VINTERDEKK – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 1. september 2019


VINTERDEKK – Test, testvinnere og kjøpeguide

Piggfrie vinterdekk 2018, tre testvinnere. Stadig flere velger piggfrie vinterdekk istedenfor piggdekk. Det er det gode grunner til. For det første har piggfrie dekk vært gjenstand for en omfattende teknologisk utvikling som har resultert i egenskaper tett opp mot piggdekkene. I tillegg er veistandarden blitt stadig bedre og det samme er innsatsen med brøyting, strøing og salting. Bor du i en by og ikke har planer om omfattende kjøring under krevende forhold vil det beste valget være piggfrie vinterdekk, også for miljøet.

Selv bor jeg i Bergen og har kjørt piggfritt i mange år. Jeg har aldri savnet piggdekk.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

  • Continental Contivikingcontact 7
  • Pirelli Ice Zero Fr
  • Goodyear Ultra Grip Ice 2

Continental Contivikingcontact 7 – topp plassering i test

Continental Contivikingcontact 7 – Testvinner for norsk vinter

Dette er et helt nytt piggfritt vinterdekk fra Continental laget for krevende skandinavisk vinter. Dekket scorer høyt blant annet takket være Continentals fokus på innovasjon.

For det første har dette dekket en helt ny gummiblanding tilpasset nordisk vinter med mye skifte i temperatur og kjøreforhold. Gummiblandingen inneholder rapsolje (miljøvennlig). I følge Continental skal dette gi et betydelig bedre grep på våt asfalt og svært gode egenskaper på is- og snøføre. Våt asfalt er for svært mange det vanligste vinterføret.

Dette har også et nytt retningsbestemt mønster som sørger for mer effektiv drenering og grep på vått, glatt og krevende underlag. Mønsteret gir også mer presis styring på alle slags underlag og føre og mindre risiko for vannplaning.

Lite støy er også ett pluss med dette dekket.

I en test utført av bladet Motor scorer Continental Contivikingcontact 7 høyest på våt veibane og snø. I sum allikevel et førstevalg for mange.

Pirelli Ice Zero Fr – Førstevalg for tørt underlag

Dette dekket er laget for nordiske forhold og er en søstermodell til det populære piggdekket Pirelli Ice Zero. De testene vi har lest konkluderer litt forskjellig, men den egenskapen som fremheves spesielt er gode egenskaper på isføre.

På snø og våt asfalt scorer dekket noe lavere, men allikevel høyt i forhold til de fleste konkurrentene.

På tørr asfalt ligger dekket ifølge testene mellom middels og topp.

Noen kommenterer at dekket støyer litt mer enn de mest støysvake dekkene.

Dette er absolutt et god dekkvalg.

Goodyear Ultra Grip Ice 2 – Uslåelig på våt og tørr asfalt

Milde vintre og mye veisalting har gjort våt asfalt til det typiske vinterføre for mange. Gjelder dette deg skal du ta med Goodyear Ultra Grip Ice 2 i vurderingen når du skal kjøpe piggfrie dekk.

I de testene vi har sett nærmere på er dette en testvinner når det gjelder egenskapene på våt asfalt. Bladet Motor gir for eksempel dette dekket absolutt toppscore både på tørr og våt asfalt.

På snø- og isføre ligger egenskapene midt på treet i forhold til de sterkeste konkurrentene, men dette er allikevel et friksjonsdekk som egner seg utmerket på norsk vinterføre, ikke minst på grunn av Goodyears Active Grip Technology.

Støy er ikke et problem, her scorer dekket høyt blant med en gummiblanding hvor støy og komfort er prioritert.

Som du ser har piggfrie vinterdekk ulike egenskaper og hvilket du skal velge avhenger av under hvilke forhold du kjører på. Kjører du mest i byen på våt asfalt og saltede veier trenger du et helt annet dekk enn om du bor og kjører i et kaldt klima med is, snø og lite salting av veiene.

Det er forskjell på Bergen med fuktige milde vintre og Lillehammer med is og minus hele vinteren når det gjelder dekk.

SB

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...

Beklager, ingen relevante artikler funnet.