Objektiv – Kjøpeguide (Kortversjon)
Du har et enormt stort utvalg av objektiv å velge blant om du har et systemkamera, speilløst eller speilrefleks. Valg av objektiv bestemmes av hva du skal fotografere, under hvilke forhold samt det ofte mest avgjørende, hvor stor lommebok du har. Skal du fotografere dyr på lang avstand trenger du en kraftig telelinse, skal du fotografere i situasjoner hvor det er lite lys velger du et spesielt lyssterkt objektiv. Utvalget er stort og der er lett å gå seg vill i objektiv-jungelen.
Ulike standarder
Hver produsent har sin egen innfatning/feste for objektivet. Det betyr at på et Nikon kamera kan du kun bruke objektiv med Nikon innfatning. Disse produseres av Nikon, eller av tredjeparts produsenter som for eksempel Sigma eller Tamron. Har du investert i et antall objektiv vil det derfor være problematisk å bytte kameramerke.
Lysstyrke koster
Lysstyrken avgjør hvor mye lys objektivet slipper i gjennom og inn på sensoren. Lys-sterke objektiv har større anvendelsesområde enn lys-svake i svakt lys. Dette har mye å si for den lukkertiden du kan velge, det vil si om det er mulig å fotografere skarpe bilder eller ikke, eller om du vil redusere dybdeskarpheten for å fremheve for eksempel et portrett. Et Nikon objektiv med en maksimal blender på 1.2 koster rundt kr 10.000. Med en maksimal blender på 1.8 koster objektivet kr 1.500,-.
Hvilke typer objektiv har du å velge blant?
Vidvinkelobjektiv
Brennvidden på et vidvinkelobjektiv er mellom 10 og 35 mm. En zoom på for eksempel 24 til 105 mm er også ett vidvinkelobjektiv. Poenget er å få med mye av motivet både i bredde og høyde. Egner seg spesielt godt til fotografering av landskap, byrom og innendørs. Bakdelen med vidvinkelobjektiv er at enkelte har en tendens til å være noe uskarp og mørkere i hjørnene ved full blenderåpning. Dette varierer fra modell til modell og er også et spørsmål om pris.
Normalobjektiv
Brennvidden er mellom 35 og 70 mm. 50 mm blir av mange ansett som standardobjektivet. Et typisk objektiv mange har, som også ofte følger med som kit-objektiv, er en zoom i størrelsen 30 -70 mm (Nikon 18-55mm). Dette er en praktisk og allsidig anvendbar brennvidde som brukes til mange motiv, fra portrett til landskap.
Teleobjektiv
Brennvidde på 70 mm og oppover. Med et teleobjektiv (telelinse) kommer du deg nærmere motivet.
Canon EF 600mm f/4L teleobjektiv.
Disse anvendes mye i natur- og sportsfotografering. Den høye brennvidden gir liten dybdeskarphet og både for og bakgrunn blir uskarp, noe som fremhever motivet og kan gi en flott effekt. Telezoom ( typiske brennviddespenn er 70-200 og 70-300) er populære objektiv med et bredt anvendelsesområde. Ulempen med store teleobjektiv er tyngden.
Makroobjektiv
Laget for nærfotografering og finnes med en fokusavstand ned mot 1 cm. Motivet gjengis i størrelsesforholdet 1:1 (dette er et krav for at det skal kunne kalles et makro-objektiv) og du får med mange detaljer med en utrolig nærhet og skarphet. Disse er populære til fotografering av småkryp og insekter, blomster og små detaljer. Mange anvender makroobjektiv til portrettfotografering. Bakdelen er at enkelte modeller har en noe langsom fokusering.
Fisheye (fiskeøye)
Dette er linser med en brennvidde på mellom 6 – 18 mm. Bildet blir dradd i ytterkantene og får en rund form. Dette er en flott og ofte populær effekt som er mye brukt i sport- og actionfotografering. Brennvidden gjør at du får med veldig mye i bildet.
Skrevet av Sture Bjørseth