Bilstol / Bilsete – Kjøpeguide
I Norge er det et påbud om at alle barn med en høyde opp til 135 cm skal sikres når de sitter i en bil i bevegelse. I praksis betyr det at barn i bil skal sitte i en godkjent bilstol, også kalt bilsete, barnesete for bil eller barnebilstol. Denne skal ha riktig størrelse (bestemmes av barnets og babyens vekt og høyde). Om bilstolen skal plasseres bakovervendt eller forovervendt kan du lese mer om her. Det er viktig å følge alle regler når det gjelder barns sikkerhet i trafikken.
Bakovervendt til barnet har en alder 4 år
Når det er snakk om barneseter i bil er det ofte spørsmål om stolen skal stå fremovervendt eller bakovervendt. I en kollisjon vil en liten barnekropp kunne utsettes for enorme krefter og retningen på stolen er avgjørende for hvordan energien fanges opp. Sitter barnet med ansiktet vendt fremover vil kroppen bli kastet forover og sikkerhetsbeltene vil fange opp energien. Dette er farlig, små barn tåler ikke stor belastning.
Står stolen med ryggen mot kjøreretningen vil barnet i en kollisjon bli trykket kraftig ned i stolen. Energien vil bli jevnt fordelt og ikke belaste barnets kropp på samme måte. Derfor skal barn opp til 4 år sitte i et bilsete som er bakovervendt.
Det vil selvfølgelig ha betydning om kollisjonen skjer foran eller bak. Blir bilen påkjørt bakfra vil energien gå i motsatt retning og det optimale blir en fremovervendt bilstol. Statistikken viser derimot at de fleste ulykker skjer i front og i kjøreretningen, derfor anbefaler myndighetene, Trygg Trafikk og Forbrukerrådet at stolen monteres bakovervendt.
Les mer om hvor du kjøper bilstol rimelig og trygt på nett.
Bilstolen skal passe barnet
For optimal sikkerhet må skolen være tilpasset barnets størrelse, det vil si høyde og vekt. Er stolen for liten eller for stor vil barnet i en kritisk situasjon kunne bli utsatt for store påkjenninger og bilstolen kan ikke levere sikkerhet som forventet. Sitter barnet i et barnesete som ikke passer er dette derfor en falsk trygghet.
For å gjøre valget enklere er bilstolene delt inn i vekt- og høydeklasser. Ved å oppgi barnets vekt og høyde vil du raskt finne den riktige stolstørrelsen. Det er også smart å la barnet prøve stolen for å se om det trives og komforten er bra.
Hvordan velge rett takboks til din bil?
Baby skal plasseres i babystol
Små babyer må plasseres i en babystol eller et babysete. Et bilsete for baby gir ekstra god beskyttelse.
Bilsetet skal også passe i bilen
Moderne bilstoler passer som regel i de fleste moderne biler, men det er smart å teste om stolen passer. Har du mindre bil kan det være lurt, enkelte barneseter for bil er store i formen. Har du mulighet kan du parkere bilen utenfor butikken og prøve. Produsentene av bilstoler leverer en liste over hvilke bilmodeller den enkelte stolen passer til. Dette er til stor hjelp, spesielt om du skal kjøpe bilsete fra en nettbutikk.
Skal du velge Isofix eller beltestol?
Isofix er et system med egne festepunkter for bilstol. Fordelen er at det er enkelt å montere stolen, praktisk om den kun skal brukes sjelden eller flyttes mellom biler. Stoler som monteres med Isofix har en lavere vektgrense enn stoler som monteres med bilbeltet. Dette skyldes blant annet at Isofix-systemet er tyngre. Beltemonterte stoler har en høyere grense. Så lenge du holder deg inne disse grensene har begge systemene samme sikkerhet.
Hva er risikoen med å kjøpe brukt bilstol?
Det går helt fint å kjøpe en brukt bilstol, men det er ett par ting du bør passe på. For det første må stolen ikke ha vært involvert i ulykker, dette kan ha påført skader i stolkonstruksjonen som ikke er så lette å se. Stolen bør heller ikke være mer enn 7-8 år. For å kunne være sikker på at en brukt stol oppfyller disse kravene bør brukte bilseter kjøpes fra personer du kjenner og som du stoler på.
Planer om å montere bilalarm? Se tips.
Hvilket merke skal du velge?
Dert finnes bilstoler fra mange produsenter på det norske markedet og alle som selges gjennom seriøse butikker er godkjente modeller som gir barnet god sikkerhet. De mest solgte og populære merkene er blant annet BeSafe, Maxi Cosi, Recaro, Cybes og Britax.
Større barn bruker bilpute
Større barn (over 135 cm) kan bruke bilpute eller bilstolpute for å komme litt høyere i setet. Det finnes mange godkjente og komfortable modeller på markedet.
Ulike typer bilstol og barneseter
Babykrybbe
Dette er en løsning som anbefales for spedbarn.
De aller minste kan få pusteproblemer og for lavt oksygennivå ved å sitte lenge oppreist. Dette gjelder spesielt for de som er født for tidlig og som ennå ikke har oppnådd en normal fødselsvekt, dvs ca 3 kg og inntil ca 50 cm lengde. Disse kan ikke anvende babystol, derfor er en babykrybbe den eneste sikre løsningen. Babykrybber monteres alltid sideveis og med netting
Babystol
En babystol er beregnet på barn opp til 13 kg (0 – 12 mnd) og en lengde på inntil ca 90 cm.
De fleste nyfødte kan starte med bruke en babystol og dermed hoppe over babykrybben. Babystol må alltid monteres mot kjøreretningen og husk en veldig viktig ting, den må aldri monteres foran en aktiv airbag. Dere må enten deaktivere airbagen (kontakt verksted) eller plassere babystolen i baksetet. Barnets rygg tar igjen skade av å sitte lenge i stolen, men korte pauser anbefales på lange reiser.
De ulike produsentene har forskjellige løsninger for å feste stolene. Noen festes med bilens egne belter, andre med på egen base. Det finnes også en festeløsning med navn isofix (se egen artikkel).
Småbarnstol
Er barnet mellom 9 og 18 kilo (mellom ca 10 måneder til 4-5 år og en lengde på inntil 100 cm) er småbarnstol den rette løsningen. Det finnes tre typer småbarnsstoler, de som monteres mot kjøreretningen, med kjøreretningen eller begge deler (kombistol). Trygg trafikk anbefaler montering mot kjøreretningen (helt til barnet er fire år). Stolene festes med bilens egne belter eller isofix-løsningen (se egen artikkel).
Beltestol
Brukes fra barnet er ca 15 kg og til så lenge barnet får plass i stolen ( 135 – 150 cm og ca 35 kilo). En beltestol er tilpasset til barnets kropp og gjør at barnet sitter riktig selv om det sovner. Beltestolene monteres alltid med kjøreretningen og festes enten med bilens egne sikkerhetsbelter eller med isofix-løsningen.
Det kan være fristende å unngå bruk av beltestol og isteden sette barnet i bilens sete med en ekstra pute under. Dette anbefales ikke fordi beltestolen, blant annet gjennom en sterk seterygg, har stor betydning for barnets sikkerhet ved en ulykke. Stolen gir også god hodebeskyttelse, spesielt ved sidekollisjoner.
Bakovervendt sete
I tillegg er barnets hode proporsjonellt større i forhold til kroppen sammenlignet med voksne personer. Ved en ulykke vil derfor barnets nakke bli kraftig belastet. Barn er også mykere i kroppen og skjelettet tåler langt mindre påkjenning sammenlignet med for voksne.
Snur du setet andre veien slik at barnet sitter mot kjøreretningen får du en mye større flate (barnets kropp) å fordelene kreftene på. Belastningen på barnets hode og nakke fanges opp av barnesetets rygg og hodestøtte. Belastningen reduseres kraftig.
Dokumentert sikkerhet
I Europa er det vanlig å snu setet til fremovervendt posisjon når barnet er ca ett år, i Norge tre til fire. Ser man på statistikken for barn skadet i bilulykker er det relativt like tall for Norge og resten av Europa. Fra ettårsalderen, når man slutter med bakovervendt sete i Europa og fortsetter i Norge, blir tallene dramtisk forverret i Europas disfavør. I Europa skades dobbelt så mange barn i bilulykker i alderen 1-4 år, sammenlignet med Norge.
Se video: http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
Plustest – en garanti for barnas sikkerhet i bilen
Plustesten er den mest omfattende testen av barnestoler for bil ( opp til 25 kg ). Testen gjennomføres av Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige. Plustesten er mer omfattende enn den lovpålagte EU-godkjenningen ECE Reg. 44. Testen er frivillig for barnestolprodusentene.
Nakke og hode
Det spesielle med testen er at den fokuserer på beskyttelsen av barnets nakke og hode. Skader på nakke og hode er de vanligste skadene på barn som har opplevd bilulykker. Med en Plusgodkjent barnestol kan du være trygg på at barnet ikke utsettes for stor belastning i nakke/hode ved en kollisjon.
Plasseres hvor som helst
En Plusgodkjent stol må også være EU-godkjent.En barnestol tåler forskjellig belastning avhengig av hvor og på hvilken måte den plasseres. En Plustestet stol angir alltid den minste vekten den er godkjent for i forhold til plasseringen. Er den godkjent for 25 kilo for montering mot kjøreretningen og for 18 kilo montert i kjøreretningen er stolen merket med ”godkjent for maks 18 kg”. Det betyr at stolen kan plasseres hvor som helst og for eller i mot kjøreretningen om vekten ikke overstiger den angitte.
Trygg Trafikk anbefaler å velge et barnesete som er godkjent etter den nye plustesten.
Bør du kjøpe et brukt barnesete?
Kan du stole på et brukt barnesete?
Så lenge setet er i orden er dette en god løsning, godt behandlede seter varer lenge.
Det viktige er at du sjekker at setet virkelig er i orden, det er ikke alltid så enkelt.
Et sete som har vært med i en kollisjon vil kunne ha blitt sterkt svekke, blant annet gjennom materieltretthet.
Sjekk dette før du kjøper et brukt sete:
– Stolen må være uten tydelig skader
– Hold deg til kjente merker
– Unngå svært gamle stoler
Det er fordel å kjenne stolens historikk, kjøp helst av noen du kjenner eller stoler på.
Isofix – festesystem for barneseter.
Systemet er standardisert og de fleste biler som selges i dag er utstyrt med dette systemet. Systemet består av spesielle fester (isofix-fester) som er plassert på ytterplassene i baksetene.
Noen biler har systemet montert også i passasjersetet foran. Systemet brukes alltid i kombinasjon med bilens sikkerhetsbelter samt støtteben og toppfeste (standard i de fleste biler).
Denne løsningen krever at også stolen du skal montere har isofix-fester. Her finnes det ulike typer, og dere må sjekke om det setet dere kjøper passer i bilen dere har (dette vil butikken/produsenten opplyse om).
Isofix er en trykk og sikker løsning som anbefales av samtlige trafikksikkerhetsinstanser.