ACTIONKAMERA – Test, testvinnere og kjøpetips

Sist oppdatert: 29. januar 2019


ACTIONKAMERA – Test, testvinnere og kjøpetips

Actionkamera som GoPro kan du både ta med og feste over alt. Små robuste videokamera som er vanntette, tåler tøff behandling og tøffe forhold.  Egner seg godt til sport- og actionfotografering under alle slags forhold. GoPro er uten tvil et av de beste valgene av denne type videokamera.

Gopro HERO 7 Black – Unikt actionkamera og testvinner – Pris ca kr 4.000 (jan 2019)

Dette er nr 1 når det gjelder actionkamera som tåler en støyt. Kraftig bygget, vanntett, unik bildestabilisering, zoom, streaming (også live),  og applikasjon som gir deg full kontroll (inkludert enkel publisering på telefon og i sosiale media), styr kameraet med din stemme, fantastisk bildekvalitet også i dårlig lys (flere format, også RAW), timelapsevideo (4K60). I tillegg har du touchscreen og avansert ansiktsgjenkjenning. Lynrask lading av batteriene.

GoPro HERO 7 Black i tester:

Positivt
+ Imponerende bildestabilisering og bildekvalitet
+ Meget god lyd og mikrofon
+ Flott timelapsefunksjon
+ Enkel og lettforståelig betjening
+ GoPro kvalitet

Negativt
– Bildestabiliseringen er ikke optimal i svake lysforhold


Sony FDR-X3000R – Imponerende og kompakt actionkamera – Pris ca kr 4.500 (jan 2019)

Actionkamera i kjent Sony stil, fullt av funksjoner og en bildekvalitet som imponerer bransjen. Kraftig prosessor for rask bildebehandling (4K 2160P) og sylskarpe videoopptak. Optikken/linsen er fra Zeiss og i absolutt toppklasse, blender på 2.8 gir bra lysstyrke. En av de mest velfungerende bildestabilisatorer (optisk SteadyShot-teknologi fra Sony). Sony FDR-X3000R kan fjernstyres med live funksjon. Live streaming til mobil og internett. GPS, Wifi og Bluetooth .

Sony FDR-X3000R i tester:

Positivt
+ Meget god bildekvalitet og bildestabilisering
+ Fjernbetjening og GPS

Negativt
– Noe komplisert betjening
– Lite display
– Dårlig lydkvalitet ved bruk av vanntett kamerahus
– Du kan ikke bruke GoPro ekstrautstyr direkte
– Svak batterikapasitet
– 3 x zoom mangler autofokus


Kvaliteten på både filming og fotografering er blitt svært høy og mange bruker actionkamera også til vanlig familie/ferie fotografering. I tillegg finnes det mye tilleggsutstyr og mulighet til å koble mot mobilapplikasjoner. GoPro har for eksempel et stort utvalg av ekstra tilbehør.

Flere modeller har Wifi og Bluetooth for rask og enkel overføring av filer (for eksempel for rask publisering på sosiale media). GPS og pulsmåler er andre funksjoner som er tilgjengelige.

Actionkamera koster fra kr 500 til over 5.000.

Vi har sett på hva som skiller disse fra hverandre og hva er det viktig å vurdere før du velger merke og modell.

Bildekvalitet på videoopptak, flere actionkamera imponerer

GoPro actionkamera

Kvaliteten og skarpheten på filmingen avhenger av oppløsning og antall bilder pr. sekund. Oppløsningen oppgis i antall piksler i bredden. I produktspesifikasjonene i butikken er dette angitt slik f.eks: 1080p/30fps. 1080p er den horisontale oppløsningen (bredden) på videoen, 30fps angir foto pr. sekund.

Opptaksoppløsning

Hvor høy oppløsning du trenger avhenger av hvordan du skal se videoen. På en PC skjerm trenger du ikke høy oppløsning, på en stor TV –skjerm trenger du en større oppløsning for optimal kvalitet. De rimeligste modellene har en oppløsning på 720p, de fleste velger en oppløsning på 1080p (noe som anbefales). 1080p omtales også som full HD og er blitt en standard for videokamera.

4K – oppløsning

Den høyeste oppløsningen på markedet er 4000p (4K). Tester viser at det ikke er stor forskjell på opplevd kvalitet mellom 1080p (full HD) og 4K. 4K kommer ikke til sin rett på normale tv-format. Skal du vise videoen på virkelig store skjermer vil 4K gi bedre kvalitet (bedre oppløsning og skarpere bilder). 4K gir større muligheter for redigering i etterkant. Bakdelen med 4K-er at det krever mer lagringsplass, filene blir store. Dette fører igjen til at du ikke får maksimalt med fps.

GoPro HERO5 Black (et av de beste kameraene på markedet i dag) har spesifikasjonen 4K / 30fps. Reduserer du oppløsningen til 1080p får du en høyere fps, dvs 4K/30fps eller 1080p/60fps.

Bilder pr. sekund

Minst like viktig som oppløsningen er antall bilder pr. sekund (fps). Et lavt antall bilder pr sekund gjør videoen hakkete. 25fps og oppover gir god kvalitet på videoen.
Det er viktig å huske at det er et samspill mellom oppløsning og bilder pr sekund. Reduserer du oppløsningen kan du øke bildefrekvensen (fps).

Oppsummert betyr dette at et actionkamera med en oppløsning på 1080p og en bildefrekvens på minimum 30fps ved 1080p gir et svært god resultat og høy kvalitet på opptakene. Velger du 1080p/60fps legger du listen høyt. 4K gir flere muligheter og et alternativ for den som har god råd eller ønsker å tøye grensene.

Bitrate – Mbps

Et videoopptak består av mange bilder i rekke. En sekvens består derfor av mange bilder og filen blir derfor stor (flere tusen bilder på noen minutter). For å gjøre dette håndterbart komprimerer kameraet mengden data. Jo mere kameraet komprimerer, jo bedre blir kvaliteten. Komprimeringen kalles bitrate og oppgis i megabite pr/sekund, Mbps. Tilstrekkelig bitrate for normal filming er 25 Mbps.

Kvalitet på stillbilde

Skal du også bruke kameraet til å fotografere stillbilder har alle modellene denne muligheten. Oppløsningen/megapikslene varierer fra 5 (som er lite) til 16 (To Tom Bandit) som gir fantastiske stillbilder, selv om linsen ikke er av de største.

Derfor bør du også ta en titt på dette kameraet fra Garmin?

Actionkamera må ha kraftig bildebrikke

Actionkamera har små bildebrikker og du er avhengig av godt lys for å få god kvalitet på videoen. Under dårlige lysforhold som ved skumringen blir kvaliteten redusert (kameraet justerer opp ISO og bildet blir mer grovkornet (bildestøy)). Det er ikke stor forskjell på bildebrikkene mellom kameraene. Det er små nyanser i fargegjengivelsen, men det fikser du best med redigering. Du trenger derfor ikke legge vekt på dette når du skal velge actionkamera.

Objektiv – vidvinkel

Actionkamera kan enkelt festes over alt, her GoPro.

Actionkamera er utstyrt med små objektiv med kraftig vidvinkel. Stor vidvinkel gjør det mulig å også få med området rett foran kameraet. Dette gjør videoen intens og mer spennende. Ekstremt stor vidvinkel gjør at bildets ytterkanter forvrenges og man får fish-eye effekten. Det er liten forskjell på objektivene på de ulike modellene. Dette er derfor ikke så avgjørende for valg av kamera. Justeringene av bildevinkel foretar du med redigering i etterkant.

Skjerm, nødvendig?

Det kan være praktisk med skjerm, men det er ikke nødvendig. Den brede vidvinkelen gjør at du får med alt foran kameraet uansett, du trenger bare å holde kameraet i riktig retning. Det er heller ikke så aktuelt å følge med på filmingen underveis da du mest sannsynlig er i bevegelse og helst bør fokusere på andre ting. Erfaringsmessig dreier det seg om å sikre opptaket og vente til du setter foran PC’en med å se på videoen.

Det finnes eksterne skjermer, eller du kan bruke mobilen (produsentene har apper lett tilgjengelig). Med Bluetooth eller Wifi kobler du deg raskt opp til kameraet. Sony har en fjernkontroll med innebygget skjerm, veldig enkel i bruk. GoPrp har også gode løsninger for dette.

Lydkvalitet

Actionkamera tar generelt ikke opp god lyd. Det er små mikrofoner og filmingen foregår ofte under lydmessig krevende forhold. De fanger opp stemmer og tydelige lyder, men det blir ikke spesielt bra, mikrofonene er følsomme og fanger opp mye støy. Det vanlige er å droppe lyden og heller legge på musikk i ettertid. Tidligere GoPro kameraer må plasseres i hus for å være vanntette og da blir lydopptaket dårlig. Med GoPro Hero5 Black slipper du dette. Kamerat er vanntett ned til 10 meter uten undervannshus. Dette GoPro kameraet har også en 4K Utlra HD oppløsning på 3840×2160. Kamera fra Garmin, Sony og flere andre er vanntette uten ekstra beskyttelse, noe som gjør lydkvaliteten bedre. Er lyd viktig for ditt valg kan du se etter modeller med uttak for ekstern mikrofon, da står du friere.

Batteritid og lading

Opptakslengden på et batterisett ligger på 2 til 3 timer. Dette varierer med utetemperaturen. Er det minusgrader og kameraet er ubeskyttet vil batterikapasiteten reduseres kraftig (spesielt om kameraet utsettes for iskald vind). Det er ikke stor forskjell mellom de ulike merkene og modellene. Løsningen blir å ta med ekstra batteri, eller ta med en bærbar lader/powerbank du oppbevarer inntil kroppen. GoPro får du også med batterier med ekstra kapasitet.

Ekstrautstyr – GoPro imponerer

Det finnes masse ekstrautstyr til action kamera. Både merkene selv (spesielt GoPro) og andre produsenter leverer ”alt mulig” av smarte og praktiske løsninger.

Egner actionkamera seg på jakt

På en måte egner actionkamera seg godt til opptak under jakt. Det er robust, tåler vann og kan monteres over alt slik at du har hendene fri. Bakdelen er at actionkamera som GoPro og Sony har vidvinkelobjektiv som gjør det mulig å få et bredt bilde, men objektene du filmer blir langt unna og ofte lite synlige. Det er jo som regel en viss avstand frem til et dyr.

Tips er å feste actionkameraet på hodet og ha en utløser-/startknapp i lommen eller på våpenet så kan du aktivere kameraet raskt når det skjer noe. Jaktturer varer ofte lenge og bra batterikapasitet er viktig.

Skrevet av Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/kamera/kjopeguide-actionkamera">
Twitter

Du liker gjerne...