Hvor skal maten ligge eller stå i kjøleskapet?

Hvor mye mat kaster du pr uke? Med effektiv og velorganisert oppbevaring av mat får du både mat som smaker bedre, varer lenger og med bedre kontroll reduserer du mengden mat som må kastes, det vil si du sparer penger.

Her er noen tips:

Kjøleskap har flere soner

Ulik mat har ulik lagringstemperatur og dette kan du utnytte for mer effektiv lagring, litt avhengig av hvilket kjøleskap du har. Nyere og godt utstyrte kjøleskap har funksjoner som nullsoner og multiflow (for jevn fordeling av kald luft).
Har ditt kjøleskap ikke slike funksjoner blir det litt viktigere hvor du plasser de ulike matvarene inne i skapet.

Melken og fløten

Siden melk og følte er sensible mot for høy temperatur skal disse plasseres i midten og bakre del av kjøleskapet som er den kaldeste delen. Døren er den varmeste del av skapet og ikke optimal for melk og fløte.

Hva er viktig når du kjøper kjøleskap?

 

Pålegg og middagsrester

Den nedre del av kjøleskapet er litt kaldere enn den øvre delen (kulden legger seg alltid nederst). Derfor er det smart å bruke den øvre delen til mat som ikke trenger den laveste temperaturen, det vil si produkter som allerede er bearbeidet. Det kan være ulike typer pålegg, ferdigmat eller middagsrester.

Frukt og grønt

Her er lagringen litt mer komplisert. For det første bør frukt ikke lagres sammen med grønnsakene. Grønnsakene trenger i hovedsak luft, frukt trenger fuktighet. Husk også at de fleste frukttyper skal modnes i romtemperatur, ikke i kjøleskapet. Mange trenger ikke oppbevares i kjøleskapet overhode, for eksempel bananer.

Egg

Eggene kan du også la ligge utenfor kjøleskapet noen av dagene fram til holdbarhetsdatoen. Du trenger heller ikke ligge på det kaldeste stedet inne i kjøleskapet, de passer fint i døren, gjerne på toppen.

Ferskt kjøtt og fersk fisk

Dette er næringsmidler som krever kald lagring og bør prioriteres i forhold til plasseringen, det vil si nederst i kjøleskapet på platen over skuffene i bunnen. Har de et kjøleskap med egen kald skuff (nullsone) er det den rette plassen for kjøtt og fisk.

Hvilken temperatur skal kjøleskapet ha?

 

Drikkevarer

Både juice, brus og øl har lang holdbarhet og egner seg for plassering i kjøleskapdøren. Liker du ølet ekstra kaldt kan du sette det nederst og innerst i skapet, alternativt legge det i fryseren en halv time før du skal åpne flasken (fungerer utmerket).

Og husk, et overfylt kjøleskap kan ha soner som blir altfor varme, skapet klarer ikke å distribuere den kalde luften.

 

Du liker kanskje også...