Liten og billig mikrobølgeovn? Test og tips (2020)

Sist oppdatert: 16. November 2020


Liten og billig mikrobølgeovn? Test og tips (2020)

Mikrobølgeovn er en veldig praktisk og miljøvennlig måte å varme mat og drikke på. Det tar bare noen sekunder eller maksimalt noen få minutter å tine og varme de fleste typer mat. Du slipper å bruke masse strøm på en ordinær ovn som det gjerne tar en «evighet» å varme opp. Mikrobølgeovner tar også liten plass (det finnes også store modeller som tar masse plass) og er for mange, særlig unge, en naturlig del av den daglige kjøkkenrutinen. En annen fordel er at alle næringsstoffene i maten bevares. Vi har sett på modellen Matsui M 17 MW 16 E, en billig mikrobølgeovn som gir mye for pengene.

Matsui M17MW16E

Dette er en billig mikrobølgeovn (en av de billigste vi fant) på markedet med en pris på rundt 500 kroner. Kapasiteten, eller volumet inne i ovnen, på 17 liter er mer enn tilstrekkelig for vanlig bruk. Du har plass til en stor tallerken (24,5 cm) eller en større skål. Høyden inne i mikroovnen er mer enn stor nok. De utvendige målene er bredde 45,2 cm, høyde 32,2 cm og dybde 36,2 cm. Vekten på 10,5 kg er nok til at mikrobølgeovnen står stødig.

700 W effekt er nok

De fleste mikrobølgeovner har en effekt på 600-1000 Watt. Denne modellen har 700 Watt og det holder i massevis for enkel bruk. En billig mikrobølgeovn gjør også jobben.

Det er sjelden med modeller over 900 Watt. 5 nivåer på styrken, effektnivåer, gjør det enkelt å tilpasse til ulik oppvarming, selv om det erfaringsmessig er vanligst å alltid bruke maksimal styrke for raskest mulig oppvarming, det gjelder i hvert fall for undertegnede.

Hvilke funksjoner har Matsui M17MW16E?

I tillegg til å varme opp mat på vanlig måte (fem effektnivåer) har denne modellen også et eget program Auto defrost for enkel tining/avfrysning. Dette fungerer veldig greit og maten tines på få minutter.

Funksjoner som mangler er barnesikring og klokke. Den har ikke digitalt display.

Scorer bra i test

Det svenske testinstituttet Råd & Røn gir denne budsjettmodellen en god score om man er ute etter en enkel mikrobølgeovn for å tine og varme mat på enklest mulig måte.

Tilbakemeldinger fra brukere vi har funnet i ulike forum på internett er stort sett positive. Lav pris er denne modellens store styrke. Den er enkel i bruk (less is more) og betjeningen med to roterende hjul fungerer bra. I følge enkelte brukere trenger man ikke engang å se i bruksanvisningen, så enkel er denne modellen i bruk.

Negative kommentarer har gått på at maten blir litt mer myk etter oppvarming sammenlignet med dyre modeller. I tillegg tar oppvarmingen litt lenger tid, det er flere faktorer enn styrken i Watt som teller, blant annet fordeling og spredning av stråler inne i ovnen under oppvarmingen.

Kort oppsummer er Matsui M17MW16E mye for pengene.

 


Fortsatt i tvil? se vår kjøpeguide for mikrobølgeovner.

Logik L17MSW13E

Frittstående liten mikrobølgeovn som har de viktigste funksjonene. Er du ute etter en mikroovn av mindre størrelse er det en begrensning du ikke kommer utenom, det må være tilstrekkelig plass til en tallerken. Derfor er det begrenset hvor kort en mikrobølgeovn kan være i dybden. Det er også vanlig å plassere innstillinger og display på siden av ovnsrommet, dermed er det også begrenset hvor smal den kan være i bredden/fronten.

Høyden kan det derimot gjøres noe med om det er viktig å få mikrobølgeovnen så liten som mulig og samtidig få plass til det de fleste bruker når mat skal varmes opp, en tallerken (denne har plass til en tallerken på 25,5 cm i diameter). Denne lille mikrobølgeovnen har en innvendig høyde på 18 cm, og det fungerer helt greit for vanlig enkel bruk.

Logik L17MSW13E er kun 25,8 cm høy

Dette er en av de laveste modellen vi har funnet. Volumet er allikevel på 17 liter noe som er tilstrekkelig for vanlig bruk. Med en høyde på kun 25,8 cm er det enkelt å plassere ovnen slik at den tar lite plass. Du må allikevel forsikre deg om at det er nok plass rundt ovnen slik at den får tilstrekkelig med luft osv. Bredden er 44 cm og dybden 33 cm.

Enkel betjening

For enkel betjening har denne ovnen fra Logic et lite digitalt kontrollpanel hvor du har full kontroll over det viktigste. Styringen skjer med brytere i solid metall.

8 program og 5 effektnivå dekker det meste

Logik L17MSW13E har 8 ulike automatiske program for tilberedning av maten, inkludert tining.

Du kan velge mellom fem ulike styrker, noe som gjør det enkelt å finne det som passer best i enhver situasjon. Ovnen har en styrke på 700 Watt.

Det er plass til en tallerken med en diameter på 25,5 cm, det vil si en normal tallerkenstørrelse. Dette er en liten mikrobølgeovn og har ikke grill og pizzafunksjon. Den har barnelås/ barnesikring og klokke.

Vekten er på 10 kg og ovnen står derfor stødig på benken.

Ikke best i test, men får gode testresultater

Svenske testinstitusjonen Råd & Røn har testet denne modellen og gir en score mellom medium og topp. Den scorer meget bra på funksjoner som oppvarmingstid, energiforbruk, utvalg av autoprogram, lydnivå og hvor enkel den er å rengjøre. Det som trekker litt ned er betjeningspanelet. Vi har ikke selv brukt denne ovnen men erfaringsmessig blir man fort vant til de fleste betjeningspaneler, selv de som ikke oppnår toppkarakter.

 


Hva er viktig når du skal kjøpe ny mikrobølgeovn?

Skrevet av: Sture Bjørseth

Please follow and like us:

Du liker gjerne...