Kaffekvern – Beste valg og kjøpeguide 2023

 

Innlegget inneholder annonselinker.

Det finnes mange modeller og typer kaffekverner på markedet og vi vet av erfaring at det ikke er enkelt å finne den rette modellen i forhold til egenskaper, kvalitet og pris. Kaffekvern løfter kaffeopplevelsen til et nytt nivå, husk at en stor del av aromastoffene som frigjøres ved kverning «forsvinner» etter få minutter, derfor skal du kverne.

Vi har foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Er du opptatt av best mulig smak på kaffen skal bør du anskaffe en kaffekvern. Den koster lite, varer lenge og kostnaden kan du fordele på tusenvis av kopper kaffe.

Wilfa WSCG2 – Svart nymalt

Populær kaffekvern fra Wilfa. Solid bygget og kraftig kvern.
Kapasitet: 250 gram
Kverningsgrad: Variabel
Timer: Ja

Hvorfor scorer Wilfa WSCG2 høyt?

 • Maler alle grader, fra grov presskannekaffe til finmalt espresso.
 • Stabil og presis kverning i flere kverningsgrader
 • Har elektronisk klokke for nøyaktig innstilling av kverningstid og mengde.
 • Enkel rengjøring
 • Kraftig kvernverk i stål.
 • Kaffebønnene er lagret i plast som hindrer sollys (kaffebønner tar skade av UV stråler)
 • Motoren er sikret mot overbelastning

Annonse
Wilfa WSCG2 kjøper du enkelt på nett:

SJEKK DAGENS PRIS


 

OBH Nordica Kaffekvern Easy Grind

Nordica Kaffekvern Easy Grind

Er du ute etter en rimelig og enkel kaffekvern i høy kvalitet er dette en modell vi kan anbefale. Denne kverner kaffebønner for filterkaffe (kokekaffe), ikke for espresso. Hvorfor bruke masse penger om du allikevel aldri har behov for ekstra finmalt espressokaffe. OBH er en de største produsentene av kaffekverner så kvaliteten kan du stole på.

Kapasiteten er 75 gram kaffebønner, det holder til 10-15 kopper kaffe. Det går veldig raskt å fylle kvernen med kaffebønner, det er bare og åpne lokket i helle nedi. Kaffen kvernes med roterende dobbelkniver. Knivene er i rustfritt stål.

Hvorfor kjøper folk OBH Nordica Kaffekvern Easy Grind?

 • Trenger du ikke espressokaffe har denne alt du trenger
 • Flott design, tar seg godt over alt
 • Rask og kraftig kvernemotor
 • Gunstig pris, her får du en meget god kaffekvern til under 500 kroner

Annonse
Du kjøper denne til laveste pris på nett:

SJEKK DAGENS PRIS

 

Hva er viktig når du skal velge kaffekvern?

Det er forskjell på å kutte med kniver og å kverne

Når du skal finne den rette kaffekvernen for deg må du være klar over at mange av kaffekvernene på markedet egentlig ikke kverner kaffebønnene, de kutter og hakker de. Dette utgjør en stor forskjell både i forhold til smak og selve bryggeprosessen.

Problemet med roterende knivblader er at kaffebønnene ikke blir kuttet jevnt, du får ikke den samme konsistensen som er så viktig for få den optimale smaken. En kvalitetskvern maler ved hjelp av keramiske flater som «gnir» mot hverandre. Det er enkelt å justere hvor fint kvernen skal male, dette er ikke mulig med knivblader.

Det keramiske malverket gjør kaffepulveret jevnt og akkurat så fint som du ønsker i forhold til hvilken type kaffe du skal lage. Fin malingsgrad for espresso og grovere for «norsk» kaffe.

Vår anbefaling er at siden kaffekverner kun koster mellom 300 (manuelle) og 1500 kroner og varer bortimot «evig» er det ingen grunn til å kjøpe en «dårlig» kaffekvern. Kvernen skal lage mange gode kaffeopplevelser for deg så det er mange kopper å dele investeringen på.

 

Manuell eller elektrisk kaffekvern?

Manuell kaffekvern fungerer veldig greit og kverner på en optimal måte. Den er praktisk å ta med, og kverner raskt og enkelt. Mange kaffeentusiaster sverger til de manuelle kaffekvernene, det er mer «ekte» og med et snev av nostalgi. Prisene ligger på 3-500 kroner og du fungerer meget bra.

En elektrisk kaffekvern er raskere og enklere i bruk. Du slipper å finne fram og fylle på bønner for hver kopp kaffe, kaffebønnene lagres i maskinen, du trykker på en knapp og vips har du ferdig malt kaffe. I en hektisk hverdag er dette en god løsning for mange, ikke alle har lyst å engasjere seg i kaffebryggingen, de vil kun ha best mulig kaffe så enkelt som muilig. Elektriske kaffekverner av topp kvalitet koster rundt 1000 – 1500 kroner.

 

Kapasitet

Her er det snakk om størrelsen på kaffebønne-beholderen. Jo større desto sjeldnere må du fylle på bønner. Det er ikke veldig stor forskjell på størrelsen mellom modellene.

 

Antall malingsgrader

For å kunne justere finheten til kaffepulveret, det vil si malingsgraden, er det viktig at kaffekvernen har flere malingsgrader. De enkle elektriske kvernene har 5 – 10 kverningsgrader, større modeller opptil 60 – 70 kverningsgrader. Flere malingsgrader betyr mer valgfrihet og har du ambisjoner om å bli en flink «barista» som imponerer venner og kjente med ekstra god og variert kaffe er det en fordel med mange kverningsgrader å velge i.
Mange modeller har forhåndsvalgte innstillinger i forhold til hvilken kaffe du skal lage, praktisk og en god løsning for mange.

 

Hvorfor er det viktig å kverne kaffen selv?

Kaffebrygging dreier seg om hente ut riktig mengde smak ut av kaffebønnene. Legger du hele kaffebønner i varmt vann smaker det ingenting. Bønnene må kvernes til pulver for at vannet skal komme i kontakt med aroma og smaksstoffene i kaffebønnen. Å trekke smak ut av en kaffebønne kalles estraksjon (Store Norske Leksikon).

Desto finere du maler kaffen jo større kontaktflate får pulveret med vannet. I tillegg kommer kontakttiden mellom kaffepulver og vann. Jo lenger kontakttid desto mer smak og styrke. Det er ikke slik at lang tid og større kontaktflate automatisk betyr bedre kaffe, det som er viktig er at kontakttiden og kontaktflaten er tilpasset den kaffen du lage. Det er ikke noe poeng i at en kopp vanlig norsk kaffe er like sterk som espresso. Allikevel er det viktig å få hentet ut smaksstoffene.

 

Bedre utvalg av kaffebønner

Velger du ferdig kvernet kaffe på pose/boks, såkalt «butikk kaffe» er utvalget noe begrenset. Går du heller for hele bønner åpner deg seg en ny verden i forhold til utvalget. Dette utvalget finner du ikke hos de store matvarekjedene men hos spesialforretninger. Enkelte kafeer selger også kaffebønner.

 

Hvordan rengjør du en kaffekvern?

Kaffe inneholder sterke smaker, fuktighet og olje. Dette setter seg mange steder i kvernen, på kvernelementene, i rør og slanger og kvernkammeret. Uten grundig og regelmessig rengjøring vil dette på sikt gå utover både kvernens funksjon og varighet samt smaken på kaffen.
Derfor skal du rense kaffekvernen regelmessig, to ganger i året holder (en espressokvern bør renses oftere, gjerne hver første eller hver andre måned.

Hvordan gjør du dette?

Du bruker riskorn eller et rensestoff som heter Urnes Grindz. Urnes Grindz er naturlig produkt laget av hvete og har samme form som kaffebønner. Dette stoffet renser kvernen veldig effektivt og fjerner det som måtte være av rester og smak. Du trenger heller ikke demontere kvernen, her er det bare å fylle på med Urnex Grindz.

 1. Still kaffekvernen på grovmaling
 2. Start kvernen
 3. Når du har kjørt gjennom en viss mengde tar du denne tilbake i kvernen
 4. Still kvernen på fineste maling
 5. Start og kjør gjennom
 6. Da er rensingen ferdig, og du kan straks ta deg en god kopp kaffe

De fleste kvernene levers med rengjøringsutstyr som tilpassede børster og instrukser for hvor og hvordan du skal rengjøre og vedlikeholde kaffekvernen.

Det finnes også rensemidler i handelen som består av små pellets som «simulerer» kaffebønner, men som istedenfor renser alle stedene i kvernen kaffebønnene og pulveret er i kontakt med.

Jo mer bønnene er brent, det vil si jo mørkere de er, desto mer olje vil de avgi under bryggingen. Er du glad i mørkristet kraftig kaffe må du også regne med litt hyppigere og grundigere rengjøring. Uansett er ikke dette et stort tema. Rengjøringen skal ikke gjøres ofte uansett.

 

Hva er riktig kverningsgrad?

Utgangspunktet er alltid hvilken kaffe du skal lage og hvor sterk den skal være. Hovedregelen er at desto finere kaffen er malt jo lenger tid bruker vannet gjennom kaffepulveret og kontakttid blir lengre og kontaktflaten blir større. Når du lager espresso går vannet raskt gjennom kaffepulveret ved hjelp av kaffemaskinens høye trykk. Da er det viktig at kaffen er finmalt slik at vannet klarer å fange opp smakene på den korte tiden.

Lager du presskannekaffe blir kaffepulveret liggende lenge i vann. Da trenger ikke pulveret være så finmalt for å få ut smakene. Bruker du finmalt kaffe i presskanne kan du risikere at kaffen blir for sterk og sur.

 

Når er kaffen for lite ekstrahert?

Er kaffen for grovmalt og kontakttiden med vann blir for kort vil kaffen ha lite smak og den smaken som måtte være der er ikke god. Det skyldes at vannet ikke har hatt tid og mulighet til å fange opp smaksstoffene på vei gjennom pulveret, det har gått for fort.

 

Når er kaffen for mye ekstrahert?

Blir smaken veldig intenst og nærmer seg bitter og stram har vannet fått for mye smak fra kaffen. Kontakttiden har vært for lang og kaffen er overekstrahert, det er hentet ut for mange smaksstoffer. Det er altså ikke en automatisk sammenheng mellom mest mulig smak og best mulig kaffe, det kan bli for mye.

 

Når er kverningsgraden riktig?

Når du synes kaffen er god, aromatisk og har den styrke du ønsker har du truffet blink. Dette kan kreve litt eksperimentering om du er ute etter den optimale kaffeopplevelsen. Fasiten er uansett, er du fornøyd er alt gjort riktig.

 

Hvilke rettigheter har du ved kjøp på nett?

Når du handler på nett har du flere rettigheter enn når du handler i fysisk butikk. Det viktigste er angreretten. Har du kjøpt et produkt på fjernsalg (internett) og fra et ikke fast utsalgssted har du følge angrerettloven rett til å angre. Lov om opplysningsplikt og angrerett finner du her. (angrerettloven)

Ved handel på internett gjelder også den vanlige forbrukskjøpsloven samt kjøpsloven. Lov om forbrukerkjøp finner du her. . Lov om kjøp (kjøpsloven) finner du her.
Forbrukerrådet har også informative nettsider hvor du finner svar på det beste rundt angrerett, reklamasjoner og garantier.

 

Du liker kanskje også...