Bilabonnement – Noe for deg? Komplett guide

Hvordan fungerer bilabonnemet? Bilabonnement betyr som navnet sier å abonnere på en bil. Det betyr at du betaler et fast avtalt beløp hver måned og disponerer en bil du selv har valgt. Du inngår en avtale med en tilbyder av bilabonnement, de finnes det flere av. Avtalen bestemmer pris, bindingstid, oppsigelsestid og antall frie kilometer. Du kan abonnere på alle typer biler, fra små elbiler, SUV, 7-setere til store varebiler.

Bilabonnement tilbys stadig flere steder og er godt representert i de største byene Bergen, Oslo, Stavanger, Trondheim, Kristiansand osv. Månedsprisen ligger på mellom kr 5.000 og 15.000 avhengig av bilmodell og avtalens innhold.

 

Hvilke er fordelene med bilabonnement?

Enkelt og greit: Du betaler og kjører, det er alt.
Forutsigbarhet: Du vet nøyaktig hva du skal betale hver måned uten overraskelser, det aller meste er inkludert i månedsleien (unntatt strøm/drivstoff og bompenger). Inkludert er også alt av vedlikeholdskostnader, service, dekk osv.
Du slipper å selge en bil: Dette er det mange som vil unngå. Å selge en bil i privatmarkedet i dag er vanskelig, selger har forpliktelser og ikke minst risikoen for overraskende lav restverdi (noe mange erfarer) og dermed et betydelig verditap.
Du unngår billån: Skal du kjøpe bil tar du gjerne opp et billån. Lånet blir registrert og påvirker gjeldsgraden (total gjeld delt på brutto inntekt). Det vil igjen ha betydning for hvor lett det blir å ta opp lån til andre formål, f.eks boligkjøp.
Du bruker ikke egenkapital: Et billån krever ofte egenkapital, penger du kunne ha spart eller anvendt til andre formål.
Du kan enkelt bytte bil: Du har stor fleksibilitet i forhold til hvilken bil og biltype du abonnerer på. Trenger du i perioder en viss størrelse på bilen, eller du har varierende behov, eller du synes det er kjekt å bytte bil ofte er abonnement en god løsning.
Du må ikke ha bil hele tiden: Ikke alle har konstant behov for bil. Noen trenger bil bare om sommeren, noen bor deler av året i utlandet, det finnes mange ulike behov og fleksibiliteten med bilabonnement muliggjør økonomisk gode løsninger.

 

Hvilke er bakdelene med bilabonnement?

Kostnadene: Du betaler mange tusenlapper hver måned, men det må også sees i sammenheng med alt som er inkludert i avtalen (forsikring, veihjelp, dekk og dekkhotell osv.). I tillegg slipper du å bekymre deg for verditapet på bilen.
Få kilometer inkludert: Dette varierer mellom tilbyderne og den avtalen du inngår. Her skal du også passe på hva det koster å kjøre flere kilometer enn avtalt, enkelte tilbydere tar mye betalt for overkjørte kilometer.
Påkost ved innlevering: Har du påført bilen skader eller unormal slitasje må du betale for dette. Dette er det samme som ved leasing og billeie generelt. Slike skader er ofte dyre å reparere, og du må betale. Dette er et problem med denne type bilavtaler sammenlignet med det å eie en egen bil som du avskriver på mange år og hvor småskader og slitasje ikke får like stor økonomisk betydning.

 

Hva er inkludert i bilabonnement-avtalen?

Bindingstid: Du kan avtale bindingstid for en bestemt periode (ofte over 6 mnd.) du vil disponere bilen eller du kan velge en avtale uten bindingstid, det betyr at du disponerer bilen (som regel 30 dager om gangen) til du sier opp, eller bytter bil. Her kan det være noen dagers oppsigelsestid. Med bindingstid blir månedskostnaden noe lavere.
Forsikring: Dette skal du ikke tenke på, utleier ordner med forsikring (du kan derfor ikke bruke din egen bonus).
Antall kilometer: Hvor mange kilometer du kan kjøre pr. mnd. må avtales, Her er det mange varianter, noe tilbyr fri kilometer. Kjører du over dette må du betale ekstra for hver overkjørte kilometer. Størrelsen på ekstrakostnaden må avtales. Enkelte tilbyr rollover-kilometer, dvs. at du tar med deg resten av kilometerkvoten til neste periode eller neste bil, smart.
Hentested: Avtalen kan også inkludere hvor bilen skal hentes, eventuelt bringes (noen tilbydere leverer bilen hjem til deg, enklere kan det ikke bli).
Service, vedlikehold, dekk, dekkhotell, veihjelp og trafikkforsikringsavgift er også inkludert i bilabonnementet og ikke noe du skal tenke på.
Det er som regel egenandel på forsikring og veihjelp.

 

Hvilke typer bil kan du velge i?

Hos aktører som imove og Fleks finner du et godt utvalg av personbiler, fra Fiat 500 til rundt kr 5.000 pr. mnd. til Porsche Taycan til kr 15-16.000 pr. mnd. Elbilene dominerer hos de fleste.

Du kan også finne både 7-setere, varebiler, bensin/diesel og hybrid. Hva som til enhver tid er ledig er også et moment du må passe på, det kan lønne seg å bestille bil litt i forveien.

 

Bilabonnement eller leasing?

Hovedforskjellen på bilabonnement og leasing/privatleasing er lengden på avtalen. En leasingavtale er en forpliktelse som varer 3-4 år, et bilabonnement kan ha en varighet ned mot en måned. Bilabonnement er mer fleksibelt, du kan bytte bil ofte og du kan også velge å ikke disponere bil en periode. Med en leasingavtale er du bundet i en periode på 3-4 år, mindre fleksibelt, men da er du sikker på at du har bilen til enhver tid uansett.

En annen forskjell er startleien du som regel må betale ved leasing. Den slipper du med bilabonnement. Utgifter til vedlikehold, service, forsikring osv. kan legges inn i en leasingavtale, men ofte ordner du dette på egen hånd. Bilabonnementet dekker alt dette, du skal bare betale et månedsbeløp og kjøre av gårde.
Ved skader og unormal slitasje er leasing og bilabonnement likestilt, du må betale.

 

Bilabonnement eller kjøpe bil?

Fordelene med bilabonnement kontra det å eie bilen er mer fleksibilitet, du kan bytte bil ofte (en gang pr. mnd.), forutsigbare utgifter, du slipper å bekymre deg for verditap, du tar ikke opp lån eller bruker av oppsparte midler til egenkapital.

Fordelene med å kjøpe bil kontra bilabonnement er at du har glede av å eie og disponere egen bil, du kan spare en del ved å ha bilen i flere år samt at småskader og unormal slitasje ikke tar et like stort innhugg i privatøkonomien.

Du får også skattefradrag på rentekostnadene på billånet.

 

Hva koster bilabonnement?

På nettsidene til de ulike tilbyderne av bilabonnement finner du biler til mellom 5.000 og 15.000 kroner pr. måned. Den prisen som står oppgitt er med det laveste antall kilometer pr. mnd, cirka rundt 1000 km/mnd. Regner du med å kjøre mer enn dette kan du oppgradere abonnementet til å inkludere flere kilometer, de fleste har ulike kilometerpakker.

Kjører du flere kilometer enn avtalt må du betale ekstra.

Du kan også oppgradere i forhold til hvor stor egenandel du må betale ved skade. Lavere egenandel betyr dyrere leie.
Dette er det du må forholde deg til når du skal vurdere tilbud og pris.

Når du derfor er på jakt etter det billigste bilabonnementet må du sette deg inn i hva den oppgitte prisen innebærer og om det er en god deal i forhold til dine behov.

Pass også på kampanjetilbud som kan inneholde få km og stor egenandeler.

 

Hvem tilbyr bilabonnement?

Det er tre typer tilbydere av bilabonnement:
Spesialiserte: Det er bedrifter som i hovedsak driver med bilabonnement og er 100% spesialiserte på dette. Kjente aktører er Fleks. imove, Sesongbil og Swap.
Bilutleiefirma: Bilabonnement er som produkt tett på langtidsleien som de tradisjonelle bilutleiefirmaene som Avis, Hertz og Europcar alltid har hatt i tilbudet. Disse har derfor laget produkt og løsninger som i praksis er likt bilabonnement.
Importører og forhandlere: De fleste merkeforhandlerne tilbyr bilabonnement

Kan privatleasing være et alternativ?