HØYTTALERE – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 1. september 2019


HØYTTALERE – Test, testvinnere og kjøpeguide

Du kan velge i stort utvalg av høyttalere, sist i denne artikkelen finner du en oversikt over de viktigste typene. Valg av høyttalere er veldig subjektivt og det som teller er hva du foretrekker. Her er noen tips som kan hjelpe deg på vei. Men uansett, har man mulighet lønner det seg å ta en tur i butikken og høre selv.

Det første spørsmålet er om du skal velge en ordinær stereoløsning med to høyttalere, eventuelt støttet av en subwoofer, eller et surroundanlegg med flere høyttalere. Surroundanlegg kalles også hjemmekinoanlegg og poenget er å skape 360 graders lydbilde for maksimal opplevelse. Lydbildet som skapes gjør at du blir mer en del av filmen, veldig flott effekt, spesielt med filmer som er et avansert og sterkt lydbilde.

Hvilken type musikk skal du høre på?

Klassisk musikk krever ikke like kraftige høyttalere som tyngre rock og hardere musikk. Ønsker du kraftig bass velger du større høyttalere som står på gulvet. Klassisk musikk har en renere lydbilde hvor ekstra bass ikke er like viktig.

Hvor store høyttalere?

Hvor mye plass og hvor høyt kan du spille. Bor du i en leilighet vil det være store begrensninger i hvor høyt du kan spille.

Lekkert hjemmekinoanlegg – CERWIN VEGA SL

Da er det ikke sikkert det er noe vits i å investere stort i kraftige høyttalere men heller velge avanserte kompakthøyttalere eller lydplanker, som for øvrig er blitt veldig populære.. Hvor stor plass du har og hvor store rommene musikken skal spilles spiller også en rolle. Har du god plass og kan spille høyt står du friere til å velge store kraftige høyttalere. I en mindre bolig vil store høyttalere kanskje ta for mye plass. Det er mange hensyn å ta.

Husk at komponentene i lydanlegg må være kompatible. Det anbefales, om mulig, å holde seg til samme merke, men det er ikke alltid så enkelt. Det er uansett viktig at du sjekker om høyttalerne du har planer om å kjøpe passer til resten av lydanlegget.

Hvilke type høyttalere finnes?

Kompakthøyttalere

Det finnes mange modeller og de mest avanserte, og kostbare, leverer en veldig høy lydkvalitet, ikke minst størrelsen tatt i betraktning. Disse tar ikke stor plass og kan enkelt plasseres både høyt og lavt.

Gulvhøyttalere

Disse gir mest lyd for pengene. For en rimelig penge får du høyttalere som leverer kraftig lyd og med særdeles kraftig bass.

Integrerte høytalere

Denne typen bygges inn i møbel eller vegg og egner seg godt om du har lioten plass eller ønsker at høyttalerne ikke er så godt synlige. Disse leverer topp lyd og den skjulte løsningen får ingen konsekvenser for lydkvaliteten

Lydplanke

Dette er en smal trådløs høyttalerløsning som vanligvis benyttes for å øke kvaliteten på lyden på TV-en. Det er fullt mulig å koble denne til musikkanlegget og evenetuelt kombinere med en subwoofer for kraftigere bass. Lydplanke kalles også soundbar.

Subwoofer

Denne leverer kraftig bass og er ment for å støtte resten av høyttalerne for å bidra til et komplett og rent lydbilde.

Hjemmekinoanlegg

Her setter du sammen en løsning bestående av flere høyttalere. De vanligste i et slikt anlegg er senterhøyttaler (plasseres nært TV-en), bak- og sidehøyttalere, satelitthøyttalere

SB

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...