SYSTEMKAMERA – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 7. januar 2019


SYSTEMKAMERA – Test, testvinnere og kjøpeguide

Speilreflekskamera passer best for den som er interessert i foto. Før det første koster det med mer enn kompaktkamera. Gode kamerahus koster endel, i tillegg må du kjøpe objektiver. Kameraet har mange funksjoner og muligheter for innstilling som krever kunnskap. Du må derfor bruke en del tid på å lære deg å bruke kameraet på en optimal måte for å kunne hente ut potensialet. Selv om speilreflekskamera har mange autofunksjoner ville jeg valgt et godt kompaktkamera om du ikke har noen spesiell interesse for selve fotograferingen.

Hvilket objektiv skal du starte med?

De fleste speilreflekskamera selges som kit hvor det følger med et zoomobjektiv. Dette har som regel en lysstyrke på 3,5 -5,6 F og en brennvidde i området 18-55 mm (zoom). Dette er allsidige objektiv som gjør deg bedre kjent med både kameraet og fotograferingen. Etter en tid vil du se i hvilken grad objektivet dekker ditt behov og det er lettere å forstå hvilke objektiv det er aktuelt å gå til anskaffelse av.

Valg av objektiv avhenger også av hva du ønsker å fotografere. Fotografering av dyr på lange avstand krever for eksempel en kraftig teleobjektiv, mens landskapsfotografering krever vidvinkel.

Fordelene med speilrefleks

Stor fleksibilitet

Kraftige telelinser gir flotte bilder, men er tunge og tar en del plass.

Du kan velge blant et veldig stort utvalg av utstyr til speilreflekskamera, både originalt utstyr fra kameraprodusenten og fra andre produsenter. Det finnes et enormt utvalg av ekstrautstyr, blitser og objektiver. Mye av utstyret koster mye, men du har virkelig muligheten til å sette sammen en optimal pakke for din fotografering.

God søker

Du ser inn i søkeren og unngår derfor sterkt lys og reflekser som forstyrrer, du får mere ro rundt eksponeringen. Motivet gjengis knivskarpt i tillegg til at du ser mer presist hvor mye av motivet som blir med på bildet. Dette gir deg bedre kontroll med fotograferingen.

Tyngde gir stødighet

Speilreflekskamera er tyngre. Fordelen er et bedre og mer stabilt grep og det blir lettere å holde kameraet i ro, en fordel for eksempel ved fotografering i svakt lys med lang lukkertid.

Bildekvalitet og sensor

Kvaliteten på bildene avhenger mye av størrelsen og hvor avansert sensoren er. Speilreflekskamera opp til rundt kr 10.000 har en normalformat sensor som takler dårlige lysforhold og gir meget god bildekvalitet. Det er stor forskjell på sensorene. Jo dyrere kamera jo bedre sensor. Sensorteknologien utvikles stadig og det kan være stor forskjell på nye modeller og modeller som har vært på markedet i 2-3 år. Investerer du i et kamerahus til en pris fra kr 15.000 og oppover får du en fullformat-sensor. Denne er mye større enn den vanlige sensoren og gir en betydelig bedre bildekvalitet i tillegg til andre fordeler som bedre og videre bildevinkel. Fullformatsensorene gjør det enklere å fotografere i dårlig lys.

Stort utvalg i optikk

Du har bortimot et ubegrenset utvalg av objektiv å velge i. Fra enkle men fullt brukbare objektiv til 1000 lappen til ekstreme teleobjektiv til over kr 200.000. Dette gjør det mulig å velge nettopp det utstyret som passer best til den type fotografering du ønsker.

Avanserte innstillinger

Avhengig av modell har speilreflekskamera uendelig mange muligheter for innstilling og du må regne med å bruke en god del tid for å komme til bunns dette. Til gjengjeld har du bedre kontroll med fotograferingen og større muligheter for å være kreativ.

Rask fokus

Speilreflekskamera har rask fokus.

Bakdelene med speilreflekskamera

Størrelse og tynge

Speilreflekskamera er tyngre og tar mer plass enn kompaktkamera. Størrelsen på objektivet avgjør mye, en lang telelinse kan være ganske uhåndterbar. En fotoentusiast på jakt etter motiv vil ikke se på tyngde og størrelse som et problem. En person uten interesse for fotografering utover det å ta vanlige bilder på enklest mulig måte vil derimot se på dette som et stort problem.

Komplisert

Selv om det er mange autofunksjoner også på speilreflekskamera krever det litt av fotografen å få utnyttet potensialet i kameraet.

Skrevet av Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/kamera/kjopeguide-speilreflekskamera">
Twitter

Du liker gjerne...