Kjøleskap – Beste valg og kjøpeguide (2021)
Kjøleskap har èn hovedoppgave, og holde maten kald (eller fryst). Et enkelt konsept, men allikevel er det stor forskjell på kjøleskap. Derfor skal du også ta deg litt tid til å undersøke de ulike modellene når du skal kjøpe nytt kjøleskap. Forskjellene ligger på flere områder.
Hastigheten på avkjøling og nedfrysing, det vil si hvor lang tid det tar fra du legger inn mat som holder romtemperatur til det oppnår riktig kjøle- eller frysetemperatur. Nedfrysing til riktig temperatur varierer fra 3-4 timer til hele 30 timer.
Frittstående eller integrert kjøleskap?
Et frittstående kjøleskap kan du plasseres hvor som helst, både på kjøkken og i andre rom. Denne typen kjøleskap dominerer rommet mer enn integrerte løsninger. Det finnes mange modeller med flott design som gjerne hever det estetiske nivået på kjøkkenet.
Et integrert kjøleskap bygges inn i kjøkkeninnredningen og er kun synlig i fronten. Det er også mulig å legge på en frontplate/dør som matcher fronten på resten av kjøkkenet. Integrerte kjøleskap med flott design ser bra ut også uten møbelfront.
Kombiskap eller kun kjøleskap?
Kombiskap har fryseskap i tillegg til et ordinært kjøleskap. Frysedelen er som regel nederst. For de fleste er dette tilstrekkelig frysekapasitet. Har du fryseboks eller fryseskap i for eksempel kjelleren er det praktisk med et kombiskap på kjøkkenet, så slipper du å gå ned i kjelleren å hente ting fra fryseren som du trenger ofte, for eksempel isbiter. En variant av et kombiskap er side-by-side skap. Dette er to enheter som står siden av hverandre, den ene er kjøleskap den andre er fryser (som regel). Disse krever ofte mer plass.
Isbiter lager du enkelt med isbitmaskin.
Minikjøleskap?
Dette er små kjøleskap på 30 -150 liter og passer inn over alt. Noe har et slikt på hytten eller som et supplerende kjøleskap hjemme, for eksempel i kjellerstuen for oppbevaring av kalde drikker. Passer også bra på en arbeidsplass.
Hvilken størrelse på kjøleskapet?
Størrelsen på kjøleskap måles i antall liter. Hvor stor plass du har behov er jo veldig individuelt, men et gjennomsnittsbehov ligger;
En person: ca. 100 liter
To personer: ca. 150-200 liter
Tre personer: ca. 200-250 liter
Fire personer: ca. 250-300 liter
Er husholdet på over fem personer bør volumet på kjøleskapet være over 300 liter.
Har du spesielle behov kan du se etter innredningsløsninger som dekker disse. De fleste kjøleskapsprodusentene har mange smarte løsninger for å dekke en individuell innredning i kjøleskapet.
Velger du et kombiskap vil størrelsesforholdet mellom kjøledelen og frysedelen variere. Noen modeller prioriterer kjøledelen, andre har en mer jevn fordeling. Et vanlig behov for frysekapasitet er 30-40 liter pr person. Er dere en husstand på fire er behovet ca. 250 liter kjøledel og ca. 150 liter frysedel.
Behovet for fryser er veldig forskjellig. Enkelte kjøper inn stort og fryser ned mye, andre bruker fryseren til å dekke små dagligdagse behov.
Fleksibel innredning gir bedre plassutnyttelse
Er det mulig å justere hyller og plassering av skuffer og andre innredningselementer får du ofte en mye bedre utnyttelse av plassen. Noen skap har temperatursoner med ulik temperatur for mer effektiv oppbevaring av matvarer. Du kan skreddersy innredningen slik at den passer bedre til ditt behov. Du bør derfor ta deg litt tid til å vurdere hvilke løsninger de enkelte modeller har.
Hvordan plassere maten riktig i kjøleskapet?
Hva med energiforbruket?
Et kjøleskap står på 24 timer i døgnet og er derfor en av de største strømforbrukerne i en bolig. Derfor skal du også se nærmere på energiforbruket når du skal velge kjøleskap. Kombiskap bruker for eksempel mer strøm enn kun kjøleskapet.
Nye og moderne kjøleskap bruker mindre strøm enn tidligere modeller. Hver modell er plassert i en energiklasse som viser energieffektiviteten. Det mest energieffektive modellene har energiklasse A+++. Et skap i klasse A konsumerer for eksempel dobbelt så mye strøm som et skap i klasse A+++.
Hvor høyt lydnivå er akseptabelt?
Stort sett har moderne kjøleskap fra kjente produsenter et lavt støynivå. Jo dyrere skap du kjøper desto stillere er det. Det er jo også et spørsmål om hvor kjøleskapet er plassert. Står det nærme soverommet blir støynivået viktigere enn om det står i rom hvor det er mye støy. Et skap betraktes som støysvakt når lydnivået målt i desibel er under 40 42 desibel (dB).
Kjøleskapet står ofte sentralt plassert i hjemmet og da er det viktig å tenke over hvor mye lyd det lager. Det er ikke gøy å høre på brumming – spesielt hvis du har en åpen kjøkkenløsning eller bor på en liten hybel.
Heldigvis er de fleste kjøleskapene mer eller mindre lydløse, det vil si at lydnivået oftest ligger rundt 40 dB, omtrent samme nivå som en som hvisker. Faktisk regner man dem som stillegående når lydnivået er under 40 dB.
Hvilke funksjoner trenger du?
Hver produsent har sine spesialfunksjoner og det er mye innovasjon også for kjøleskap, selv om det å kjøle ned og oppbevare matvarer i utgangspunktet er en enkel prosess.
Viktige funksjoner er blant annet:
Ventilert kjøling
For å distribuere den avkjølte luften til alle hjørner og deler av kjøleskapet brukes ventiler som sprer den kalde luften. Disse sørger for riktig temperatur i hele skapet. Dette er spesielt viktig om du velger et stort kjøleskap hvor det er viktigere men også mer utfordrende å holde alle deler av skapet i riktig temperatur.
Automatisk avriming er praktisk
Dette er noe de fleste kjøleskap på markedet har i dag. Rim og frost fjernes uten at du behøver å tenke på det. Å avrime et kjøleskap og spesielt en fryser er en utrivelig oppgave som du slipper om du velger en modell som gjør dette automatisk.
Elektronisk innstilling av temperaturen
Dette skjer ved at du velger temperatur på et digitalt display. Det vanlige har vært at temperaturen stilles inn med et dreiehjul. Hjulet har en skala, gjerne fra 1 til 6, som ikke viser selve temperaturen. Dette blir ikke presist. I tillegg vil et digitalt display gjøre det enkelt å lese av temperaturen inne i skapet, veldig viktig og praktisk.
Når du skal velge ditt neste kjøleskap vil du fort se at det er mange produsenter på markedet, alle med mange modeller. Det er også mange nye produsenter/merker som ikke har en historie på det norske markedet. I toppsjiktet finner du kvalitetsmerker som AEG, Miele og Liebherr. I midtsjiktet har Siemens, Bosch, LG og Electrolux mange modeller. De mest prisgunstige modellene kommer gjerne fra produsenter som Zanussi, Candy og Scandomestic.
Dette var noen produsenter og det finnes mange flere. Mange har også modeller i alle sjiktene.
Kjøleskapets evne til å holde ønsket temperatur når det er varmt i rommet er viktig. Enkelte modeller holder ikke riktig temperatur, dette gjelder spesielt frysedelen.
Unngå ujevn temperatur i deler av kjøleskapet
Alle kombiskap (kjøl og frys) er innredet med skuffer for mer ryddig oppbevaring, for eksempel for frukt og grønnsaker. Problemet med enkelte modeller er at skuffene blir for varme og ikke klarer å holde ønsket temperatur. Det er også en fordel at temperaturen er lik både oppe og nede. Moderne kjøleskap er konstruert slik at kulden fordeles i hele skapet. Dette gjelder også frysedelen. Ikke alle modeller har jevn temperatur i hele frysen (maksimal temperatur i en fryser skal være -18 grader).
Hvor stort kjøleskap trenger du?
Bredden på vanlige kjøleskap er på mellom 40 og 60 cm. Det finne en del mindre skap som både har liten bredde og høyde, men den vanligste bredden er 55 til 60 cm. Høyden varierer fra 75 til 200 cm. Forutsatt at du har nok plass til skapet blir spørsmålet hvor stor kapasitet du trenger eller ønsker. En tommelfingerregel sier at en husholdning på en til to personer klarer seg med rundt 150 liter, 4 personer bør ha fra 250 liter og oppover. Bruk litt tid på.
Med eller uten fryser?
De fleste foretrekker kombiskap med fryser. Har du ikke en egen fryser i nærheten av kjøleskapet sparer du mye tid på å ha lett tilgang til en fryser. Mange klarer seg uten egen fryser og bruker kun fryseren i kombiskapet. Det reduserer også strømregningen.
Mindre støy med ny type kompressor
Bråkete kjøleskap kan være veldig irriterende. Støyen, særlig på eldre kjøleskap, stammer ofte fra kompressoren som slår seg av og på. Dette fører til slitasje på kompressoren og fører til at den bråker. I tillegg er det en kilde til støy når kompressoren må jobbe intenst i perioder for å sikre riktig temperatur. En del nye kjøleskap har en ny type kompressor (digital inverter). Denne kompressoren er veldig stillegående og er i gang hele tiden. Dette fører til mindre slitasje og mindre risiko for at skapet begynner å støye av den grunn. Kompressoren sprer den kalde luften rundt i skapet ved hjelp av små vifter og temperaturen holdes jevnere i alle deler av skapet.
Strømforbruket er viktig
Gamle kjøleskap bruker betydelig mere strøm enn nye. Hvor mye strøm et kjøleskap bruker er angitt i energimerkingen (Enova). Kjøleskap på markedet i dag ligger i intervallet A- til A+++, hvor sistnevnte er det mest energieffektive. Størrelsen er også avgjørende. Strømforbruket er angitt i kWh/år og står på energimerkingen.
Avising av kombiskap
Velger du et kombiskap får du også en fryser som må avises. Dette er en litt masete oppgave, du må ta ut innholdet i fryseren og vente til isen er borte. Det blir fort litt søl og styr. Vi anbefaler derfor at du velger et skap med automatisk avising. Disse koster bare noen hundrelapper ekstra og sparer deg for en del unødvendig arbeid.
Innredning
Hvordan skapet er inndelt og hvilke justeringsmuligheter som finnes for hyller og stativ samt hvilket ekstrautstyr som er tilgjengelig er også viktig å se nærmere på før du velger nytt kjøleskap. Er det plass til stående flasker? Hvor store er skuffene? Er det plass til trygg oppbevaring av egg? Hva med isbitmaskin?
Renhold
Kjøleskapet må rengjøres med jevne mellomrom. Hvor enkelt dette er avhenger av om du kan ta ut hyller og skuffer, om det er kronglete sprekker og hjørner inn i skapet osv. Det lønner seg å ta en rask vurdering av dette.
Slik unngår du matsvinn – bruk kjøleskapet smart
Kjøleskapet har mange funksjoner og bruksmuligheter som gir deg mange fordeler når du skal oppbevare mat kaldt. Bruk 5 minutt på å sette deg litt inn i ditt nye kjøleskaps funksjoner og muligheter. Det er erfaringsmessig en del ting du ikke har tenkt på og som kan være smart å vite. Invester derfor noen minutter med bruksanvisningen/brukermanualen.
Bruk temperatursonene
Ulik type mat trenger ulik lagringstemperatur. For at du skal kunne oppbevare og ta vare på maten på en optimal måte er de fleste kjøleskap flere temperatursoner med ulik temperatur, enkelte har til og med egne soner med ulike luftfuktighet.
Må alt lagres i kjøleskapet?
Folk har en tendens til å putte alt av grønnsaker inn i kjøleskapet. Både løk, hvitløk, poteter, søtpoteter og til og med avokado kan fint lagres utenfor.
Unngå et overfylt kjøleskap
Et kjøleskap holdes kaldt i alle deler ved hjelp av kjølig luft som sirkulerer. Dette er en avansert og gjennomtenkt funksjon. Om du fyller kjøleskapet helt fult vil luften bli hindret fra å sirkulere og du vil kunne få soner med for høy temperatur. Du skal spesielt passe på at ikke noe kommer i kontakt med den bakre veggen. Det er viktig for kjøleskapets funksjon at denne ikke er dekket til, du kan også risikere at varene kan fryse ved kontakt.
Bruk samme varesirkulering som i butikken
Når du har vært å handlet og skal fylle inn i kjøleskapet er det smart å sette de nyeste varene og de med lengst holdbarhet bakerst. På den måten slipper du at varer blir ”glemt” og etter hvert går ut på dato. Det lønner seg å sjekke datoer og varenes tilstand når du legger inn nye. Det er fort gjort at gamle varer blir liggende.
Hold orden
La det bli en vane at varene har sin faste plass i kjøleskapet, da har du bedre kontroll. Det er også lettere å se hva som mangler eller begynner å bli tomt når du skal ut å handle. Bruk kjøleskapets temperatursoner og fuktighetssoner riktig. Det er varmere opp enn nede i et kjøleskap (dette vil variere litt i forhold til hvor avansert kjøleskapet er), kjøtt og fisk bør derfor lagres nederst hvor temperaturen er lavest.
Innred kjøleskapet slik at det fungerer for deg. Hyller kan justeres, skuffer kan flyttes, mange produsenter har smarte løsninger.
Pass på temperaturen
Vær rask når du tar ting ut og inn, kulden forsvinner på sekunder og du oppnår ikke den stabile temperaturen so er viktig for optimal oppbevaring av matvarer. Unngå å plassere varm mat i kjøleskapet, vent i det minste til den har romtemperatur. Anbefalt temperatur i et kjøleskap er 3-5 grader.
Kjøleskap og strømforbruk
Et kjøleskap er koblet til døgnet rundt og har derfor et potensielt stort strømforbruk. Et eldre kjøleskap bruker betydelig mer energi enn nyere modeller. Sammenligner vi et skap fra 90 tallet med de modellene du finner i butikkene i dag snakker vi om en forskjell i strømforbruk på hele 70 til 80 prosent.
I kroner og øre kan det bety en merutgift på flere hundre kroner i året. Dette kan være en god grunn til å vurdere en utskifting til et mer moderne kjøleskap.
Bruk energimerket som rettesnor
Det er enkelt å vurdere energieffektiviteten til et kjøleskap. Som med andre hvitevarer har alle modeller et energimerke med mange nyttige fakta. Alt er delt inn i energiklasser i en skala fra G (størst forbruk) til A (minst forbruk). Klassen A er delt inn i flere underklasser som angis med et plusstegn etter bokstaven A. Jo flere +, jo mer energieffektivt.
Velg energiklasse A, A+, A++
Hvilken energiklasse du skal velge avhenger også av prisen. Modeller med A+ og A++ koster noe mer enn klasse A (du bør uansett kjøpe et skap minimum i klasse). Fokuserer du først og fremst på å spare penger kan du med dagens strømpris bruke maks 500 kroner mer for et kjøleskap i klasse A++ sammenlignet med et i klasse A (om du legger en varighet på ca 10 år til grunn). Er du miljøbevisst og ønsker å bidra positivt for miljøet vil valg av et energieffektivt kjøleskap være riktig.
Hvordan kan du spare mest mulig strøm når du bruker kjøleskapet?
Rett temperatur: Stiller du inn temperaturen (gjelder for både fryser og kjøledel) lavere enn nødvendig fører det til større strømforbruk. En grad kan utgjøre så mye som 5 til 10% i økt strømforbruk.
Unngå isdannelse: Er fryseren full av is blir strømforbruket høyere. Fjern isen med jevne mellomrom.
Sørg for at skapet er tett: Har du en lekkasje vil kulden sive ut. Dette kan være små åpninger det ikke er så lett å oppdage. Du bør være nøye med å lukke dørene ordentlig, og ikke la de stå opp lenge, dette gjelder spesielt fryseren. Å senke temperaturen krever mye strøm.
Unngå varme inne- og utenfor: Setter du varm mat må kjøleskapet jobbe for å kompensere dette for å holde riktig temperatur. Det samme gjelder varme utenfra. Har du en nær varmekilde som sprer varme til skapet er det negativt for strømforbruket.
Ett par andre små triks er å tine maten inne i kjøleskapet istedenfor på kjøkkenbenken eller i mikrobølgeovnen, det tilfører ekstra kulde. Dessuten, en full fryser bruker mer strøm enn en tom.
Noen tips for å unngå rim og is
De fleste kjøleskap på markedet i dag har automatisk avriming (No frost). Dette er praktisk, men ikke alltid 100% tilstrekkelig og det kan skjer at det sakte med sikkert samles is både i kjøle- og frysedelen. Blir luften i skapet for varm vil det kalde kjøleelementet skape rim.
Dette skjer ved at skapet blir stående oppe, eller det fylles helt opp slik at varmen blir for høy i et kortere tidsrom, det skal ikke så mye til.
Unngå å sette inn varm mat, og sørg for at det er god lufting rundt skapets ytre.
Hvordan aviser du et kjøleskap?
- Tøm skapet. Bruk termopose for å unngå skader på maten. Er det under 7 til 8 grader ute kan du legge alt i poser utendørs.
- Du skrur deretter av skapet og lar dørene stå åpne. Isen som smelter gir mye vann og det lønner seg å legge en håndduk i bunnen av og foran skapet, denne må vris med jevne mellomrom. Da unngår du vannsøl rundt og under.
- Setter du inn skåler med kokende varmt vann vil det påskynde smeltingen.
- Ikke hakk på isen med skarpe verktøy og ikke bruk hårføner til å smelte isen. Varmen fra en hårføner kan skade og smelte plastikkveggene inne i skapet (vet dette av egen erfaring). Verktøy kan skade kjøleelementene, og da har du et stort problem.
- Benytt anledningen til en skikkelig vask av skapet.
Minikjøleskap
Dette er en veldig praktisk løsning, da har du kald mat og drikke nesten uansett hvor du ferdes. Mange av modellene kan både kjøle og varme. Da kan du enten velge kald drikke eller varm mat.
Mini-kjøleskapet kan du plassere over alt. Det kan stå i hagen slik at dere slipper å gå inn for å hente kald drikke. Du kan også ta det med i bilen. Strømmen henter du fra bilens sigarettenner. Eller hvorfor ikke ta det med i båten eller i bobilen?
Slike kjøleskap leverer temperatur i skalaen fra 2 til 50 C. God isolering holder på temperaturen.
De leveres som regel både med 12 Volts ledning for sigarettenner og med 240 Volts adapter.
Utgåtte modeller:
Samsung RB34J3515WW
Rød & Røn har gitt dette kombiskapet en delt andreplass med Smeg FC370X2PE (det skapet du nettopp leste om). Også her finner du praktiske funksjoner som luftsirkulering, egen sone (ferskvareskuff) med optimal fuktighet for oppbevaring av frukt og grønt, effektiv kjøledel med Nofrost funksjon slik at du slipper problemer med rim og frost.
Samsung RB34J3515WW får også skryt for praktisk innredning og stilig og brukervennlig design. En digital kompressor (Digital Inverterkompressor som benytter flere sensorer som gir bedre energieffektivitet, noe som gir mindre slitasje og lang levetid). Energiklase A++.
Brukerkommentarer gir pluss for rask nedkjøling, lite støy. Noen nevner at det er vanskelig å få plass til høye flasker, vi anbefaler at du vurderer dette opp mot ditt behov. En annen ting som nevnes er bredden på skapet. Den skal være 59,5 cm, men er litt bredere enn dette. Skal skapet stå helt tett inntil sidevegger må du sjekke at dette er mulig, mål nøyaktig. Det er også et tema i kommentarfeltene at skapet må ha litt luft på sidene pga av varme fra skapet.
Tekniske data:
Pris: Ca. kr 7.000,- (Nov 2019)
Type: Kombiskap, frittstående
Volum kjøledel: 230 L
Volum frysedel: 98 L
Energiklasse A++
Farge: Hvit
Høyde: 185 cm
Bredde: 59,5 cm
Bosch KSV36BW30
Denne kjøleskapmodellen fra Bosch scorer veldig bra i tester. Bosch har som vanlig meget god kvalitet og alle de viktigste funksjonene får gode karakterer i testene vi har lest. Betjeningen er enkel (stort display på døren) og nedkjølingen går raskt unna.
Tekniske data:
Pris: Ca. kr 10.000,- (Nov 2019)
Type: Kjøleskap, frittstående
Volum 346 L
Energiklasse A++
Farge: Hvit
Høyde: 186 cm
Bredde: 60 cm
Siemens KG39EBI40
Siemens KG39EBI40 er plassert i energiklasse A+++ og derfor et av de mest energieffektive kjøleskapene på markedet. Nedkjølings- og nedfrysningshastigheten (også av store mengder) er i absolutt toppklasse og betydelig bedre enn gjennomsnittet.
Dette er også en romslig modell med en kapasitet på 250 liter i kjøledelen og 89 liter i frysedelen. Temperaturkontrollen er elektronisk, kjøldelen er ventilert (samme temperatur oppe og nede). Praktiske funksjoner er coolbox som er litt kaldere enn resten av skapet og crisperbox som regulerer luftfuktigheten for optimal lagring av frukt og grønnsaker.
Sture Bjørseth