulike typer kutteteknologier/kuttehoder, den ene er folie blader (foil shaver), den andre roterende hode.

Folie blader (foil shaver)

Barbermaskinen har en tynn folie i metall som ligger over skjærebladene i en buet form. Skjærebladene beveger seg sidelengs og folien ligger over bladene og beskytter huden, bladene kommer ikke i direkte kontakt med huden. Folien har hull som fanger opp hårene og fører de ned til skjærebladene.

Fordelen med foliemaskiner er at de er skånsomme mot huden, en fordel om du barberer deg ofte eller har en følsom hud. Disse maskinene har også en større presisjon, noe som er viktig om du har skjegg eller bart.

Test viser fordeler med roterende blader

Teknologien er roterende hoder med skjæreblader. Disse roterer, fanger opp og kutter hårstråene etter hvert som maskinen beveges over huden. Fordelen med disse er enklere barbering ved lengre skjeggvekst og mere fleksibilitet og bevegelse i barberingen, noe som er viktig om du har skjegg-hår som vokser i ulike retninger. Maskiner med roterende blader har et lavere støynivå enn folie teknologien.

Avansert og effektiv maskin fra Philips.

Våt eller tørr barbering?

Barbermaskin med ladestasjon fra Braun (Series 9).

De fleste modellene kan brukes både ved våt og tørr barbering (wet/dry shaving), andre kun under tørr barbering. Barbermaskiner som tåler våt barbering kan brukes i dusjen eller i badekaret. Du kan også bruke maskinen sammen barber-skum/gel. Maskiner som kun kan brukes under tørre forhold er ofte mer effektive, men kan være mer krevende om du har sensitiv hud

Hva med rengjøring?

De fleste maskinene kan rengjøres med vann. En praktisk løsning er en selvrensende funksjon som enkelte modeller leveres med. Du setter maskinen i en rense-ladestasjon og maskinen renses, tørkes, lades og smøres automatisk. Rensestasjonen krever påfylling av renseveske, noe som er en kostnad. Fordelen er en renere maskin som varer lenger. Noen mener slike rensestasjoner er støyende.

Batteri og lading

En fulladet barbermaskin har en bruksvarighet på rundt en time, det holder for 6-7 barberinger. Ladetiden varier veldig, fra en time til 7-8 timer (de fleste lader på rundt en time). Har du en maskin med rense-ladestasjon går ladingen automatisk. Har du maskinen med på reise eller barberer deg andre steder enn på badet vil ladetiden ha betydning. Går maskinen tom for strøm midt i barberingen blir flere timer ladetid mye. Toppmodellene har som regel en hurtigladefunksjon som redder deg og du kan fortsette barberingen etter få minutter med lading. Kjøper du de rimeligste modellene bør du sjekke ladetiden nøye, spesielt om merket er ukjent.

Støynivå

Støynivået varierer fra maskin til maskin og ligger på mellom 75 og 90 db. Det er ikke en direkte sammenheng mellom høy pris og lav støy. Det er også sjelden å finne informasjon om de enkelte modellers støynivå hos forhandler og nettbutikk. Alle maskinene holder seg innenfor rimelighetens grenser og støyen vil for de fleste ikke være et problem.

Se test av enkel modell fra Panasonic.

Kostnad for skjæreblader

Skjærebladene må skiftes med jevne mellomrom. Kostnaden varierer fra modell til modell og ligger på kr 300 til 800 pr sett.

Pris på maskiner

Prisene ligger fra rundt kr 500 til over kr 3.000,-. Det som skiller maskinene fra hverandre er hvor avansert teknologien er. De dyreste har ofte nye innovative løsninger som skal gi mer effektiv og komfortabel barbering. Du finner veldig gode maskiner av et godt merke til kr 1000 til 1.500..

Pop-up trimmer

En pop-up trimmer er så å si standard i dagens marked men det finnes fremdeles barbermaskiner som ikke tilbyr denne funksjonen. Det er meget praktisk med trimmer for å håndtere lengre hår.

Nyttige tips om barbermaskiner

  • Folie maskiner gir best manøvrering i kant av bart og skjegg.
  • Roterende skjærehoder beveger seg i flere retninger. Dyrere modeller på opptil 8 retninger. På denne måten blir alle skjegghårene kuttet uansett hvilken retning de vokser.
  • Braun og Philips produseres i Europa (Nederland og Tyskland). Panasonic og Remington produseres i Kina.
  • Gjennomsnittsprisen på barbermaskiner solgt i Norge er ca kr 1.000,-.
  • ActiveLift™ (Braun) betyr at maskinen har trippelt skjærehode som løfter hår som ligger helt inntil huden. Ikke alle maskiner klarer det. -.
  • OptiFoil (Braun) er maskiner med folie blader hvor folien har hull med flere størrelser for å få med alle tykkelser hår på en effektiv måte.
  • Philips har en funksjon (GyroFlex 2D) hvor barberhodet justerer seg i forhold til konturene i ansiktet.
  • CoolTec (Braun) er en funksjon hvor maskinen kjøles ned under barberingen. Dette gjør barberingen mer skånsom og er aktuelt først og fremst for de med sensibel hud som lett irriteres.

Skrevet av Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...