Hva er påbudt mønsterdybde på vinterdekk (piggfrie og piggdekk)?

Kravene til minimum mønsterdybde er forskjellig for vintersesongen (3 mm) og sommersesongen (1,6 mm). Hva som er sommer- og vintersesong bestemmes av de samme datoene som for bruk av piggdekk.

 

Påbudt mønsterdybde i vintersesongen

Reglene for skifte av vinterdekk sier at for kjøring i Nordland, Troms og Finnmark er det i perioden 16. oktober til og med 30. april påbudt med en mønsterdybde på minimum 3 mm.

For resten av landet er perioden med påbudt minimum 3 mm mønsterdybde fra 1. november til første søndag etter 2de påskedag.

For sommersesongen er minimum mønsterdybde 1,6 mm.

Les mer om hvor du kjøper dekk rimelig og trygt på nett.

 

Anbefalt mønsterdybde

Redningsselskaper som Viking, NAF og fagfolk generelt anbefaler en større mønsterdybde enn det som står i loven. For vintersesongen anbefales minimum mønsterdybde på 4 mm, enkelte mener 5 mm bør være et minimum.

En millimeter eller to høres kanskje ikke så mye ut, men eksperter på området (NAF) mener 1-2 mm kan utgjøre mye i forhold til veigrepet i krevende situasjoner.

For sommerdekk anbefaler NAF minimum mønsterdybde på 3 mm (loven sier 1,6 mm).

Når bør du kjøpe nye dekk?

 

Hva er mønsterdybden på nye vinterdekk?

Kjøper du nye vinterdekk er mønsterdybden mellom 9 og 12 mm, dette varierer litt fra merke til merke.

 

Hvordan sjekke mønsterdybden?

Mønsterdybden måles veldig enkelt med en mønsterdybdemåler, en linjal, et skyvelære eller en tommestokk. Det enkleste er en mønsterdybdemåler (også kalt dekkdybdemåler). Dette er et digitalt måleinstrument i en praktisk størrelse med en spiss du setter ned i dekkmønsteret på dekket. Mønsterdybden leses av digitalt på et display, presist og enkelt.

En slik koster under hundre kroner på butikker som Biltema og Jula.

Skyvelære, linjal og tommestokk fungerer også fint, men det er ikke så lett å måle presist med så små marginer som det blir på millimeternivå.

Det er også mulig å bruke en fyrstikk, den røde delen (svovelhodet) er cirka 3 mm. Men, dette blir for mange noe upresist.

Mange dekk har slitasjevarsler. Dette er innebygd i dekket og er ofte en farge som kommer til syne når dekket har er slitt ned til minimum mønsterdybde (1,6 mm sommer og 3 mm vinter).

Enkelte dekk har også angivelse av hvor mange prosent av dette som er slitt. Det gir deg en mulighet til å vurdere dekket.

Å kun forholde seg til varsling på minimumsnivå gir ingen god vurdering av dekket. Ser du ikke noe til slitasjevarselet når du monterer dekket kan dekket allikevel være nær minste tillatte mønsterdybde.

Husk å måle dekket hvor det er mest slitt, det er som gjelder både i forhold til veigrep og Politi og Vegvesen.

 

Hvorfor er mønsterdybden viktig?

Mønsterdybden er viktig for veigrepet både for sommerdekk, piggfrie vinterdekk og piggdekk. Mønsterdybden har flere funksjoner. Overflaten av et dekk består av et mønster og en gummiblanding som griper fatt i underlaget.

Mønsteret går i forskjellige retninger og er delt inn i soner som hver har en spesiell oppgave og funksjon. Alt designet for å gi god gripeevne.

Når mønsterdybden blir mindre og nærmer seg 2-3 millimeter vil disse egenskapene avta.

Konsekvensene er blant annet lengre bremselengde, dekket fanger ikke opp sidekreftene i svinger og mønsteret gir ikke nok friksjon og klarer ikke drene bort vannet mellom dekk og veibane under kjøring.

Oppsummert kan man si at dekkets trafikksikkerhet er kraftig redusert.

Liten mønsterdybde har store konsekvenser spesielt på vann, snø og is.

 

Hvor lenge varer vinterdekk

Dekk er ferskvare og med tiden vil gummien bli hard og dekket miste viktige egenskaper. Hvor lenge et dekk holder avhenger av flere faktorer.

Det som til slutt avgjør når du må anskaffe nye dekk er at dekkene enten er utslitt og mønsterdybden er under anbefalt grens, dekkene er blitt harde på grunn av alder, eller at dekkene blir skadet.

Kjører du lite vil dekket vare opp til 10 år fra produksjonsdatoen. Men dette bestemmes også av faktorer som lagringsforhold og oppbevaring samt under hvilke veiforhold du kjører.

Et dekk av god kvalitet skal holde 50-60.000 km ved normal kjøring. Kjører du 20.000 km i året varer dekkene i cirka tre år. Du bør sjekke dekkene regelmessig, og minimum hver gang du skifter.

For piggdekk spiller også forbruket av pigger inn på levetiden. Mangler dekket mange pigger spiller det ingen rolle hvor gammelt dekket er eller hvor langt du har kjørt. Med få pigger kan man ikke lenger snakke om piggdekk.

Kjører du hardt med kraftig bremsing og akselerasjoner vil piggene forsvinne betydelig raskere enn om du kjører pent.

Dekkets produksjonstidspunkt står på dekksiden. Der finner du en kode (DOT), de fire siste sifrene angir tidspunktet i uke/år.

Slutter koden på 1218 betyr det at dekket er produsert i uke 12 i 2018.

Les mer om tall og koder på bildekk.

 

Hvor gamle kan piggfrie dekk være?

Enkelt sagt varer de med normal bruk enten i opptil 10 år eller 50-60.000 kilometer.

 

Hvor ofte bør du kjøpe nye vinterdekk?

De aller fleste bytter dekk fordi de er utslitte, ikke fordi de er gamle. Hvor ofte du bytter dekk avhenger derfor av hvor mye du kjører.

Kjører du 10.000 km i året vil dekke vare 5-6 år, kjører du 25.000 km i året varer dekke i to år (eller to sesonger).

Mange bytter dekk tidligere enn dette. Nye ferske dekk med stor mønsterdybde gir både bedre trygghet og mer kjøreglede.

 

Du liker kanskje også...