Drone – Beste valg og kjøpeguide

Interessen for droner har tatt av de siste to årene og hånd i hånd med økt interesse blir dronene stadig mer avanserte og får som en følge av det et bredere bruksområde. Droner har også etter hvert fått et stort bruksområde innen næringsliv og offentlig virksomhet, fra luftfotografering i forbindelse med boligsalg til inspeksjon av kraftlinjer. En drone er enkel å betjene og åpner en ny verden.

Droner for fotografering og videoopptak har også invadert privatmarkedet. Har du planer om å kjøpe drone får du noen tips med på veien her.

Utvalget av droner er stort, de rimeligste koster etter hvert bare noen hundre kroner, de dyreste ligger i hundretusen kroner klassen. Forskjellen på disse ligger på kamerakvalitet, størrelse på batterier samt ulike funksjoner.

Trygg og nøyaktig manøvrering

Noe som skiller dronene er hvor enkle de er å manøvrere. Større droner er lettere å kontrollere, blant annet har enkelte modeller en innebygget sensor som registrerer om dronen er i ferd med å kollidere (Obstacle avoidance). En styremekanisme aktiveres, dronen endrer retning og du unngår kollisjon. Smart med tanke på hvor stor skade en drone kan gjøre på mennesker og materiell.

Det er lett å lære å fly drone og det går ikke lang tid før du er en habil droneflyger. Uansett bør du starte din karriere som dronepilot på et åpent område, helst med mykt underlag om du skulle være uheldig med landing og manøvrering.

Hva kan du bruke en drone til?

Luftfoto er kanskje det de fleste bruker en drone til.

Med en drone får du oversikt og kan ta bilder fra nye og uvante vinkler.

Enten du bruker vanlig kamera eller tar opp videofilm gir dette et unikt perspektiv og en fantastisk måte og oppleve nærområdet på. En funksjon det er verd å nevne er et system for tracking, det vil si at dronen følger etter deg enten du går eller sykler.

Følg reglene og vis respekt

Uforsvarlig droneflyging er både farlig og irriterende for omgivelsene. Det finnes etter hvert et strengt regelverk dronepiloter må forholde seg til, blant annet hvor nære du kan fly mennesker og annens eiendom, flyging over folkemengder og hvilke områder det er flyforbud, for eksempel rundt flyplasser. Du gjør også klokt i å tegne en forsikring som dekker skader om uhellet skulle være ute.

Luftfartstilsynet har et eget regelverk for droneflyging.

Sture Bjørseth