Hvilke klær skal ikke i tørketrommelen?

Tørketrommel er utrolig praktisk i en travel hverdag. Det er så greit å hive hele vasken inn i trommelen og hente ferdig og tørr vask etter en time eller to. Det meste som er laget i bomull (klær, håndklær og sengetøy) kan tørkes i tørketrommel uten problemer.

De fleste plaggene kan tørkes i tørketrommel, men ikke alle. Her er en oversikt over stoffer og plagg som ikke skal i tørketrommelen. Grunnen er at de ikke tåler den tøffe behandlingen og derfor slites unødvendig fort.

1. Klær av ull

Ull er et sensibelt materiale som krever spesielt aktsom behandling under vask og tørk.

Ullklær tåler en runde med sentrifugering etter vask, men når de skal tørkes er det ikke bare å gjøre som vanlig.  Klær av ull skal ikke tørkes i tørketrommel. For det første risikerer du at de krymper. For det andre sliter trommelen veldig på ull og du kan fort ende opp med stygge og slitte plagg.

Du skal heller ikke henge opp våt ull. Både vekten og det sårbare materialet som ull er vil strekkes og bli helt ut av sin opprinnelige form.
Det beste er å tørke ull når det ligger. Legg det på en håndduk, legg eventuelt også en over og snu plagget underveis i tørkeprosessen. Vær tålmodig.

 

2. Tekniske treningsklær og materialer som puster

Avanserte treningsklær er laget materialer med unike egenskaper.

Bosch leverer avanserte tørketromler som også takler krevende materialer.

De puster, er vanntette / avvisende, enkelte er elastiske og med stretch. Disse egenskapene gjør slike klær sårbare for feil behandling, og det skal ikke så mye til før du i praksis ødelegger funksjonaliteten. Derfor skal disse plaggene ikke inn i tørketrommelen. Det anbefales også at du unngår skyllemiddel (det kan tette igjen små porer i stoffet). Den beste måten å tørke tekniske klær på er å henge de de opp og la luften gjøre jobben.

 

3. Dongeriplagg

Dongeri er laget av kraftigstoff i bomull og beregnet for tøff bruk, men tørketrommelen skal du helst unngå. Grunnen er måten dongeri reagerer på under tørking med varm luft. Stoffet trekker seg sammen (krymper). Når du skal ta på deg plagget vil du dra ut stoffet ut igjen for å få den opprinnelige formen. Denne prosessen sliter på stoffet og gjør stoffet mindre holdbart. Derfor, olabuksen og dongerijakken tørkes best når du henger de opp og tørker de på gamlemåten med luft.

Har du planer om å kjøpe tørketrommel? Se guide.

 

4. Silke

Klær laget av silke krever ekstra aktsomhet. Silke er et fint og sensibelt stoff som ikke tåler røff behandling, derfor skal det hverken sentrifugeres eller tørkes i tørketrommelen. Du må også velge et ekstra skånsomt program på vaskemaskinen. Det beste er å klemme ut vannet forsiktig etter vasken og henge de opp på et stativ eller snor.

 

5. Pene klær

Finstasen skal ikke i tørketrommelen. Pentøyet er laget av fine materialer som krever skånsom behandling. De har også ofte detaljer som er enda mer sensible enn selve plagget. La slikt tøy tørke i vanlig luft.

 

6. Blondeundertøy

Heller ikke fint undertøy skal du putte inn i tørketrommelen. Blonder blir fort skadet og det fine stoffet, gjerne laget av silke eller en blanding, krever skånsom behandling. Du skal også velge et skånsomt vaskeprogram.

Undertøy bør vaskes på 60 grader (vær forsiktig med bh-ene), men hvis de er veldig tynne i stoffet og har mye blonder bør du vaske på et mer skånsomt program. Heng plaggene opp til lufttørking, stoffet og formen kan nemlig bli ødelagt i tørketrommelen.

Oppsummert er den for klærne aller beste måten å bli tørket på vanlig lufttørking, uansett plagg. For den som skal vaske klærne frister det å bruke tørketrommelen, og det fungerer også fint så lenge du ikke fyller den med klær som ikke tåler dette. Det finnes også tørketromler på markedet som tørker ekstra skånsomt og har egne program for dette.

Det er også et tips og ikke fylle tørketrommelen helt opp da dette gir mer krøllete klær, det vil si mer arbeid i ettertid.

Sture Bjørseth

Du liker kanskje også...