GRILL – Gass, kull og elektrisk – Kjøpeguide

Hvilken grill skal du velge?

Du kan velge mellom tre typer grill, gassgrill, kullgrill eller elektrisk grill. Hver av disse teknologiene har sine fordeler og bakdeler som vi vil komme tilbake til.

 

Hva er viktig når du skal velge grill?

Stødighet

Sikker grilling krever en stødig grill. De rimeligste modellene er ofte ustødige. De har lav vekt og/eller en svak ustabil konstruksjon.

Pris

Generelt kan man si at en høyere pris betyr flere funksjoner og bedre kvalitet.

Størrelse

Grillen må være tilpasset mengden mat som skal grilles. En for liten grill lager mye stress for den som griller. Griller du for mange personer er det kjedelig om folk må vente lenge på maten. Avgjørende er selvfølgelig hvor mye plass du har, både under grillingen og for oppbevaring av grillen.

Holdbarhet

Rimelige griller av ukjente merker har betydelig kortere levetid enn modeller fra kjente merker. Enkelte tilbyr hele 10 års garanti! Griller du ofte og har grillen stående ute gjennom vinteren vil korrosjon belaste materialer, metall og gummideler. Store svingninger i temperatur bidrar også negativt. Oppbevarer du grillen innendørs i et tørt miljø og ikke griller ofte trenger du ikke gå for de dyreste modellene. Sjekk om grillen er laget av rustfritt materiale og hvilke garantier som gjelder.

Utstyr letter grillingen

Enkelte modeller leveres uten ekstrautstyr, det kommer i tillegg. Andre leveres med en god del nyttig utstyr. Dette kan ha mye å si for totalprisen.

Størrelse på hjul

Er grillen tung og skal flyttes ofte bør du velge en modell med store hjul. Små hjul og stor vekt er håpløst å rulle over en plen.

Reservedeler

Skulle noe gå i stykker vil kjente merker ha en helt annen tilgang på reservedeler i tillegg til en profesjonell kundestøtte og service som hjelper deg. Ukjente merker kjøpt billig hos ikke profesjonelle forhandlere (eller på nettet) har ofte dårlig kundeservice.

 

Gassgrill

Gassgriller er populære av mange grunner. Folk er opptatt av at ting skal være enkelt, både før, under og etter grillingen. Prisene ligger fra en drøy tusenlapp og oppover. Gassgriller leveres i mange størrelser med et stort utvalg av utstyr. En større gassgrill blir som å ta med seg hele kjøkkenet ut på terrassen eller i hagen.

Fordeler

 • Tid: Grillen er klar når du slår den på, minimalt med ventetid, alltid klar til bruk.
 • Varmeregulering: Grilltemperaturen reguleres enkelt og gjør det enkelt å grille, du mister ikke så lett kontrollen. Ettersteking av kjøtt og å holde maten varm etter grillingen er veldig enkelt.
 • Fleksibilitet: Gassgrillen har, avhengig av modell og størrelse, flere brennere. Dette gir stor fleksibilitet, en type mat kan grilles på sterk varme, mens annen trenger svak varme. Varmen fordeles også jevnt noe som gir et godt resultat.
 • Smak: Det påståes at det er en myte at mat grillet på gassgrill ikke har grillsmak. Blindtester viser at det ikke er noen forskjell på gas og kull.
 • Miljø: Gassgrillen forurenser mindre og du slipper røyken fra kull. En fordel om du griller nære naboene.
 • Rengjøring: Gassgrillene er lette å holde rene og du slipper å fjerne kull og aske etter grillingen.  I

Bakdeler

 • Stemning: Noen mener lukten og røyken fra kull hører til grillingen, uten dette blir det ikke den rette grillstemningen. Her blir det opp til den enkelte å vurdere om dette er en fordel eller bakdel.
 • Kjøp av gass: Gassflaskene må kjøpes og fylles innimellom. De er tunge å transportere og de koster. I tillegg må du ha muligheten for trygg oppbevaring.

Kullgrill

God lukt av grillmat blandet med røyk og duft fra varmt kull må til for å skape den ekte grillstemningen, mener mange og sverger til kullgrill. Moderne kullgriller leveres med mye utstyr og du har mange muligheter.

Fordeler

 • Stemningen: Smak og lukt fra mat og kull er populært. Mange mener det kun er mat grillet på kull som er ekte grillmat.
 • Sterkere varme: Kull blir varmere enn gass, mange foretrekker å grille med sterk varme.
 • Oppbevaring: Kull kjøper du over alt og det er enkelt å oppbevare.

Bakdeler

 • Miljø: Os og røyk er ikke alltid så populært, både fra deltagerne på grillfesten og naboene.
 • Ventetid: Det tar litt tid å varme opp kullet

Elektrisk grill

Elektrisk grill er populært. Du kobler til strømkontakten og grillen blir varm med en gang.

Fordeler

 • Renslige: Lektriske griller er renslige i bruk og lette å rengjøre.
 • Miljø: Du kan grille helt uten å forstyrre andre. Elektrisk grill kan brukes hvor det er forbudt å grille med gass eller kull. Borettslag kan ha strenge regler for grilling.
 • Enkel i bruk: Grillristen er laget av støpejern og holder seg varm lenge. Dette gir en stabil temperatur og et godt resultat.
 • God varmekontroll: Varmen justerer du enkelt, som på komfyren på kjøkkenet.

Bakdeler

 • Stemning: Mange foretrekker grillstemningen fra kullgriller
 • Størrelse: Elektriske griller er mindre enn gassgrillene og har mindre kapasitet. Det spørs hvilket behov du har.

God appetitt!

 

Du liker kanskje også...