Vinskap – Beste valg og kjøpetips (2022)

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Bakeren og kokken, Whiteaway og Skousen).

Det er ikke mange som har en kjeller som egner seg til lagring av vin. Temperaturen skal være riktig og stabil og det er ikke enkelt og få til, særlig ikke i klimaet her nord. Da er vinskap en god løsning. De får du fra rundt 1500 kroner (6-12 flasker ) til over 40.000 (Liebherr med plass til 178 flasker). Er du interessert i vin og ønsker å bygge opp en liten eller stor samling av vin bør du virkelig vurdere et vinskap.

 

Hva er viktig å vurdere før kjøp av vinskap?

Hvilken type vinskap?

Det finnes tre typer vinskap, frittstående, integrert og innbygget.

De fleste velger et frittstående skap. Det kan du plassere hvor du vil, det er ikke alle som har plass eller ønske om ha et stort vinskap stående på kjøkkenet. Sannsynligvis trenger du ikke tilgang til vinskapet på daglig basis.
Integrert vinskap bygges inn i kjøkkeninnredningen. Dette er enklest når du kjøper og bygger et nytt kjøkken, det kan bli en del jobb å bygge inn et vinskap i ettertid, men det er fullt mulig.
Innbygget vinskap vil si at du erstatter en modul i kjøkkeninnredningen med et vinskap. Det kan for eksempel være å fjerne et skap og sette inn vinskap istedenfor.
Det som er viktig når du integrerer eller bygger inn vinskap er å sørge for at vinskapet for tilstrekkelig med ventilasjon, det er avhengig av at luft trekkes inn og ventileres ut. Frisk luft og luftsirkulasjon er viktig både for vinen og skapets funksjon.

 

Størrelse

Størrelsen på vinskap måles som regel i antall flasker det er plass til. Finner du en vin du liker ønsker du kanskje å kjøpe flere flasker for lagring. De minste skapene rommer 6 flasker, det største vi fant på det norske markedet hadde en kapasitet på 178 flasker. Det kan være greit å ha litt å gå på. Husk at noen vinflasker har en form som krever litt ekstra plass i bredden eller lengden.

Når du ser på hvor mange flasker et skap rommer må du være klar over at det er to måter å lagre på. Du kan legge flaskene på hyller slik at det er lett å finne den flaksen du er ute etter, du ser etiketten lett osv. Her blir antall flasker du får plass selvfølgelig mindre enn om du stabler flaskene oppå hverandre. De ulike skapene har ulike innredninger og enkelte har mulighet for å ta ut hyller og stable tett i en del av skapet og legge resten på hyller.

Når du ser reklame for hvor mange flasker et skap rommer bør du derfor sjekke nærmere hvilken type lagring tallene er basert på.

Skapenes høyde og bredde er også avgjørende. Hvor mye plass har du? Skal skapet bæres inn i trange kjellere eller loft? Ta en sjakk på dette før du velger skap.

 

Hvor mange kjølesoner?

Vin skal ha den rette temperaturen. Det er vanlig å skille mellom temperatur for langtidslagring og servering. Når du oppbevarer vin i vinskap blir derfor temperatur et viktig tema, skal du ha serveringstemperatur eller lagringstemperatur på vinen, eller begge deler?

Det er ikke optimalt for vinen at temperaturen endres, derfor er det heller ingen god løsning å endre temperaturen i vinskapet for å få vinen serveringsklar. Løsningen på dette er å velge et vinskap med to kjølesoner, en for lagring og en for servering. Da kan du flytte vinflaskene internt i henhold til behovet. Skal du for eksempel ha et selskap kan du flytte et antall flasker fra lagringssonen til serveringssonen.

Dette kan du også utnytte i forhold til at viner har ulik serveringstemperatur, rødvin 14-15 grader og hvit- og rosevin 7-8 grader.

 

Temperatur

Riktig temperatur er fundamentalt i vinsammenheng og derfor også viktig for vinskap. Mange foretrekker skap med to temperatursoner for optimal lagringstemperatur for ulike viner (det finnes også skap med tre temperatursoner). De fleste skap har justerbar temperatur. Det er også viktig å følge med temperaturen under lagringen og enkelte skap har temperaturalarm.

 

Lysforhold

Vin skal lagres mørkt og ikke utsettes for lys. For å ivareta både det estetiske samt unngå for sterkt lys har de fleste vinskap dør med sotet glass og UV filter for å unngå uheldig stråling.

 

Vibrasjoner er skadelige

Vin skal lagres i ro uten støt og vibrasjoner. En mulig kilde til vibrasjon i et vinskap er kompressoren (som produserer kjølig luft). Denne må både ha en rolig gange samt være skjermet fra lagringsdelen av skapet.

 

Støy

Dette er ikke et stort tema. De fleste skapene har et lydnivå på 35 – 40 dB, dvs. ca. det samme som vanlige moderne kjøleskap.

Når du har anskaffet vinskapet er det viktig holde luftfuktigheten på rundt 50%. Dette sikrer at korkene ikke tørker og trekker til seg lukt og fukt. Det er viktig at vinskapet er fritt for lukt og de fleste skapene har et kullfilter som filtrerer ut eventuell lukt. Du må huske at dette skal skiftes med jevne melllomrom (sjekk med produsenten hvor ofte).

Luftsirkulasjonen er også et viktig tema. Vinskapet må kunne puste, dvs. trekke inn luft foran og under og ventilere denne ut på baksiden. Dette må du være nøye på når du plasserer vinskapet.

Stoffene i vinen gjør den så sensibel i forhold til lagring? 

 

Hvordan unngår du å ødelegge vinen?

For høy temperatur under lagring

Kjøleskapet er for kaldt for lagring. Stue og kjøkken er for varmt for lengre lagring. Lagres vin ved for høy temperatur får den som regel en uappetittlig bismak som ligner på eddik. Desto høyere temperatur, jo verre er det. Hold vinen derfor langt unna ovner og peis. Vin er et levende produkt som krever respekt. Hva inneholder vin?

Det er bedre med lav enn med høy temperatur. Noe av det viktigste er at temperaturen er stabil.

En god regel er å velge det kaldeste rommet du har disponibelt.

 

For lav temperatur under lagring

Den optimale lagringstemperaturen for rød og hvit vin er ca 12 °C. Under 8 og over 16 °C skader vinen raskt. Kjøleskapet holder ca 4 °C, med andre ord ingen ideell plass for lagring av vin.

For lav lagringstemperatur fører ofte til utkrystallisering av vinsyre (ser ut som små krystaller), eller Wine Diamonds på engelsk. Dette er ikke farlig, men kan gi dårligere smak.

Er planen å konsumere vinen i løpet kort tid (1-2 måneder), vil vinen ikke ta stor skade av lagring i kjøleskapet. (Husk at hvitvin skal serveres med en temperatur på ca 10 grader). Skal du gjøre det rett skal du derfor ikke ta hvitvin rett fra kjøleskapet (da smaker den mindre).

 

Korken settes feil vei

Drikker du ikke opp en åpnet flaske vin vil vinen oksidere. Du må derfor sette på korken så snart som mulig. Sett korken ned riktige veien, dvs samme vei som da den ble åpnet. Slik unngår du bismak av korken.  Korken må være ren før den settes den ned i flasken.

Har du ikke vinstopper er det god ide å anskaffe en vinlufter som settes ned i flasken. Disse fungerer som kork og gir vinen luft når den helles fra flasken.

 

Unngå lagring i dagslys eller sterkt lys

Grunnen til at vinflasker som regel er i farget glass er at vin skal lagres mørkt, helst i mørke kjellere.

Rødvin har som regel grønt/mørkt glass for beskyttelse mot lys og UV-stråler. Hvitvin har ikke alltid dette. Uansett farge på glasset har hverken rød- eller hvitvin godt av sterke lyskilder og direkte sollys.

 

Server i riktig glass

Glassene du serverer i har mye å si for smaksopplevelsen.

Valget av glass har betyr mye for både lukt og smak. Grunnen er at glasset påvirker på hvilken måte vinen treffer tungen. Klassiske krystallglass er ofte for små og for tykke. Det er også typisk å velge rødvinsglass som er for store. Det ser flott ut men er ikke optimalt i forhold til smaksopplevelsen. Generelt gir tulipanformede glass best smaksopplevelse for vin.

 

Hvordan lagre vin i boks (pappvin)?

Vin på boks er populært. Boksen rommer mer og vinen kan lagres lengre enn en åpnet flaske i glass. Men, boksvin har betydelig kortere holdbarhet enn man skulle tro. Etter 3-4 uker vil vin som er lagret i boks miste mye av den riktige smaken. Plastposen i boksen er mindre tette enn glassflasker. Dette gir dårligere holdbarhet. Det er ikke er ikke farlig å drikke en vin fra boks etter ett par ukers lagring, selv om smaken er endret. Husk at også boksene skal lagres på et kjølig sted.

Rødvin fra flaske kan du drikke også 3 dager etter at flasken er åpnet. For hvitvin ca  2 dager. Forutsetningen er at vinen skal være lukket skikkelig og lagres kjølig.

 

Hvor kjøper du vinskap rimeligst?

Som mye annet er det i nettbutikkene du gjør de beste kjøpene, ikke minst fordi utvalget er så mye større enn i fysiske butikker som Elkjøp og Power. Seriøse nettbutikker vi har et kommersesielt samarbeid med og som har et godt utvalg av airfryer er: Skousen, Whiteaway og Tretti.no.

 

Hvilke rettigheter har du ved kjøp på nett?

Når du handler på nett har du flere rettigheter enn når du handler i fysisk butikk. Det viktigste er angreretten. Har du kjøpt et produkt på fjernsalg (internett) og fra et ikke fast utsalgssted har du følge angrerettloven rett til å angre. Lov om opplysningsplikt og angrerett finner du her. (angrerettloven)

Ved handel på internett gjelder også den vanlige forbrukskjøpsloven samt kjøpsloven. Lov om forbrukerkjøp finner du her. Lov om kjøp (kjøpsloven) finner du her.

Forbrukerrådet har også informative nettsider hvor du finner svar på det beste rundt angrerett, reklamasjoner og garantier.

 

Liebherr WKB3212

Dette vinskapet fra Liebherr (modell WkB 3212) er utrolig romslig i forhold til de ytre mål.

Dette er er et stilig vinskap med plass til 184 flasker. Skapets volum er på 309 liter og er innredet med fire hyller. Hyllene er i tre og gir et flott utseende. Døren er UV-beskyttet, noe som er viktig for ideell lagring av vinen (UV – stråler kan skade vinen).

Èn temperatursone

Liebherr WKB3212 har èn temperatursone. Det fungerer greit om alle dine flasker skal lagres i samme tempteratur (justerbart i intervallet 5-20 grader).

Trygg og sikrer lagring

For å skape et optimalt miljø inne i skapet er funskjoner som fresh-air filter og   på plass. I tillegg er skapet beskyttet for vibrasjoner. Blir vinen utsatt for vibrasjon under lagringen kan dette forstyrre modningen av vinen på en negativ måte. Kjølekompressoren er derfor, i tillegg til at den er veldig stillegående, helt fri for skadelige vibrasjoner.

God belysning og digitalt display

Du har full oversikt over temperatur og annen viktig informasjon på et enkelt og oversiktlig digitalt display. Skapet har også en flott og behagelig indre belysning med integrerte lys som dekker hele skapet.

Energiklasse A

Liebherr WKB3212 plassers i energiklasse A, noe som er en av de beste i klassen.

Skapets høyde er kun 135 cm. Det er med andre ord et forholdsvis lite skap i forhold til lagringsmengden.

Tekniske data: 

Pris: Ca. kr 12.500,- (Nov 2019)
Type: Frittstående
Antall flasker 164 stk
Farge: Sort
Temperatursoner: 1
Bredde: 60 cm
Dybde: 73,9 cm
Høyde: 135 cm

 

 


Bosch KSW38940

Bosch KSW38940 har en kapasitet på hele 197 flasker. Et av de største vinskapene.

Dette er et av de største skapene på markedet med en lagringskapasitet på hele 197 flasker (volumet er 368 liter). Temperaturintervallet er 5 – til 22 grader.

Praktisk innredning og effektiv lagring

Skapet har 2 temperatursoner som begge kan justeres. Flaskene plasseres på seks hyller (trehyller). Hyllene kan flyttes / justeres i høyden. En stilig og praktisk detalj er en egen displayhylle, også denne i flott tre, flaskene kan stå i når de er åpnet. Skapet har effektiv kjøling (dynamisk) gjennom ventilator og kullfilteret gir ren og frisk luft tilpasset lagringsprosessen (vin er følsom for lukter og aroma, også når den er på flaske).

Enkelt i bruk

Displayskjermen gir deg all nødvendig informasjon og har touchcontrol for enkel betjening.

Bosch KSW38940 er plassert i energiklasse B, noe som er sånn midt på treet i forhold til konkurrentene.

Skapet er låsbart og har en flott design og stråler av kvalitet.

Vi har funnet en tysk test av dette skapet og er du stødig i tysk kan du ta en titt på denne.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 15.000,- (Nov 2019)
Type: Frittstående
Antall flasker 197 stk
Farge: Sort
Temperatursoner: 2
Bredde: 59,5 cm
Dybde: 60 cm
Høyde: 186 cm

 


Vestfrost FZ414W

Vestfrost fz414w.

Dette er et vinskap i toppklassen med plass til hele 197 flasker (standard type). Skapet har en smart og effektiv innredning og kan i tillegg låses.
Hyllene (totalt syv hyller) er laget av tre og gir et stilig og eksklusivt inntrykk. Trehyller er også gunstig i forhold til å redusere vibrasjoner, noe som er fundamentalt viktig når du skal lagre vin på en riktig måte.

Tonet frontglass med UV filter beskytter vinen mot sollys. Luftrensing med kullfilter og god ventilasjon og kjøling er faktorer som gjør dette skapet til et godt valg.

Skapet har to separate temperatursoner slik at du kan justere temperaturen i forhold til vintype, lagring, servering osv. I tillegg gis det skryt for skapets praktiske funksjoner som skyvehyller for å kunne ta ut flaskene enklere.

Skapet er i energiklasse A+, noe som er konkurransedyktig i denne klassen. Det er mulig med en integrert løsning.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 23.000,- (Nov 2019)
Type: Frittstående
Antall flasker 197 stk
Farge: Sort
Temperatursoner: 2
Bredde: 59,5 cm
Dybde: 60 cm
Høyde: 185 cm

 

Utgåtte modeller:

Temptech VWCR155DB

Temptech vwcr155db har en kapasitet på 155 flasker.

Temptech WCR155d har plass til 155 flasker fordelt på 14 flotte hyller. Stilig og populært skap.

Med to temperatursoner har du muligheten til lagre vinen i to ulike miljøer (enkelte foretrekker å lagre hvitvin og rødvin hver for seg). Den øvre sonen har en temperatur som kan justeres i intervallet 5 til 12 grader , den nedre sonen mellom 12 og 18 grader. Du bør derfor ta en vurdering på hvilken temperatursone du har behov for i forhold til dine lagringsbehov. Er behovet dekket med èn temperatur er du bedre tjent med et skap èn sone.

Annonse: Gode tilbud på vinskap finner på hos Skousen.

Romslig og med stor kapasitet

Temptech VWCR155DB har en høyde på 180 cm og et volum på 428 liter. Hele 14 hyller gir deg god oversikt over vinflaskene og du slipper å stable for mye i høyden. Hyllene er av tre og ser flott ut. Du kan også endre hyllenes plassering for å få plass til for eksempel større magnumflasker. LED belysning gir et godt stilig lys i hele skapet. Fordelene med LED lys er også at det ikke avgir varme, noe som er gunstig for lagringen.

Energiklasse E

Dette er ikke det mest energieffektive skapet og er plassert i energiklasse E.

Temptech VWCR155DB har låsbare dører

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 16.500,- (Nov 2019)
Type: Frittstående
Antall flasker 155 stk
Farge: Sort
Temperatursoner: 2
Bredde: 59,5 cm
Dybde: 75 cm
Høyde: 180 cm

Candy CCV 1420 GL

Populært, elegant og prisgunstig vinskap med plass til 70 vanlige vinflasker (142 cm høyt, 50 cm bredt og 59 cm dypt). Skapet har èn temperatursone og hele seks hyller. Dermed unngår du at flaskene må stables oppå hverandre.

Energiklasse B er ikke av de beste, men sett i forhold til prisen er dette allikevel en akseptabel energiklasse. Glasset i døren beskytter mot UV stråler. Fordelene som fremheves i kommentarer fra brukere er brukervennlighet, flott design og en grei pris. Det som trekker litt ned er støynivået på 50 dB. Dette er noe høyere enn et vanlig kjøleskap. Hvor viktig dette er for ditt valg avhenger av hvor skapet skal plasseres.

Siemens KS38WA40

Dette vinskapet har en lagringskapasitet på 106 flasker vin av vanlig type. Skapet er låsbart og har god kvalitet.

Stilig design

Siemens KS38WA40 har glassdør i front, gjennomsiktig og med UV- beskyttelse. Skapet er i stilig aluminium med futuristisk preg.

To temperatursoner

Skapet har to temperatursoner (5-22 grader) som kjøles med ventilatorer som styres ved hjelp av termometer/sensorer som måler temperaturen på viktige steder. Fordelen med to temperatursoner er at du kan servere vin med riktig serveringstemperatur, i tillegg til at temperaturen for resten av vinsamlingen ikke påvirkes.

God skaphygiene er viktig

Vin er et sensibelt produkt og påvirkes lett av miljøet rundt. Derfor er det viktig at luftkvaliteten inne i skapet er høy. Lukt og fukt kan trenge inn gjennom korken å skade vinen. For å unngå dette har flere vinskap, også dette, filter av kull som renser luften i skapet for lukt.

  • Lavt støynivå, kun 42 dB.
  • God plassutnyttelse (hyllene kan flyttes) og enkel bruk (blant annet touchpanel).
  • Stilig og funksjonell design og utførelse.
  • To temperatursoner og et bredt temperaturintervall.

SB

Du liker kanskje også...