Hvilken mat kan du legge i fryseren, og hvilken ikke?

Enten det er rester eller ferske matvarer er fryseren en god venn når det gjelder å ta vare på og lagre mat. Men ikke alt kan fryses, her er noen tips.

Du kan fryse det aller meste uten problemer:

Kjøtt og kylling

Rått kjøtt (alle typer) kan fryses èn gang. Du bør derfor spørre i butikken om det har vært nedfryst tidligere. Er kjøtte behandlet, for eksempel stekt, etter at det har vært fryst kan du fryse det på nytt.

Ferdiglaget mat

Bortimot all mat som er ferdig laget kan legges i fryseren, alt av kjøtt, gryter og stapper for å nevne noe. Dette er som regel rester etter et måltid, eller du har laget en større mengde som du vil konsumere senere.

Råe egg og smør

Litt rart kanskje, men det går fint å fryse råe egg, men ikke med skallet.

Du skal derfor ha egget i en skål og røre det lett før du legger det i fryseren (bruk en lufttett boks som er beregnet for fryseren). Smør kan også fryses, det går fint med orginalforpakningen. Både bearbeidet egg og smør kan fryses i 12 mnd.

Brødvarer går også helt fint å putte i frysen.

 

Hva skal ikke i fryseren?

Grønnsaker

Fryseprosessen gjør at grønnsaker mister vann og blir mindre saftige. Dette er sørlig relevant for de grønnsakene vi spiser råe, for eksempel salat. Disse mister sprøheten og saftigheten.

Ost og meierivarer

Hele egg skal ikke i fryseren, da sprekker de.

Ost og andre meierivarer får en annen struktur når de fryses ned og mister mye av den delikate smak og konsistens når de tines opp igjen. De tar ikke direkte skade, men egner seg ikke til å nytes alene. Som pizzafyll eller som bestanddel i andre retter enger den seg fortsatt godt.

Poteter

Frost ødelegger smaken i potetene, så ikke frys disse. Du kan bearbeide poteten, steke eller lage stappe, det kan fryses.

Krydder og urter

Dette blir som med grønnsaker. De tåler ikke fryseren og mister både smak, farge og sin sprø- og friskhet. Det du kan gjøre før du fryser de er å røre/mose de og blande de godt med matolje, det fungerer fint.

Som nevnt tidligere skal egg ikke fryses med skallet på. Skallet sprekker.

Her er noen tips til deg som skal kjøpe ny fryser.

 

Generelle tips for frysing av mat

Mat som har vært fryst tidligere

Når du legger mat i fryseren starter en ganske kraftig prosess som endrer matens karakter og konsistens. Det som skjer er at vannet i cellene fryser og danner iskrystaller. Dette skader cellene og det igjen fører til at maten «skades». Skjer dette ên gang går det fint. Repeteres dette flere ganger vil maten bli skadet og kvaliteten forringes kraftig.

Ikke frys varm mat

Legger du varm mat i fryseren vil det forårsake kondens og isdannelse i fryseren. I tillegg vil det kunne skade annen mat. Vent derfor til maten er kald før du legger den i fryseren.

Pakk maten godt inn

For å unngå isdannelse og bakterier (ja, det kan finnes bakterier i en fryser), skal maten legges i lufttette bokser eller poser. Pass på at disse er laget for bruk i fryser. Det er også smart å pakke i den mengden du trenger når du skal tine maten, det vil si i riktig porsjoner.

Et annet tips er å fylle opp fryseren. Da slipper du at varm luft kommer inn i fryseren når den åpnes, fryseren trenger å jobbe mindre og du sparer strøm.

Sture Bjørseth

Du liker kanskje også...