Kaffekvern – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 16. November 2020


Kaffekvern – Test, testvinnere og kjøpeguide

Når det gjelder kaffe er alle eksperter enige om en ting, kaffen smaker bedre om kaffebønnene er nykvernet. Dette viser test etter test. Er du opptatt av best mulig smak på kaffen skal bør du anskaffe en kaffekvern. Den koster lite, varer lenge og kostnaden kan du fordele på tusenvis av kopper kaffe.

Her er to kaffekverner som har fått gode plasseringer i flere tester. Senere i artikkelen finner du det viktigste om kjøp av kaffekvern.

 • Wilfa WSCG-2 – Svart nymalt
 • Wilfa CGWS-130B – Svart aroma

Wilfa WSCG2 – Svart nymalt

Wilfa WSCG2 – Svart nymalt.

Populær testvinner fra Wilfa som får mye skryt i ulike forum. Solid bygget og kraftig kvern.
Kapasitet: 250 gram
Kverningsgrad: Variabel
Timer: Ja

Hvorfor scorer Wilfa WSCG2 høyt i tester?

 • Maler alle grader, fra grov presskannekaffe til finmalt espresso.
 • Stabil og presis kverning i flere kverningsgrader
 • Har elektronisk klokke for nøyaktig innstilling av kverningstid og mengde.
 • Enkel rengjøring
 • Kraftig kvernverk i stål.
 • Kaffebønnene er lagret i plast som hindrer sollys (kaffebønner tar skade av UV stråler)
 • Motoren er sikret mot overbelastning

 

 


Wilfa CGWS-130B – Svart aroma

Wilfa CGWS-130B – Svart aroma

Enkel og grei kaffekvern i høy kvalitet og til en gunstig pris.
Kapasitet: 250 gram
Kverningsgrad: Flere, men har ikke espresso-kverning
Timer: Ja

Hva sier testene om Wilfa CGWS-130B – Svart aroma?

 • Trenger du ikke espressokaffe er dette en anbefalt modell i mange tester
 • Flott design, tar seg godt over alt
 • Rask og kraftig kvernemotor
 • Kverner med lite støy sammenlignet med mange konkurrenter
 • Gunstig pris, her får du en meget god kaffekvern til litt over 1000 kroner

 


Espressokvern eller kaffekvern?

En espressokvern maler finere enn en kaffekvern.

Med helautomatisk kaffemaskin slipper du å tenke på kverning.

Det er forskjell på å kutte med kniver og å kverne

Du finner rimelige løsninger som framstår som kaffekverner, men enkelte av disse er ikke kverner. De bruker kun kniver til å hakke opp kaffebønnen. Jo lengre den hakker desto finere blir kaffepulveret. Disse typene er ikke å anbefale og kan ikke sammenlignes med riktig kverning.

Manuell eller elektrisk kaffekvern?

Manuell kaffekvern fungerer veldig greit og kverner på en optimal måte. Den er praktisk å ta med, og kverner raskt og enkelt. Prisene ligger på 3-500 kroner.
En elektrisk kaffekvern er raskere å enklere i bruk. Du slipper å finne fram og fylle på bønner for hver kopp kaffe, kaffebønnene lagres i maskinen, du trykker på en knapp og vips har du ferdig malt kaffe.

Elektriske kaffekverner av topp kvalitet koster rundt 1000 – 1500 kroner.

Derfor skal du anskaffe kaffekvern:

1. Det dreier seg om å bevare smak og aroma!

Når en kaffebønne kvernes frigjøres det et eldorado av smak og aroma, flere hundre smaksstoffer. Dette skyldes at det frigjøres fuktighet fra kaffebønnen som igjen drar med seg smak og aroma. Problemet er at denne fuktigheten forsvinner etter at kaffen er malt (en stor del allerede etter fem minutter). Det fører igjen til at smak og aroma avtar i styrke.
Denne prosessen starter umiddelbart etter kverning. Dette er den største grunne til at en kaffekvern er en god investering om du er opptatt av at kaffen skal smake best mulig.
En ekte kaffenyter og kaffeentusiast kverner kaffen selv!

Når du setter deg godt inn i at rundt kaffekverning, kaffebrygging og kaffetyper vil du oppdage en stor spennende verden, man skjønner at mange har kaffe som hobby.

2. Muligheten til å velge optimal kverningsgrad

Visste du at en kaffekvern kan kverne med forskjellige grader finhet, også kalt partikkelstørrelse. Derfor skal du velge en kaffekvern hvor kverningsgraden kan justeres. Hva som er den optimale kverningsgraden bestemmes av den enkelte kaffesorts karakter samt dine egne preferanser.

Det er også en viss forskjell mellom de ulike modellene, du må lære den enkelte kaffekvern å kjenne. Kaffeentusiaster noterer gjerne hvilken kverningsgrad de foretrekker for den enkelte kaffetype. Du kan også analysere kaffens kvalitet, alder og type på en halt annen måte når den er nykvernet.

3. Bedre utvalg av kaffebønner

Velger du ferdig kvernet kaffe på pose/boks, såkalt «butikk kaffe» er utvalget noe begrenset. Går du heller for hele bønner åpner deg seg en ny verden i forhold til utvalget. Dette utvalget finner du ikke hos de store matvarekjedene men hos spesialforretninger. Enkelte kafeer selger også kaffebønner.

Nyttige og viktige funksjoner på kaffekverner:

Puls og/eller timer: Hvor mye kaffe som skal kvernes bestemmer du på to måter. Du holder inn en knapp og kvernen går til du slipper. Dette fungerer greit om du har fylt på en eksakt mengde bønner slik at du ikke kverner for mye. Den andre måten er hvor mengden kaffe stilles inn på kvernen, for eksempel antall kopper. Enkelte modeller har også muligheten for å stille inn antall sekunder den skal kverne. Det er ofte en foretrukket måte.
Autostopp: Maskinen stopper når alle bønnene du har lagt i maskinen er kvernet.

Hvordan rengjør du en kaffekvern?

Kaffe inneholder sterke smaker og fuktighet. Dette setter seg i kvernen og kan påvirke smaken. Derfor skal du rense kaffekvernen regelmessig, to ganger i året holder (en espressokvern bær renses oftere, gjerne hver første eller hver andre måned.

Hvordan gjør du dette?

 1. Du bruker riskorn eller et rensestoff som heter Urnes Grindz. Urnes Grindz er naturlig produkt laget av hvete og har samme form som kaffebønner. Dette stoffet renser kvernen veldig effektivt og fjerner det som måtte være av rester og smak. Du trenger heller ikke demontere kvernen, her er det bare å fylle på med Urnex Grindz.
 2. Still kaffekvernen på grovmaling
 3. Start kvernen
 4. Når du har kjørt gjennom en viss mengde tar du denne tilbake i kvernen
 5. Still kvernen på fineste maling
 6. Start og kjør gjennom
 7. Da er rensingen ferdig, og du kan ta deg en god kopp kaffe

sb

Please follow and like us:

Du liker gjerne...