Mikrobølgeovn – Beste valg og kjøpeguide (2021)

Utvalget av mikrobølgeovner stort, og det fort gjort å gå seg litt vill når man leter etter den rette modellen i forhold til egenskaper, kvalitet og pris.

Billig og bra modellene koster opptil 1000 kroner, disse har de viktigste funksjonene. Medium modellene er ofte litt større og har flere funksjoner og koster mellom 1000 og 200o kroner. Premium modellene koster fra 2000 kr og oppover og har større styrke, tar større tallerkener og fungerer både som vanlig ovn og mikrobølgeovn, kalles også kombiovn med både varmluft- og grillfunksjon.

Vi har ikke testet mikrobølgeovnene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Har du et kjøkken med mulighet for å integrere en mikrobølgeovn kan det være en god løsning. En løsning med integrert mikrobølgeovn koster litt mer enn frittstående, men du slipper plassproblemet.

Whirlpool MWP 101/W

Dette er en enkel og grei modell uten grillfunksjon som dekker de fleste behov når det gjelder og varme og tine matvarer. Kapasiteten/størrelsen på 20 liter holder for de fleste og er mer enn stort nok. Whirlpool MWP 101/W er enkel og oversiktlig i bruk og har en stilig design.

 

Whirlpool MWP 101/W i bruk

Her finner du alle de viktige basisfunksjonene en mikrobølgeovn skal ha. Du trykker på en knapp, døren åpner seg, du setter inn tallerkenen (maks størrelse er 24,5 cm, det er vanlig), du velger ett av programmene (eller velger tiden selv), oppvarmingen starter og tallerkenen roterer for å sikre jevn varmefordeling. Når tiden er ute blir du varslet med et «pling».

Programmene (blant annet tinefunksjon) er veldig nyttige siden de regulerer forholdet mellom styrke og tid. Det er ikke alltid at maks effekt er det beste.

Alle innstillingene skjer ved hjelp av to dreiehjul, ett for program/styrke og ett for innstilling av tilberedningstiden.

Effekten på 700 Watt er mer enn tilstrekkelig, de fleste mikroovnene har en effekt på 7-800 Watt.
Denne modellen er venstrehengslet, det vil si at du åpner på høyre side, dette er det vanligste.
Høyden er på 26,2 cm, dybden 36,5 cm og bredden 45,2 cm. Dette er vanlige mål på en mikroovn av denne typen.

 

Hvem passer denne mikrobølgeovnen for?

Whirlpool MWP 101/W er et godt valg om du skal ha en pålitelig, driftssikker og enkel mikrobølgeovn som varmer og tiner raskt og effektivt uten bruk av grill.

 

WHIRLPOOL MAX 38 IX

Dette er en meget populær mikrobølgeovn som flere nettbutikker oppgir som «kundefavoritt». Det unike med denne modellen er størrelsen, den er noe høyere og smalere enn den vanlige mikro ovn størrelsen. Fordelen er at den tar mindre plass i bredden, det er viktig for mange. I tillegg har den flere funksjoner som ofte kun finnes i dyrere modeller.

En viktig egenskap er grillfunksjonen som gjør det mulig å bruke mikroovnen til betydelig mer avansert tilberedning av mat.

 

WHIRLPOOL MAX 38 IX i bruk

Grillfunksjonen gjør det mulig å tilberede mat på omtrent samme måte som i en vanlig ovn.
WHIRLPOOL MAX 38 IX har en Crisp-funksjon hvor kombinasjonen grill og en egen panne som følger med gjør det mulig å lage både paier, pizza og quiche med perfekt sprø overflate.

Med grillfunksjonen har du i praksis en innendørs grill du kan bruke hele året. Det er også lagt til rette for enkel rengjøring.

 

Teknologi som fungerer i praksis

Whirlpool har i årevis vært en ledende produsent av mikrobølgeovner og har lagt ned stor innsats i forskning og utvikling. Resultatet er mange funksjoner som gjør matlagingen enklere og med bedre resultat.

Eksempel på dette er rask oppvarming med Jet-Start funksjon som raskt gir riktig temperatur for matvarer med høyt innhold av veske, for eksempel drikkevarer og supper.
Grillen er ekstra kraftig med Quartz-funksjonen. Maten stekes raskere enn med kun bruk av infrarøde stråler, i tillegg er det selvrensende.

Skal en mikrobølgeovn fungere effektivt er det avgjørende at maten får en jevn oppvarming slik at alt blir ferdig til samme tid. Derfor er det viktig at den varme luften distribueres jevnt inne i hele ovnen. Denne modellen fra Whirlpool har en 3DRY-funksjon som gir en optimal jevn sirkulasjon (tredimensjonal) og fordeling av varmen.

Du har også muligheten til å lagre 10 innstillinger slik at du enkelt henter frem det som har fungert bra tidligere.

Dette er uten tvil et godt valg og en modell som anbefales av mange, ikke minst brukerne.

Hvorfor er mikrobølgeovn så populært?

Mikroovnene er blitt standardutrustning i de fleste hjem, hytter og til og med campingvogner. Det er lett og forstå, den er veldig nyttig og til stor hjelp i matlagingen. Har du rester i kjøleskapet varmer du disse på sekunder uten å søle til kasseroller og panner. Skal du tine noe er det også fort gjort. Popkorn ikke minst. Mulighetene er mange.

 

Hva er viktig når du skal velge mikrobølgeovn?

Det første du må spørre deg om er hva du skal bruke den til. Skal du bruke den til enkle oppgaver som å varme opp ferdigmat eller rester, tine mat eller tilberede enkel mat som for eksempel damping av grønnsaker. Du får også mikrobølgeovner med funksjoner som i praksis gjør den lik vanlige stekeovner med varmluft- og grillfunksjon. Maten tilberedes på en sunn måte hvor næringsstoffene ikke forsvinner i prosessen.

 

Hvor stor skal mikroovnen være?

Størrelsen bestemmes av to parameter, volum og størrelse på tallerkenen. Volumet er høyde, bredde og dybde og bestemmer hvor mye du får plass til i ovnen. Du kan aldri fylle en mikroovn helt full for å få en optimal funksjon. De innvendige målene på ovnsrommet har mye å si for hvor store skåler og former du får plass til og det er stor forskjell på de minste ovnene med et volum på 1-15 liter og de store modellene på 40-45 liter.
Tallerkenstørrelsen angir hvor stor tallerken det er plass til på den roterende flaten i ovnen. De minste ovnene har plass til en tallerken på 23-24cm, de største opp mot 35 cm. Her blir det opp til deg og dine behov, men jo større jo bedre gjelder nok også her.

 

Hvordan retning skal døren åpnes?

Døren kan åpnes i tre retninger. På bunnhengte modeller åpnes døren oppe og legges ned, hengslene sitter nede i bunnen. På sidehengte modeller åpnes døren horisontalt til venstre eller høyre. De aller fleste modellene har sidehengt dør som åpnes til venstre, hengslene sitter på venstre side. Dette er det for gjort og overse når du kjøper ny mikrobølgeovn og du bør ha en formening om hvor den skal plasseres slik at du ikke får problemer med å åpne den.

 

Hvilken effekt?

Mikrobølgeeffekten ligger på mellom 700 og 1000 watt. Grilleffekten ligger i intervallet 1100 til 1500 watt.

 

Hvor avansert skal ovnen være?

Den klassiske mikrobølgeovnen har basisfunksjonene for å varme og tilberede mat ved hjelp av mikrobølger. Modellene har en del tilleggsfunksjoner, for eksempel ulike forhåndsinnstilte program som gjør bruken lettere.
Skal du bruke mikrobølgeovnen til kun å varme opp mat holder det med de enkle og rimelige modellene uten varmluft og grill. Disse har også defrost funksjon for tining av mat.

Kombinasjonsovner er neste steg i forhold til utrustning. Dette er ovner som i tillegg til mikrobølgedelen også har grillfunksjon og varmeelement over og under. Fordelene er at du får en sprø og smakfull overflate på maten. Dette gjør maten mer spennende. Neste hakk på denne stigen er at ovnen i tillegg har varmluftsfunksjon. Da snakker vi om at mikrobølgeovnen har blitt til en liten og effektiv ordinær stekeovn. Den har et betydelig mindre volum enn en vanlig ovn, men for mange er dette tilstrekkelig og stadig flere velger bort den tradisjonelle stekeovnen og kjøper istedenfor en avansert mikrobølgeovn.

De bruker også mindre strøm. En mikrobølgeovn med grill og varmluft er utrolig praktisk.

 

Hvilke programmer er aktuelle?

Fordelen med programmene er at de er forhåndsinnstilte i forhold til varme og tid slik at du slipper å tenke på dette. Skal du tine en bestemt matvare trykker du bare på knappen/innstillingen for dette og starter mikroen, enkelt og greit. Skal du varme noe velger du et program for dette. Utvalget av programmer henger som oftest sammen med prisen, jo høyere pris desto flere programmer og funksjoner.

 

Tilleggsfunksjoner

Du har et stort utvalg av tilleggsfunksjoner til enkelte av modellene. Dette avhenger av hvor mye du er interessert i å investere i ovnen.
Har du små barn kan det være lurt å velge en modell med barnelås.
Selvrensningsprogram, det vil si at ovnen renser seg selv ved hjelp av damp (damprensing) er praktisk, men finnes kun på de dyrere modellene.
Det finnes også tilbehør som tallerkener og ulike typer bokser maten kan varmes i.

 

Hvordan fungerer en mikrobølgeovn?

Pinsippet er enkelt: Inne i ovnen finnes det en mikrobølgegenerator, også kalt magnetronrør. Denne sender mikrobølgene inn i ovnen. I ovnen, som regel i toppen, er den en vifte som sprer mikrobølgene rundt i hele ovnen. Dette er en såkalt dielektrisk løsning som gir en jevn oppvarming av materialene (maten).
Maten bestråles med mikrobølger, det fører til at molekylene i matvarens veske og fett settes i bevegelse og det skaper varme. Bølgene går bare noen få centimeter inn i matvaren men styrken sprer varmen videre innover.

Hvilke rettigheter har du ved kjøp på nett?

Når du handler på nett har du flere rettigheter enn når du handler i fysisk butikk. Det viktigste er angreretten. Har du kjøpt et produkt på fjernsalg (internett) og fra et ikke fast utsalgssted har du følge angrerettloven rett til å angre. Lov om opplysningsplikt og angrerett finner du her. (angrerettloven)
Ved handel på internett gjelder også den vanlige forbrukskjøpsloven samt kjøpsloven. Lov om forbrukerkjøp finner du her. Lov om kjøp (kjøpsloven) finner du her https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1988-05-13-27
Forbrukerrådet har også informative nettsider hvor du finner svar på det beste rundt angrerett, reklamasjoner og garantier.

 

Utgåtte modeller:

Samsung MC28M6065CK

Samsung MC28M6065CK

Kraftig frittstående varmluft mikrobølgeovn med de viktigste funksjoner. Samsung er en stor produsent av mikrobølgeovner og har stort fokus på produktutviklingen. Et resultat av dette er HOTBLAST funksjonen som varmer maten ved å blåse varm luft. Dette gjør oppvarmingen betydelig hurtigere.

I praksis fungerer denne mikrobølgeovnen som en stekeovn for enkelte oppgaver.

En annen funksjon som imponerer er Slim Fry som gjør det enkelt å «frityrsteke» med minimalt med olje. Resultatet blir 99% det samme, men betydelig sunnere.

Samsung MC28M6065CK har integrert grill som både lager ekte grillsmak. Overflatene er av keramisk emalje som både er sterk og enkel å rengjøre.

Tekniske data:
Volum ovn: 28 Liter
Effekt varme: 900 W
Effekt grill: 1500 W
Bredde: 51,7 cm
Dybde: 46,3 cm
Høyde: 31 cm

Whirlpool MCP 345/WH.

Whirlpool MCP 345/WH

 

Whirlpool ligger ikke på latsiden når det gjelder teknologiutvikling. Whirlpool MCP 345/WH er full av praktiske funksjoner som eget tineprogram for brød som beholder brødet ferskt (Bread Defrost).

Rask tining av matvarer med JetDefrost, Jet Start boost oppvarming i et halvt minutt.

En interessant funksjon er en unik distribusjon av varmen (3D varmesirkulasjon). Dette gir jevnt fordelt oppvarming.

Lett rengjøring i ovnen takket være et belegg (AutoClean) hvor matrester ikke fester seg.

Du har hele 21 spesialprogrammer tilpasset oppvarming av ulike retter og mattyper, dette er praktisk i en hektisk hverdag. Crisp og grill funksjon gir sprø og god mat.

Tekniske data:
Volum ovn: 25 Liter
Effekt varme: 800 W
Effekt grill: 800 W
Bredde: 52 cm
Dybde: 42,5 cm
Høyde: 30,1 cm

SB

Du liker kanskje også...