Kjøleboks/ kjølebag – Tips og kjøpeguide

Kjøleboks er veldig praktisk når du er på farten. Kald drikke og fersk mat uten å måtte stoppe langs veien. Du spiser og drikker både sunnere og mye billigere.

Hva er det viktig å tenke på når du skal kjøpe kjøleboks for bruk i bilen?

12 Volt / 230 Volt adapter

Kjøleboksen er ment å skulle kobles til bilens strømnett (vanligvis sigarettenneren) og har derfor 12 Volt. En ledning strekkes mellom strømuttaket og boksen. Pass på at den boksen du velger har lang nok ledning til din bruk, lengden varierer fra 1 til 3 meter. Trenger du en lang ledning (for eksempel til bagasjerommet) finnes det skjøteledninger, men disse koster mye i forhold til prisen på kjøleboksen. Det finnes også modeller med et innebygget 230 Volts adapter, det er en stor fordel.

Det betyr at du kan koble kjøleboksen til et 230 Volts strømuttak (vanlig stikkontakt) og et adapter konverterer til 12 Volt. Det er også mulig å bruke et eksternt adapter, men det koster i innkjøp (ca 300 kroner). Dette er praktisk og sikrer mer allsidig bruk. Du kan for eksempel kjøle ned boksen effektivt hjemme før du drar. Da starter du turen med en maksimalt kjølet boks.

Les mer om hvor du kjøper kjøleboks rimelig og trygt på nett.

 

Størrelsen på boksen

De fleste kjølebokser ment for bruk i bil/båt har en størrelse på 20 til 30 liter.

Kald drikke på lange kjøreturer redder stemningen.

En vanlig boks på ca 25 liter rommer tre store brusflasker (1,5 L).

 

Start kjølingen hjemme for maks kjøleeffekt

Dette er det viktigste og her er det store variasjoner. Boksen trenger flere timer for å kjøle ned til ca 5 grader (vanlig kjøleskapstemperatur). 10 graders nedkjøling tar opp mot 3 timer. Er temperaturen i boksen 20 grader når nedkjølingen starter vil den altså ha 10 grader etter 3 timer. Derfor er det så viktig å kjøle ned boksen hjemme før du drar, det er enklere å holde den kald enn å kjøle den ned.

 

Hva koster en kjøleboks?

Prisene starter på rundt 300 kroner og går opp mot kr 1.000,-.

Hvordan velge rett skiboks?

 

Trafikksikkerhet – plasser boksen riktig

En kjøleboks, enten den er tom eller full, må plasseres i gulvet av bilen, eller trygt plassert i bagasjerom. Skulle det skje en ulykke vil en løs/dårlig plassert boks bli kastet fremover med stor kraft og kan være dødelig om den treffer en person i godet. Dette er lett å glemme på en hektisk familietur, men desto viktigere.

Vindusviskere er også vikig for sikkerheten, se tips.

 

Du liker kanskje også...