BARNEVOGN – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 23. mai 2019


BARNEVOGN – Test, testvinnere og kjøpeguide

Skal du kjøpe barnevogn har du mye å velge i. Både antall typer, modeller og ikke minst ulike priser kan gjøre jakten på barnevogn til et arbeidskrevende prosjekt. Det kan lønne seg å lete etter modellene som er best i test. Her er en kort guide som gir deg en oversikt over det viktigste.

Det finnes tre hovedtyper barnevogner:

Kombivogn

Dette er en vogn som dekker flere behov helt til barnet nærmer seg fire år. Vognen kan brukes på to måter, sittende og liggende. Prinsippet er enkelt. Basisen er en sittedel (sportsvogndel) som er en fast del av vognen. På denne sittedelen, også kalt sportsvogndelen, kan du plassere en større bag hvor barnet kan ligge.

Bagen kan du enkelt ta med, veldig praktisk om du ikke alltid kan ta med hele vognen, for eksempel om du bor i en bygning med flere etasjer. Skal du bruke bagen med vognpose må du forsikre deg om at det er plass til denne.

Vognen kan også brukes uten bag og stilles inn slik at barnet sitter. Sittedelen kan på de fleste modeller brukes begge veier. Ved å slå ned ryggen på sittedelen kan barnet også ligge. Bakdelen med kombivogn er at den er litt tyngre og har en noe smalere bag enn en duovogn. Fordelen er at du enkelt kan ta bagen av og på.

Duovogn

Dette er den mest populære barnevognen og er også en slags kombivogn, men du må velge om du skal bruke vognen med bag eller som sportsvogn (sittevogn). Bagdelen og sportsvogndelen er to separate enheter som ikke kan være montert samtidig, det bli enten eller. For de fleste er dette en grei løsning.

Fordelen med duovogn er at bagen er litt større enn på en kombivogn samt at den tar litt mindre plass når den slåes sammen. Bakdelen er at det ikke er like enkelt å ta av bagen.

Sportsvogn

Når barnet ikke lenger trenger å ligge i bag og er stort nok til å sitte stødig på egen hånd er en sportsvogn den beste løsningen. Disse er robuste og stødige, de er lette og veldig enkle å slå sammen. De fleste modeller har ekstrautstyr som ulike typer kalesje, regntrekk og paraply. Enkelte modeller har fått navnet paraplytrille.

Bagvogn

Denne har kun bag og egner seg best inntil barnet ikke kan reise seg. Du kan bruke en sele for å unngå at barnet faller ut av bagen når det sitter, men dette er ikke en optimal løsning, det blir uansett litt stress med å passe på at barnet ikke kommer seg over kanten på bagen.

Fordelen med bakvogn, eller babyvogn, er at den har en stor bag og er stødig. Bakdelen er tyngde og størrelse.

Hvordan skal du bruke vognen?

Har du bil ?: Hvor stort bagasjerom har du, hvor stor kan vognen være når den slåes sammen for å få plass?
Har du ikke bil?: Hvordan transportmiddel bruker du og hvilke begrensninger legger dette i forhold til vogntype og størrelse?
Hvordan klima bor du i?: Brukes vognen mye i regn er det en fordel med et materiale som tåler dette. Mye snø krever større hjul.
Hvor bor du?: Kan du rulle vognen inn i eller rett utenfor boligen eller må du parkere den og ta med barn/baby, for eksempel i en blokk. Da kan det være en fordel med en vogn hvor bagen enkelt kan tas av og på.
Hvilket underlag skal vognen brukes på?: Skal du for eksempel trille vognen på ujevne skogstier eller i snø er det en fordel med robuste hjul som er egnet for dette.
Hva med design?: Har du preferanser i forhold til vognens utseende og farger?
Skal du jogge med vognen?: Forsikre deg om den modellen du velger egner seg til dette.

Hvilken type hjul på barnevognen!

Det vanligste har vært gummihjul med luft. Disse har gitt et godt og trygt grep også på krevende underlag samt god komfort. Nå har flere produsenter lansert hjul i nye materialer som har meget gode egenskaper selv om de er uten luft. Du risikerer ikke punktering og du slipper å passe på at det er nok luft i dekkene.

Svingbare framhjul eller ikke?

Skal du bruke vognen på fast underlag er det en fordel med svingbare framhjul. Styringen blir enklere og det hele flyter bedre og du blir mindre sliten av å manøvrere vognen. Skal du derimot bruke vognen mye på stier og veier i skog og mark med varierende underlag vil faste framhjul gi bedre kontroll og manøvrering.

Tre eller fire hjul?

Dette bil en smakssak. Tre hjul går fint i byen og på jevnt underlag. Bakdelen er at de fleste trehjulsvogner er framovervendte, det vil si at barnet ser fremover og ikke mot deg. Dette er gøyere for barnet, men av og til er det fordel å se hva barnet holder på med, for eksempel ved spising av is.

På varierende og ulendt underlag i skog og mark vil fire hjul gi bedre stabilitet. Fire hjul vil alltid være mer stabilt enn tre hjul. Men det spørs hvor mye stabilitet du trenger og er komfortabel med. En viktig fordel med firehjulsvogner er at du kan selv bestemmer om barnet skal sitte framovervendt eller bakovervendt.

Kjente merker på det norske markedet er blant annet Brio, Emmaljunga, Simo og Silver Cross.

En barnevogn er beregnet til å ha lang levetid og blir som regel brukt til flere barn. Den er hyppig i bruk og er normalt utsatt for hard behandling og slitasje ved at den brukes ute i vær og vind, på ulike veier og underlag, inn og ut av bil, buss eller tog, opp og ned trapper osv.

Vognens sikkerhet er avhengig av at den tåler denne belastningen.

Med barnevogner mener vi ulike typer vogner beregnet på barn fra 0-3 år, bagvogn, kombivogn, sportsvogn eller trille og paraplytrille. Vognen skal ha gode bremser som er lette å bruke. Det skal være selvjusterende brems eller sperre på et hjulpar. Bremsen skal kunne holde barn og vogn i slak oppoverbakke uten at den ruller eller sklir.

Sperrene på hjulene skal ikke gå opp når du f.eks. støter i fortauskanten. Vognen skal ha god fjæring. Skarpe og spisse deler, løse smådeler og åpne rør skal ikke finnes. Det skal være fester til sikkerhetsseler i vognen. Ved bruk av seler skal disse sitte tett til barnets kropp, og må kunne reguleres etter som barnet vokser, slik at barnet ikke vikler seg inn i dem. Vognen skal ha gode bremser

Dypvogn og kombivogn

Trygg og sikker kombivogn fra Simo.

Festeanordningene som holder bagen på plass, må være solide. Om et feste løsner skal de andre holde bagen på plass. Vognen skal ha ekstra sikring mot sammenklapping. Vognen skal være stabil. Stabiliteten blir dårligere hvis du har søskensete eller tunge bærenett på håndtaket. Plasser derfor tyngre ting i kurven under vognen i stedet.

Sportsvogn, trille

Sportsvognen eller trillen skal ha stropp mellom bena, så barnet ikke glir ut. Vær også oppmerksom på at barnet kan krype ut og bli sittende fast mellom midtstopper og side. Du bør holde deg til kjente produsenter når du velger barnevogn.

Velg riktig babystol for bilen.

En barnevogn er beregnet til å ha lang levetid og blir som regel brukt til flere barn. Den er hyppig i bruk og er normalt utsatt for hard behandling og slitasje ved at den brukes ute i vær og vind, på ulike veier og underlag, inn og ut av bil, buss eller tog, opp og ned trapper osv.

Krav til en barnevogn

Vognens sikkerhet er avhengig av at den tåler denne belastningen. Med barnevogner mener vi ulike typer vogner beregnet på barn fra 0-3 år, bagvogn, kombivogn, sportsvogn eller trille og paraplytrille. Vognen skal ha gode bremser som er lette å bruke. Det skal være selvjusterende brems eller sperre på et hjulpar. Bremsen skal kunne holde barn og vogn i slak oppoverbakke uten at den ruller eller sklir.

Sperrene på hjulene skal ikke gå opp når du f.eks. støter i fortauskanten. Vognen skal ha god fjæring. Skarpe og spisse deler, løse smådeler og åpne rør skal ikke finnes. Det skal være fester til sikkerhetsseler i vognen. Ved bruk av seler skal disse sitte tett til barnets kropp, og må kunne reguleres etter som barnet vokser, slik at barnet ikke vikler seg inn i dem. Vognen skal ha gode bremser

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/barnevogn/barnevogn-kjopeguide">
Twitter

Du liker gjerne...

Beklager, ingen relevante artikler funnet.