PC SKJERM/MONITOR – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 1. september 2019


PC SKJERM/MONITOR – Test, testvinnere og kjøpeguide

Utvalget av PC skjermer er stort og det er en del ting du skal tenke på før du velger din neste pc-skjerm. Kort sagt skiller man mellom tre bruksområder, spill, bildebehandling og vanlig bruk. Skal du bruke skjermen til spill med mange og raske skjermbevegelser trenger du en skjerm som har kapasitet til dette.

Hvilken størrelse?

De fleste pc-skjermer på markedet i dag har en størrelse på 20 til 30 tommer (24 tommer er mest solgte størrelse). Hvilken størrelse som passer best til deg avhenger av hvor mye plass du har til rådighet, hva du skal bruke skjermen til samt hvilke avstand du har til skjermen under bruk. Jo større skjermen er jo høyere er prisen.

Du velger også hvilken form skjermen skal ha. Normalformen er 16:9. Enkelte foretrekker brede skjermer av typen 21:9. Fordelen er at bredden tillater å ha to faner i god størrelse samtidig på skjermen.

Hvilket panel?

Panelet er selve skjermen. Det finnes tre typer panel, TN, IPS og VA.

IPS (In Panel Switching)

Dette er det beste panelet for allround anvendelse. IPS panel koster litt mer enn TN panel (TN kommer vi tilbake til) men har en bedre bildekvalitet. Disse egner seg både bildebehandling og videoredigering.

Positivt
– God fargegjengivelse
– God responstid, egner seg for spill med hurtige bevegelser
– God innsynsvinkel (det betyr hvor godt du ser bildet når du ser fra skrå vinkel)
– Egner seg for det meste

Negativt
– Høyere pris enn TN panel

TN (Twisted Nematic)

Bilspill krever raske skjermer for å fungere bra

Dette er den mest solgte typen og har et gunstig pris/ytelses forhold.

Positivt
– Gunstig pris
– Egner seg for all bruk, men veldig godt til spill pga lav responstid (rask skjerm)

Negativt
– Scorer noe lavere på fargekvalitet og innsynsvinkel. Sitter du rett foran skjermen er fargene av god kvalitet, problemet oppstår når du ser fra siden.

VA (Vertical Alignment)

Dette panelet er populært for grafisk design og bilde- videobehandling. Egner seg også gdt til avspilling av film. Har dårlige egenskaper for spill med raske skjermbevegelser.

Positivt
– Meget god fargekvalitet
– God innsynsvinkel
– Meget god kontrast

Negativt
– Treg responstid, egner seg derfor ikke til spill

Vi har hentet testresultater for to skjermer med høy ytelse fra Acer og Samsung.

Hva med oppløsning og bildekvalitet?

De aller fleste skjermer på markedet i dag har full HD med oppløsning på 1920 x 1080. Det du skal passe på er om grafikkortet på PC’en takler den høye oppløsningen. Høy oppløsning krever mye av skjermkortet og du skal ha et meget kraftig skjermkort for å kunne utnytte de beste skjermene. Høy megahertz (Mhz) stiller også store krav til pc og skjermkort.

Hvilken Mhz?

Mhz betyr antall bilder i sekundet og avgjør hvor raskt skjermbildet endrer seg, det vil si hvilken hastighet skjermen har. Raske bevegelser på skjermen krever en høy Mhz. Dette gjelder spesielt spill med raske bevegelser. Har skjermen for lav Mhz vil den bli hengende etter og hoppe over bilder og det hele blir veldig hakkete og irriterende. Spillskjermer må ha en Mhz på over 100, helst 150 til 200.

Tilkoblingsmuligheter

Vær sikker på at skjermen har tilstrekkelig med tilkoblingsmuligheter. HDMI, USB, VGA og DVI er et for de fleste et minimum.

Skrevet av Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...