Hvordan rense en kaffetrakter?

Sur og bitter kaffe skyldes belegg og kafferester i trakteren/maskinen. Hva kan du gjøre for å holde maskinen ren slik at den lager god og smakfull kaffe?.

Det er viktig å skille mellom avleiringer fra kaffen og avleiringer fra kalk. Dette er to typer forurensning som må behandles på hver sin måte.

Du bør anvende rengjøringsmidler som er laget for bruk i kaffemaskiner. Vanlige rengjøringsmidler som brukes ellers i huset må du ikke bruke. De setter smak som er vanskelig å fjerne. I tillegg inneholder de farlige stoffer som ikke må inntas.

Rensemidlene løser opp avleiringene og de avgir ikke smak. Etter et par gjennomkjøringer med dette samt god skylling av utstyret etterpå er maskinen som ny.

 

Hvordan fjerne kalk?

Lager du kaffe av kalkholdig vann vil maskinen tilslutt bli tett. Kalk legger seg i slanger og kanaler inne i maskinen og reduserer med tiden maskinens ytelse. Kalk tetter systemet

Tette kanaler fører til at kaffen oppholder seg for lenge i maskinen, noe som gir sur og besk kaffe.

Kalk fjernes med kalkfjerningsmiddel. Inneholder vannet mye kalk bø r du vurdere å installere et avkalkingsfilter. Det koster lite og sparer deg for mye ekstraarbeid med rensing osv. De fleste rengjørings – og brukerveiledninger for kaffemaskiner bærer preg av å være ordrette oversettelser der det ikke er tatt hensyn til norske forhold.
Til tross for at det bare er lokale områder i Norge hvor kalk er et problem, har de fleste bruksanvisninger en generell anbefaling om å avkalke trakteren.

Se vår kjøpeguide til kaffetraktere.

 

Fettstoffene tetter maskinen

Kaffe inneholder fett og rester av dette legger seg i kanaler og andre steder i maskinen. Kafferester harskner og kan gi en veldig sur og dårlig smak på kaffen.

 

Urent vann

Inneholder vannet partikler vil også disse legge seg i maskinen og på sikt skape problemer både for smak og maskinens yteevne.

 

Hvitt eller brunt kaffefilter?

For 20-30 år siden ble kaffefilter bleket med klor. Dette er en lite miljøvennlig prosess, og mange gikk over til ublekede kaffefilter (brune). I dag blekes kaffefiltrene med oksygen, en 100% miljøvennlig prosess.

Det er derfor ingen grunn til å bruke ublekede kaffefilter. Hvliket kaffefilter du velger har stor betydning for smaken på kaffen. Ublekede filter gjør kaffen ”sur”. Kaffeeksperter anbefaler hvite ublekede filter.

God kaffe forutsetter ren kaffetrakter!

 

Du liker kanskje også...