5 Tips om valg og vedlikehold av bilfelger

Hvilke felger skal du velge, og hvordan tar du vare på felgene? Utvalget av felger er enormt uansett hvilken bil du har. Her får du noen tips for å finne felger som passer både bil og lommebok.

Det finnes mange type felger og mange størrelser. Felgene er tilpasset den enkelte bilmodell. Sørg derfor for hjelp til å finne rett felg.

 

1. Aluminium eller stål?

På moderne biler dominerer aluminiumsfelgene. Alufelger finnes i mange designvarianter, stålfelgene har en standard design og det estetiske ivaretas ved hjelp av hjulkapsler.

Alufelgene gir bedre kjøreegenskaper, de er lettere og gir et bedre veigrep. Stålfelger ruster, det slipper du på alufelgene.

Bakdelen med alufelger er at de er laget i mykt materiale som lettere får riper og skader.

Les mer om hvor du kjøper felger og dekk rimelig og trygt på nett.

 

2. Hvilken design passer til din bil?

Utseende er viktig når du skal velge nye felger. For de fleste er det hele poenget med å skifte felger. Det er også noen praktiske forhold du bør ta i betraktning før de velger felg.

Felger med mange detaljer, f.eks mange eiker, er vanskeligere å vaske og holde rene enn enklere designvarianter. I tillegg vil snø og is enklere feste seg på felgen, noe som fører til ubalanse.

Hva er minimum mønsterdybde?

 

3. Hvordan tar du vare på felgene?

Hvordan vasker du dekk og felger? Her er en detaljert gjennomgang av vasken.

1. Spyl hjulbuen
Det samler seg mye skitt under skjermer og bak hjulbunene. Det lønner seg derfor å starte med å spyle og vaske under skjermene. Vær forsiktig så du ikke ødelegger rustbeskyttelsen. Bruk solide hansker, det kan være skarpe kanter.

2. Felgvask
Start med å spraye felgene med felgrens og la det virke noen minutter (se på informasjon på boksen,). Husk at felgene må være kalde. Varme felger, spesielt i aluminium, kan bli skadet av vaskmidlene. Vaskemidlene må ikke tørke! Deretter vasker du felgen med klut og børste.

3. Voks felgen
Bruk poleringsvoks for felg. Dette gjør felgen blank og fin samtidig som voksen danner en beskyttende hinne.

4. Vask dekkene
Spray dekkene med dekkvask. Dekk er ofte dekket av trafikkfilm, noe som gjør dekket glatt. Dette merkes spesielt på piggfrie vinterdekk. Skyll dekkene med vann og spray på dekkfornyer som både beskytter og gjør gummien blank og fin.

Du bør også sjekke og eventuelt vaske reservehjulet. Er dekkene slitt skal du kjøpe nye, se guide.

Husk at Aluminiumsfelger trenger ekstra pleie.

 

Skader på felgen? Spar tusener på å reparere felgene fremfor å kjøpe nye

Felgene er utsatt for skader, det er fort gjort å komme borti en kantstein. Aluminiumsfelger er spesielt utsatt. De er laget i et mykt materiale og tåler veldig lite.

Stadig flere verksteder tilbyr reparasjon av felger.

Alufelger koster mye og du kan spare betydelige summer ved å reparere skadene framfor å kjøpe nye felger. Det avgjørende er hvor mye felgene koster nye. Er de av den enkleste typen kan det være rimeligere å skifte felgen om skaden er komplisert. Alufelg til en større bil koster ofte mellom fem og ti tusen kroner, da lønner det seg ofte å reparere.

De vanligste skadene er riper og hakk. Disse skadene er små og har so regel ingen betydning for trafikksikkerheten. Problemet er av estetisk art, slike skader er veldig skjemmende, særlig hvis du skal selge bilen.

Bulker og sprekker repareres ikke. Slike felger er svekket og vil ikke oppnå samme styrke som før skaden.

 

Hva koster felgreparasjonen?

Utbedring av en enkel skade på en vanlig alufelg koster mellom 400 og 1.000 kroner. Er skaden komplisert eller på en plass hvor det er vanskelig og komme til vil prisen bli høyere.

Hvordan repareres felgen?

  1. Skaden vurderes. Lønner det seg med reparasjon?
  2. Skadestedet slipes med maskin eller for hånd
  3. Felgen formes ved hjelp av ulike teknikker
  4. Felges grunnes og lakkeres
  5. Sjekk av felgens balanse

Sjekk også disse artiklene om dekk:

Når er det på tide å kjøpe nye dekk?

Hva betyr symbolene på dekkene?

Hvilke dekk og felger er riktig for din bil?

 

 

Du liker kanskje også...