KOMPAKTKAMERA – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 17. januar 2019


KOMPAKTKAMERA – Test, testvinnere og kjøpeguide

Et digitalt kompaktkamera dekker de fleste behov for vanlig fotografering. Den teknologiske utviklingen går fort også her og avanserte kamera som tar fantastiske bilder selv under dårlige forhold koster ikke all verden lenger. Det finnes etter hvert også svært avanserte kompaktkamera, til en høy pris, som tar bilder med en kvalitet på høyde med speilreflekskamera.

Fujifilm X-T100 – Avansert kompaktkamera, pris ca 6.000,- (jan-2019)

X-T100 er kompaktkamera i høy kvalitet i kjent retrostil fra Fujifilm som leverer sylskarpe bilder. Fujifilm har valgt å legge flere funksjoner i knapper og dreiehjul, fordelen er at du slipper å gå gjennom menyer for å endre innstillingene, veldig praktisk. Bildesensoren på 24 megapiksler er den samme som brukes i større Fujifilm kameraer som T-20. Elektronisk søker gjør fotograferingen enklere, du kan ta FullHD video i 4K. Displayet er av touch-typen. X-T100 har mange smarte funksjoner som gjør fotograferingen enkel og samtidig kreativ. Batterikapasiteten får skryt.

Liten størrelse og lett å ha i lommen.

Negativt fra tester vi har lest er at knapper og dreiehjul kan bli litt små om du har store hender. En annen ting som påpekes er at kameraet er litt tregt i betjeningen av menyer og autofokus.

For mer informasjon om X-T100 anbefaler vi denne engelske testen.

Sony CyberShot RX100 VI – Pris ca 12.000,- (jan-2019)

Kraftig kompaktkamera med en zoom (24-200 mm) som får toppkarakter i tester. Kameraet har bildestabiliering og 20.1 megapiksel sensor og kan ta 24 bilder i sekundet, noe som er meget imponerende. 4K FullHD video. Hurtig fokus som også følger motivet, dette lykkes Sony godt med. Testresultatene vi har lest fremhever den vridbare touchskjermen positivt, kameraet er solid og har høy kvalitet. Objektivet er i særklasse og leverer sylskarpe bilder.

RX100 VI får kritikk for at knappene er små og betjening litt knotete, dette er ofte prisen å betale om kameraet skal være lite, men Fujifilm har løst dette på en bedre måte sier tester.

Prisen på ca 12.000 er nok også litt stiv for mange for et kamera av denne typen.

Les interessant test av Sony CyberShot RX100 VI på DigitalFoto.

Fujifilm XF10 – Lyssterkt og lett kompaktkamera – Pris ca 4.500,- (jan 2019)

APS-C sensor på hele 24 megapiksler hentet fra større og betydelig dyrere modeller, kvalitetsobjektiv (fast 18,5 mm 2.8) i kjent Fujifilm-stil som gir imponerende bildekvalitet og mulighet til å fotografere også i dårlig lys uten at det går veldig utover bildekvaliteten. Her utkonkurrerer XF10 de fleste av konkurrentene. Lett betjening og god ergonomi. Knapper gir deg rask tilgang til mange funksjoner, du må ikke alltid ned i menyene.

4K FullHD video.

XF10 får kritikk for litt treg autofokus, spesielt i dårlig lys, millisekunder kan bety mye når du skal ta blinkskuddet. Dette er ofte et problem på kamera i denne prisklassen. For de fleste vil dette ikke oppleves som et problem. Batterikapasiteten kunne også vært bedre om du er den som tar masse bilder mellom hver lading.

Her er to aktuelle tester av XF10, FotoMag og TechRadar.

 

Praktisk størrelse

Kompaktkameraet er praktisk å ha med når du er på farten. Det tar lite plass og er noe du alltid har med deg. Fordelen er at du klarer å fange opp situasjoner og øyeblikk som i neste sekund er borte, kameraet er alltid tilgjengelig. Derfor har ambisiøse fotografer som vanligvis sverger til større speilrefleksmodeller også med et kompaktkamera.

Enkelt og greit

Kompaktkamera er laget for enkel fotografering og de fleste modellene har automatiske innstillinger for ulike motiv, f.eks portrett eller landskapsbilder.

Dette gjør det mulig å ta flotte bilder uten mye kunnskap. Du slipper å tenke på lukkertider, ISO samt hvilken blenderåpning du skal velge.

Bra nok kvalitet

Kompaktkamera finnes i alle prisklasser, fra enkle og rimelige med grei nok bildekvalitet for de fleste, til kostbare og avanserte modeller for den som setter høye krav. Rimelige modeller med dårlig oppløsning, det vil si et lavt antall megapixler, kan gi dårlig kvalitet på bilder som forstørres eller printes i store format.

Fast objektiv

Objektivene kan ikke byttes på kompaktkamera.

Canon Powershot SX620 har hele 20,2 Mp og kraftig zoom.

De fleste har zoom som gjør at du dekker de fleste behov og motiv. Dette gir mindre fleksibilitet og nettopp friheten til å velge objektiv er en grunn til at noen velger systemkamera/speilrefleks. Men, her vil ditt behov igjen avgjøre. For vanlig fotografering er et moderne kompaktkamera mer enn bra nok.

Superzoomkamera

Dette er større kompaktkamera som ligner på speilreflekskamera. Større størrelse og bedre ergonomisk design gjør de gode og stødige å holde. De har ikke muligheten til å bytte objektiv, men har en kraftig zoom som også fungerer som telelinse. Bildekvaliteten er som oftest bedre enn normale kompaktkamera, men mindre sensor og enklere objektiv gjør at avstanden til speilreflekskamera fortsatt er der. Men igjen, hvilke behov har du og hvilke krav stiller du?

Skal du velge kompaktkamera eller speilrefleks?

Skrevet av Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/kamera/kjopeguide-kompaktkamera">
Twitter

Du liker gjerne...