Kapp og gjærsag – Beste valg og kjøpeguide

Kapp og gjærsag (gjerdesag) trenger du for å sage rett og presist i vinkel. Skal du for eksempel sage lister som skal ha en nøyaktig vinkel kommer du ikke utenom å bruke en gjærsag. Bruker du en vanlig sag til slikt arbeid vil resultatet nærmest garantert bli dårlig.

Sagbladet er rundt og kan stilles nøyaktig både horisontalt og vertikalt i den vinkelen du trenger.
Vanlige bruksområder er kapping av lister, planker og bord, laminat og parkettbord.

Det finnes to typer kapp og gjærsag

Det viktigste skillet er om sagen har uttrekk eller ikke. På en gjerdesag med uttrekk kan du flytte hele sageenheten med blad og motor frem og tilbake på en sleide. Dette gjør det mulig å kappe materialer i akkurat den bredden du ønsker.

En sag uten uttrekk kan kun kappe i den bredden sagbladet klarer. Det vil si kun smale emner.

 

Hvor kraftig sag trenger du?

Motorens styrke oppgis i Watt. Hvor stor styrke du trenger avhenger av hvor brede og tykke bord du skal sage. Er motoren for svak vil du ikke kunne holde jevn høy hastighet gjennom hele snittet. Skal du kutte tynne lister og mindre bord og ikke så ofte trenger du ikke de sterkeste sagene. Skal du derimot bruke sagen mye og kutte tykke bord anbefales en motorstyrke på minst 1500 Watt.

 

Størrelse / diameteren på sagbladet

Avstanden fra tuppen av sagbladet og inn til pindelen (sentrum) bestemmer hvor tykke emner du kan sage. I tillegg har faktorer som størrelsen på innfestning og plasseringen av sagspindelen en viss betydning, men ikke mye.

 

Hvilken type sagblad?

For interiør som lister og parkett / laminat trenger du sagblad som har et presist snitt. Slike sagblad har mange og fine tenner som sitter tett slik at du får et rent skjær. For grovere saging som bord og plank fungerer det bedre med et grovere sagblad med større tenner med større avstand. Da kapper du raskt og effektivt uten å legge vekt på presisjon.
Sjekk hvordan sagblad gjærsagen leveres med. Det er kjedelig å komme hjem med feil sagblad.

 

Lengden på uttrekket?

Lengden på uttrekket, dvs hvor mye du kan flytte sagehodet, avgjør hvor brede emner du kan sage. De største har en bredde på over 30 cm.

Hva med sagbord og støtte?

Skal du jobbe effektivt med en kapp og gjerdesag bør du sørge for at sagen og materialene du skal kappe står og ligger stødig. Dette både for et godt resultat og din egen komfort og sikkerhet. Det er vanlig at sagene har en viss støtte for emnet, men det beste er å anskaffe et sagbord. Da ligger emnet stødig og du kan konsentrere deg om sagingen. Spesielt viktig er dette når arbeidsstykket er langt. De fleste sager har dette som ekstrautstyr.

Det finnes mange varianter av bord og støttemuligheter. Det anbefales at du sjekker nøye hva de ulike produsentene leverer før du bestemmer deg for hvilken sag du skal kjøpe. Du har også mye ekstrautstyr å velge i som gjør jobben enklere og med et bedre resultat.

SB

Du liker kanskje også...