Promillemåler – Beste valg og kjøpeguide (2024)
Skal du kjøre eller ikke? Vær sikker på at promillen er lav nok til å kjøre. Du bør alltid ha litt margin når du skal vurdere når du kan kjøre bil etter å ha drukket. Det finnes en del tommelfingerregler og promillekalkulatorer på ulike nettsider du kan bruke. Den enkleste og kanskje mest nøyaktige målingen gjør du med promillemåler.
Vi har ikke testet promillemålerne, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.
Vi har delt inn promillemålere i tre kategorier, rimelig og bra, medium og premium. Forskjellen på kategoriene ligger først og fremst i brukervennlighet og kvalitet. Alle er presise og gir riktig informasjon om promillen.
Les mer om hvor du kjøper promillemåler rimelig og trygt på nett.
Sentech Alcoscan AL7000l
Denne alkoholtesteren markedsføres også med betegnelsen ACE AL 7000. Er du ute etter en rimelig promillemåler er denne modellen fra Sentech et godt alternativ, koster under 1000 kroner og har vært på markedet i mange år. Praktisk størrelse og lett og ta med seg, nøyaktig måleresultat og lett i bruk.
Denne alkotesteren fungerer på samme måte som de andre. Du slår på, du blåser og du venter noen sekunder på måleresultatet, deretter bestemmer du om du skal kjøre bil eller ikke.
Hver produserte enhet blir testet med bruk av alkohol før den sendes ut til kundene, Sentech legger listen høyt også når det gjelder kvalitet og pålitelighet. Måling av promille er jo også veldig alvorlig. Feil målinger og påfølgende kjøring med promille kan få katastrofale konsekvenser. Den måler opp til 4 promille,
Sentech Alcoscan AL7000 leveres ikke med oppladbare batterier. Den bruker ikke mye strøm så dette er ikke et stort problem. Ettersom batteriene er vanlige AA batterier (2 stk) kan du anskaffe oppladbare og lade de selv om du har egnet lader, den koster bare en drøy femtilapp på Biltema. Skulle batteriene gå tom for strøm underveis har du mulighet til å bruke et 12 Volts bil-adapter.
Denne modellen trenger ikke kalibreres, men du må bytte sensoren etter cirka 300 målinger eller en gang i året. Sensoren er enkel å bytte og koster rundt 400 kroner. Da får du nøyaktige måleresultat du kan stole på.
Dignita AM-8000
Populær alkotester til en attraktiv pris. Denne er alt du trenger for å måle promillen enkelt og ikke minst nøyaktig. Egner seg perfekt for å ha i lommen, så kan du enkelt ta den med, den er kun 12 cm lang, 6,5 cm bred og med en tykkelse på cirka 2 cm (veier kun 140 gram).
Dignita AM-8000 er EU-godkjent (EN16280:2012) og regnes for å være både driftssikker og presis i målingen.
Måleresultatet og nødvendig infomasjon vises tydelig på et tydelig belyst display, og rett under sitter startknappen. Munnstykket er plassert på siden og hele prosessen er veldig enkel. Det er bare å sette på munnstykket, trykke på start, blåse til apparatet gir et lydsignal om at du har blåst nok og deretter vente noen få sekunder på resultatet.
Denne alkoholtesteren har brenselcelleteknologien (Elektrokjemisk brenselcelle) som gir det mest presise måleresultatet.
Husk kalibreringen
Alkotestere er presisjonsinstrument og må kalibreres med jevne mellomrom (cirka en gang i året) for å opprettholde nøyaktigheten. Glemmer du kalibreringen kan måleresultatet blir feil. Med Dignita AM-8000 får du hjelp til å huske dette. En kalibreringstimer aktiverer en servicelampe når tiden er inne for kalibrering. Kalibreringsintervallene må følges om garantien skal være gyldig. Kalibreringen utføres av leverandøren. Du sender apparatet i posten og mottar det ferdig kalibrert etter få dager.
Dräger Alcotest 3820
Dräger Alcotest 3820 leverer presise alkomålinger og fungerer alltid uansett om det er du selv, din familie eller dine venner som vil sjekke promillen.
Dräger er en stor leverandør av avansert utstyr til blant annet Politi og Brannvesen. Politiet bruker for eksempel promillemåleapparat fra Dräger. Dräger Alcotest 3820 er derfor i en produktfamilie hvor kvalitet og presisjon er første fokus og like trygg å bruke som andre promilletestere fra Dräger. Denne alkotesteren er godkjent etter den strenge SS-EN15964 standarden, den samme standarden Politiets måleutstyr er godkjent etter.
Dette gjenspeiler seg også i prisen, Dräger Alcotest 3820 koster ca 2.500 kroner, noe som er betydelig er enn mange konkurrenter. Men, du får det du betaler for, også når det gjelder promillemålere. Det betyr rask og presis måling av promillen, noe som jo er hovedpoenget.
Denne alkotesteren er av typen med brenselcelle. Den er liten og lett å ha med i lomme eller veske. Munnstykket er skjult bak et lokk når det ikke er i bruk, noe som gjør den ekstra enkel å ta med seg. Du oppbevarer den i en tynn og sterk pose av mikrofiber. Det er viktig at en alkomåler har en praktisk størrelse slik at den ikke alltid blir liggende hjemme når du også har behov for å kontrollere promillen også andre plasser. Betjeningen er enkel, du aktiverer ved å trykke på en knapp, du blåser i munnstykket og måleresultatet kommer i displayet etter noen sekunder.
Testresultatene viser en feilmargin på ca 10%, men dette er en margin produsenten bevisst har lagt inn for å ha litt å gå på. Apparatet vil derfor alltid vise litt over den reelle promillen.
Munnstykkene har en lengde som sikrer at leppene ikke berører apparatet og kan lett skiftes ut.
Hvem passer denne for?
Har du muligheten til å velge en alkotester på øverste hylle er Dräger Alcotest 3820 uten tvil et godt valg. Den er også produsert i Lübeck i Tyskland, og tysk kvalitet er noe å ta med seg når noe så viktig som promillen skal måles.
Hvordan fungerer en promillemåler?
En promillemåler måler alkoholinnholdet i blodet ved hjelp av utånding, du blåser inn i måleapparatet. Det finnes to teknologier, brenselcelle og halvleder.
Brensecelle – måler
Den vanligste typen målere bruker en brenselcelle. Disse er mest pålitelige, nøyaktige og trenger ikke kalibrering så ofte.
Politiet bruker denne teknologien. Når luften du blåser inn i apparatet treffer brenselcellen blir luften omdannet til elektrisk strøm (av brenselcellen), en datasensor måler elektrisiteten og konverterer resultatet til en angivelse av promille.
Apparatet nullstiller seg raskt slik at flere kan teste, eller du kan teste deg selv flere ganger i et kort tidsrom. Tidligere var promillemålerne med brenselteknologien kostbare, men nå er prisene kommet ned på et akseptabelt nivå slik at også privatpersoner har mulighet til anskaffelse.
Halvleder – måler
Denne løsningen koster mindre enn brenselcelleteknologien, men er ikke like nøyaktig. Denne typen målere trenger også oftere kalibrering. Alkoholmengden måles ved hjelp av et keramisk belegg og en målesensor. En bakdel er at apparatet trenger lengre tid for å nullstille seg etter en måling. Halvlederteknologien gir også unøyaktige målinger av personer med diabetes.
Kan du stole på en promillemåler?
Det diskuteres en del man kan stole på at en promillemåler angir et nøyaktig og riktig måleresultat. Enkelte modeller er pålitelige og viser riktig promille, andre er unøyaktige. Du kan derfor ikke stole 100% promillemåleren. Du bør operere med en viss margin. Det kan jo også være feil på måleren, og konsekvensene av å kjøre med promille er så store både for en selv og medtrafikanter at det grunn til å være forsiktig.
Gjennomsnittlig unøyaktighet er på ca 10%. Enkelte viste hele 0,15 promille feil, det er med andre ord viktig å ha en margin når du skal tolke resultatet og ikke sette deg bak rattet om testen viser at du akkurat er innenfor grensen.
Kalibrering
Enkelte målere må kalibreres med jevne mellomrom, ellers vil testresultatet blir mer og mer unøyaktig. For å få måleren kalibrert må den sendes inn til leverandøren. Dette koster 2-300 kroner, avhengig av modell og leverandørens priser. Dropper du dette vil promillemåleren være verdiløs etter en tid. Enkelte modeller trenger ikke kalibrering, men her gjelder det å være litt forsiktig. De mest avanserte og kostbare promilletesterne trenger kalibrering, også Politiets. Billige modeller som i følge reklamen ikke trenger kalibrering er det god grunn til å være skeptisk mot.
Hvor ofte det er nødvendig å kalibrere varierer fra modell til modell. De fleste må enten kalibreres etter en viss tid (ofte hver 6-7 måned) samt etter antall tester (etter 200 til 500 tester er vanlig). De fleste promillemålere varsler når det er på tide med kalibrering.
Hva er prisen på en promillemåler?
Promillemålere av god kvalitet og med brenncelle-teknologien koster fra 1000 kroner og oppover.
Hva betyr promille i praksis, hvordan endrer du deg?
0,2: Øynene reagerer ikke like raskt, det oppstår en treghet både i fokuseringen og tilpasningen til endringer i lysstyrke blir saktere.
0,5: Du føler det litt beruset, du kjenner du har alkohol i kroppen. Dette kalles brisen og lettere oppstemt. Du blir treger i oppfattelsen og reagerer saktere, du blir mer upresis og ikke like oppmerksom.
0,8: Nå begynner du å bli ordentlig beruset. Du snakker høyere, du blir litt ustø på bena og framstår som småfull. Reaksjonsevnen er betydelig redusert, det samme er kroppskoordinasjonen.
1,0: Nå kan man høre på deg at du er påvirket av alkohol. Du snakker ikke klart og tydelig lenger, du snøvler litt. Gangen bærer tydelig preg av beruselse, du går ikke rett, du sjangler. Trøtthet kommer ofte på dette nivået.
1,5: Nå er du full. Du sjangler veldig når du går, mange blir følelsesladet, andre får høyt temperament og kan bli vanskelige å ha med å gjøre. Du snakker ikke lenger tydelig.
2,0: Nå klarer du nesten ikke å stå og å gå. Du har problemer med synet og å fokusere. Dette er en svært høy promille og man nærmer seg alkoholforgiftning. Mange spyr og blir dårlige og det er vanlig og sovne.
Utgåtte modeller:
FCA 35
Rimelig og enkel promillemåler.
FCA 35 har brenselcelleteknologi, utskiftbart munnstykke og kan kalibreres. Fordelene med brenselcelle er mer presise målinger samt at det går lengre tid mellom hver gang du må kalibrere (og det betyr penger spart).
Apparatet FCA 35 varsler selv når det er tid for kalibrering.
Prisen ligger på ca kr 1.000 og selges blant annet på Clas Ohlson.
FCA 35 har en sikkerhetsmargin på 0,2 til 0,3 promille slik at den alltid er på den trygge siden med god marging.
Husk at promillemålere må kalibreres med jevne mellomrom. Prisen for kalibrering ligger mellom 300 og 1000 kroner.
AM800
Denne koster ca 1.600 kroner og ligger derfor prismessig mellom de to andre målerne. Også denne har presis måling med brenselcelle-teknologi.
AM 800 får skryt for klar og tydelig display. Leveres med munnstykker
Alkohol og trafikk hører ikke sammen, drikker du alkohol skal du la bilen stå. Men, så er det grensetilfellene eller gråsonen. Du har for eksempel drukket svært lite i løpet av kvelden og alt skulle tilsi at det er helt edru, eller du skal ut å kjøre dagen derpå og vil være sikker på at du ikke har promille og må la bilen stå. Her kan en promillemåler / promilletester være til hjelp. Den gir en indikasjon på om du fortsatt har alkohol i blodet og ganske nøyaktig angi eventuelt hvor mye. Har du drukket altfor mye skal du la bilen stå.