Hvordan fungerer Xenon og LED lys?

Xenonlys fungerer på samme måte som lysrør. Det betyr at lampen er fylt med gass som lyser ved hjelp av gnist fra elektroder som er plassert i hver ende av lampen.

Dette skaper et kraftig lys som er flere ganger sterkere enn halogenlamper. Lyses er hvitt og ligger veldig nære dagslys. Xenonlampen gir et bredere og jevnere lysfelt. Sidelyset er også betydelig kraftigere enn for halogenlampene.

Bi-xenon

Xenonlamper med både nær- og fjernlys i èn lampe kalles bi-xenon. Før bi-xenon lampene kom var det kun nærlyset som hadde xenonlampe. Fjernlyset var fortsatt halogen. Dettte skyldes at xenonlampene trenger noen sekunder før de oppnår full lysstyrke. Dette gjorde det umulig å f.eks blinke med fjernlysene. Bi-xenonlampen er èn lampe som lyser i fjernlys styrke hele tiden. Med nærlys blendes lampen ned med en elektromagnetisk blender.

Les mer om hvor du kjøper xenon-lamper rimelig og trygt på nett.

 

Adaptive bi-xenon

Adaptive lamper har funksjoner som tilpasser belysningen spesielle funksjoner. En funksjon er at lampen følger rattutslaget slik at det alltid lyser i den retning bilen er på vei. Andre funksjoner er kurvelys, dvs at lampen lyser opp området nær bilen ved lavere hastigheter.
Hvilke ”intelligente” lysløsninger som tilbys varierer fra bilmerke til bilmerke.

 

Ettermontering av xenon

Det finners mange sett for ettermontering av xenonlys i handelen. Lampene skal være godkjente for den enkelte bil. Det stilles også krav til lyktespylerne og automatisk høyderegulering av lyktene.

Hva er best av Xenon og Halogen?

 

LED lys – hvordan fungerer det?

LED betyr lysdiode på norsk. En lysdiode lyser uten glødetråd eller gasser.

LED lyset har mange fordeler fremfor xenon og halogen:

  • Veldig fleksible, lyset kan styres fritt.
  • Høy effektivitet, bruker lite strøm i forhold til lysstyrken og de avgir mindre varme.
  • Tåler ”alt”, også slag og høye temperaturer
  • Miljøvennlige, inneholder ikke kvikksølv og andre giktige metaller.
  • Rask responstid, lyset tennes med èn gang.
  • Moderne og populær design.

Et problem med LED-lamper er temperaturen på glasset er lav. Derfor kan det under svært lave temperaturer samle seg is og snø på lykteglasset. Dette kan du unngå ved å sørge for god rengjøring.

Her er reglene for bruk av billys

Du liker kanskje også...