Hva er riktig temperatur i kjøleskapet?
Når du stiller inn temperaturen på et kjøleskap må du huske at jo høyere nummer på justeringshjulet desto kaldere blir temperaturen. Har hjulet en skala på 1 til 7 vil syv være kaldest.
Har du et kjøleskap med LED panel / elektronisk panel med touch knapper stiller du derimot den temperaturen du ønsker. Da blir skalaen snudd på hodet og jo lavere tall desto lavere temperatur.
Store temperaturforskjeller i skapet
Det mange ikke er klar over er de store temperaturforskjellene inne i skapet. Siden kald luft alltid legger seg nederst vil temperaturen nederst i skapet være lavere enn oppe. Forskjellen kan være på opptil 7-8 grader. For å redusere dette problemet har mange moderen kjøleskap en vifte som sørger for at luften sirkulerer inne i skapet og dermed jevner ut temperaturen.
Se også komplett kjøpeguide til kjøleskap.
Utnytt temperatursonene
Det er også lagt opp til at du skal kunne utnytte de temperatursonene i skapet slik at matvarer som skal lagres på kaldere temperaturer plasseres på riktig plass i skapet (blant annet svale soner). Hyller og skuffer er laget og plassert med dette som formål.
Tips 1: Ikke fyll kjøleskapet til randen
Fyller du kjøleskapet til randen vil det kunne forstyrre temperaturbalansen.
Luftstrømmene vil bli redusert / blokkert og det kan oppstå soner som enten er for kalde eller for varme. Fyller du opp kjøleskapet med masse varer med romtemperatur, typisk etter en handletur, vil det også ta en lang tid før ønsket temperatur oppnås.
Tips 2: Velg riktig temperatur
En kritisk temperatur i et kjøleskap er 4 grader. Holder du temperaturen lavere enn fire grader vil det ikke formeres bakterier. I praksis betyr det at maten holder seg lenge og du kan stole på holdbarhetsdatoen. Kommer temperaturen over 4 grader vil bakterier få gode vekstvilkår og matens holdbarhet reduseres kraftig. Du kan for eksempel ikke lenger stole på den oppgitte holdbarhetsdatoen. Èn dag med for høy temperatur kan skade holdbarheten til ferskvarer, for eksempel kjøtt.
Tips 3: Plasser matvarene riktig
I og med at det er temperaturforskjeller inne i skapet er det en god regel å plassere fersk mat som kjøtt og fisk nederst. Der er det alltid kaldest og maten holder seg best. Du skal også unngå at fersk mat kommer i kontakt med ferdiglaget mat for å unngå bakterievekst.
Tips 4: Varm mat skal ikke inn i kjøleskapet
Vent til maten er avkjølt til romtemperatur. Varm mat vil belaste kjøleskapet kraftig og føre til økt strømforbruk. I tillegg vil det dannes kondens som er veldig ugunstig i forhold til dannelse av bakterier. Vil du gå ekstra grundig til verks skal du sørge for at den varme maten du vil oppbevare i kjøleskapet nedkjøles raskt, og før du setter den inn i kjøleskapet. Da unngår du mye av bakterieveksten som du risikerer om maten blir stående på kjøkkenbenken i lang tid for nedkjøling.
Planer om ny smarttelefon? Les alt iPhone 12
Tips 5: Ikke alt skal oppbevares i kjøleskapet
Vi har en tendens til å legge alt av grønnsaker i kjøleskapet, men dette er ikke nødvendig. Både løk, hvitløk, tomater og avokado kan fint lagres i kjøkkenskapet uten at holdbarhetsdatoen reduseres. Tomatene smaker for eksempel best om de oppbevares i romtemperatur. Det samme gjelder også frukt som ulike typer bær samt bananer. Til og med eggene trenger ikke lagres i kjøleskapet, de holder seg godt på kjøkkenbenken eller i skapet.
Her er noen tips om du har planer om å kjøpe ny fryseboks.
Tips 6: Hold kjøleskapet rent
Dette skal du ta på alvor. Et kjøleskap med gamle matrester er direkte helseskadelig. Forekomsten av bakterier og giftig mugg kan gi deg alvorlige helseproblemer, og det skal ikke så mye til før slike dannes.
Mattilsynet anbefaler at et kjøleskap vaskes regelmessig, helst ett par ganger i måneden. Er du flink til å lagre matvarene i grupper vil behovet for vask være forskjellig ettersom hvor mye søl matvarene drar med seg.
Se også Mattilsynets krav til temperatur for oppbevaring av mat.
Sture Bjørseth