Kaffetrakter – Beste valg og kjøpeguide (2021)

En kaffetrakter lager kaffe på en enkel måte, vannet varmes opp og trekker sammen med malt kaffe. Allikevel er det en del ting du skal være klar over både når du skal kjøpe ny kaffetrakter og når du skal lage kaffe.

Vi har ikke testet kaffetrakterne, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Vi har sett nærmere på tre kaffetraktere,  Moccamaster KB952AO, Bosch TKA8013 og Philips HD7766.

Moccamaster

Moccamaster er et av de absolutte toppmerkene innen kaffemaskiner- og traktere. Kraft (1520 watt) og kvalitet er stikkordene med Moccamaster, 10 års garanti (må registreres på www.moccamaster.com) borger for sitt. I tillegg kan du kjøpe alt av reservedeler i Moccamasters webshop. En Moccamaster har du glede av i mange år. Det er også verd å nevne at kaffetrakterne er godkjent av European Coffee Brewing Centre (ECBC).

Moccamaster KB952AO

Dette er en av toppmodellene til Moccamaster.

Moccamaster KB952 er en kvalitetstrakter i kjent Moccamasterkvalitet.

Kapasiteten på vannbeholderen er 1,25 liter og brygging av 10 kopper kaffe tar kun 6 minutter. Denne modellen er som alle andre fra Moccamaster bygget for hånd Nederland. Den slår seg av etter40 minutter, en praktisk sikkerhetsdetalj. Kaffen brygges med temperatur i intervallet 92-96 grader, noe som regnes for å være det optimale for smaken.

To varmeelement og det ene sørger for at kaffen er varm også når den er ferdig og blir stående i trakterkolben. Du kan redusere varmen slik at du unngår å få brent smak på kaffen selv om den blir stående. Den har selvfølgelig også dryppstopp. Denne er manuell og lukkes den må du åpne neste gang du lager kaffe.

Tilbakemeldinger vi har lest fra brukere gir Moccamaster KB952AO mange stjerner. Kaffen blir god, den brygger hurtig og mange skryter av at kaffen har rett temperatur.

Tekniske data:
Pris: ca. kr 1.800 (Nov 2020)
Kaffekapasitet: 1,25 liter
Effekt: 1520 W
Dryppstopp: Ja
Kaffekvern: Nei


Bosch TKA8013

Bosch TKA8013 er en rimelig kaffetrakter med flere smarte funksjoner.

Denne kaffetrakteren fra Bosch er gunstig i  forholdet pris/ytelse, prisen er lav og du virkelig mye for pengene, inkludert god kaffe.

Smarte funksjoner

Trakteren har et automatisk avkalkingsprogram, noe som er unikt.

Det gjør det enklere og holde den ren og funksjonell. En annen praktisk detalj som fremheves er den avtagbare vanntanken. Det gjør at du slipper å fly rundt når du skal fylle på vann.

Skal du lage inntil fire kopper kaffe slår det automatisk inn en hurtigbryggefunksjon, uten at det påvirker kvalitet og smak.

Automatisk avstegning etter 40 minutter og dryppstopp er obligatorisk, også på denne. Det eneste som trekker litt ned er støynivået.

Uansett, her får du mye for pengene.

Tekniske data:
Pris: ca. kr 750 (Nov 2020)
Kaffekapasitet: 1,25 liter
Effekt: 1160 W
Dryppstopp: Ja
Kaffekvern: Nei


Lager du mye kaffe er en helautomatisk kaffemaskin et godt valg.

Hva er viktig å vurdere nærmere før du kjøper kaffetrakter?

Programmerbar eller ikke?

En programmerbar kaffetrakter starter bryggingen uten at du er tilstede. I praksis betyr det at du kan klargjøre trakteren kvelden før og stille inn klokkeslettet neste morgen når kaffen skal være klar. Andre ting du kan programmere er når trakteren skal slå seg av når kaffen er ferdig. Du unngår at kaffen blir stående og bli sur.

Autostopp er viktig

Alle kaffetraktere bør ha en autostopp funksjon, det vil si at trakteren slår seg av automtisk etter en viss tid.

Dette er en fordel av to grunner. For det første pga sikkerhet, for det andre for å unngå at kaffen blir sur og besk. Autostopp funksjonen slås inn etter ca 30 minutter, avhengig og av modell.

Slik renser du kaffetrakteren grundig.

 

Justering av filteråpningen

Skal du lage god kaffe er det avgjørende at kaffe og varmt vann blander seg i riktig tidslengde, kaffen skal flyte rundt i vannet før filtreringen. Er filteråpningen justert feil blir ikke denne prosessen optimal, og kaffen smaker deretter. Små traktevolum krever en annen filteråpning enn større volum.

Hvilken type filter?

De fleste kaffetrakterne bruker vanlig papirfilter. Det finnes noen modeller med et metallfilter. Fordelen med metallfilter er at du slipper å kjøpe filter, du bare skyller metallfilteret før eller etter bruk, du risikerer derfor ikke å gå tom for filter. Det er også noen som mener kaffen smaker bedre når den brygges uten bruk av papirfilter.

Dryppstopp

Når du tar kolben ut av trakteren før traktingen er ferdig skal kaffedryppingen stoppe for å unngå søl på trakteren. Noen modeller har automatisk dryppstopp, andre har manuell innstilling. Det er en fordel å velge en modell med automatisk dryppstopp.

Velg en godkjent kaffetrakter

Det finnes to instanser som godkjenner at kaffetraktere tilfredsstiller et minimumsnivå på viktige kriterier, European Coffee Brewing Centre (ECBC) og Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

Den rette kaffeblandingen

Når du kjøper en pose kaffepulver kjøper du som regel en blanding av flere typer kaffebønner.

Stilren kaffetrakter fra Moccamaster.

Hver produsent har sine egne blandinger, disse kalles blends. Det finnes også kaffe som er laget kun av èn spesiell kaffebønne, men det vanligste er å mikse frem unike smaker. Bønnene er svært forskjellige og sammen kan de «gjøre hverandre bedre».

Å blande kaffebønner er en stor kunst som krever kunnskap og ikke minst mye erfaring. Kaffebønner produseres i mange land og områder og internt i de ulike landene kan det være store variasjoner. I tillegg finnes det mange forskjellige typer kaffebønner. En produsent (eller kaffebrenner) av kaffe kan derfor velge blant et stort utvalg bønner i jakten på den rette kombinasjonen.

Hva er en cupper?

Dette er de virkelige kaffeekspertene som gjennom smaking og mye prøving finner fram til den optimale blandingen. Både i forhold til å utvikle nye smaker, men også for å holde smaken stabil i produksjonen over lengre tid. Kaffe er et naturprodukt og smaken kan ha variasjoner selv om den kommer fra det samme området. Avlingene kan også variere fra sesong til sesong og et større kaffebrenneri kan derfor få en utfordring med å levere jevn kvalitet over tid. Det er cupperens ansvar å justere og sjonglere for den rette smaken og aroma.

Kaffeblandingens sammensetning er dypt bevarte hemmeligheter.

Hvordan lager du god kaffe?

Kaffebrygging er en kunst. Selv om det kan se enkelt ut, er det flere ting som må tas hensyn til skal kaffen bli optimal. Men det er ikke vanskelig.

1. Grundig rengjort utstyr

Uansett hva du lager kaffen i må utstyret være skinnende rent. Selve trakteren må være ren innvendig, kannen/ kolben må være skinnende ren, det samme må vanntanken. Det er utrolig hvor fort det setter seg dårlig smak i en kaffetrakter eller -maskin. Det bør være en rutine og kjøre trakteren med et rensemiddel med jevne mellomrom. Dette får du på nærmeste matbutikk.

2. Oksygenrikt vann

Det har mye å si for smaken at vannet inneholder mye oksygen, det vil si at det er ferskt og friskt. Varmer du opp vann vil oksygennivået reduseres. Du skal derfor alltid bruke ferskt vann fra springen eller fra flaske. Hadde du vært med på blindtest med sammenligning av kaffe laget med friskt vann og kaffe laget med vann som allerede har vært oppvarmet tidligere ville du blitt overrasket over forskjellen i smaken.

3. Riktig temperatur, ikke for varmt, ikke for kaldt

Den optimale vanntemperaturen i bryggeprosessen er 94 grader, med en toleransemargin på pluss minus 2 grader. Ved denne temperaturen blandes smaksstoffene i kaffen seg med vannet på en optimal måte. Bruker du for varmt vann blir kaffen sur pga høyt innhold av koffein og stoffer som lager surhet. Er vannet for kaldt vil det ikke trekke til seg tilstrekkelig med smak fra kaffen, og resultatet blir en smakløs kaffe.

4. Riktig styrke

Hvor sterk kaffen skal være er opp til enhver, men skal du lytte til ekspertene (eller copperne) skal en god kopp kaffe brygges på 30 gram for en halv liter vann. Det gir en balansert og harmonisk smak.

5. Bruk en kaffekanne som holder varmen

Drikker du ikke kaffen med èn gang kan du lagre den inntil neste kopp på en kaffekanne. Dette er ikke optimalt i forhold til smaken, men fungerer greit allikevel, du har jo heller ikke noe valg om kaffen skal serveres i flere omganger. Kaffekannen skal holde en temperatur på 80 til 85 grader, du må derfor investere i en kanne av god kvalitet. Ved for høy eller lav temperatur endrer kaffen smak i negativ retning.

 

Hvorfor er det viktig å rense kaffetrakteren?

Kaffe er et komplisert stoff, det samme er vann. Kaffen inneholder fett som klebrer seg fast.

Blir kaffe stående eller liggende i trakteren vil en tynn film eller et belegg feste seg. Det samme skjer i trakterens rør og kanaler. Dette kan skape sur og bitter smak i tillegg til at trakteren kan gå tett. Du får en harsk smak som ødelegger hele smaksopplevelsen, og det skal ikke så mye til. Derfor skal du rense trakteren minimum èn gang pr måned, helst litt oftere, avhengig av hvor mye trakteren brukes.

Hva skal du rense med?

Du skal spandere på deg et ordentlig rensemiddel som både renser effektiv samtidig som det ikke etterlater bismak (maskinen må allikevel skylles etter rens). Bruk for all del ikke Zalo eller andre typer såpe, den smaken er det ikke lett å få ut av trakteren.

Kalkdannelse er en annen grunn til å rense trakteren regelmessig. Har du kalkholdig vann i springen bør du bruke et eget kalkløselig rengjøringsmiddel.

 

Moccamaster – kaffetrakternes Rolls Royce

Moccamaster har i over 40 år laget noen av verdens beste kaffetraktere. Det hele startet i Nederland med en ingeniør som gikk grundig til verks for å konstruere den optimale kaffemaskinen. Til Norge kom den første Moccamaster på sytti-tallet.

Hva er unikt med Moccamaster?

For det første er dette håndbygde kaffemaskiner av svært høy kvalitet. For det andre er hvert komponent optimalisert og satt sammen til det som gir den beste smaken. For det tredje holder kaffen en jevn smak over tid, smaken forringes ikke i takt med at trakteren blir eldre. Moccamaster er også kjent får å være sikre i forhold til risikoen for brann i tillegg til miljøfokus både under produksjon og materialvalg (alle deler kan resirkuleres) til lavt strømforbruk.

Jevn temperatur på vannet

En del av hemmeligheten med en god kaffetrakter er at vannet holder en riktig og jevn temperatur i hele brygge-/trakteprosessen. Dette er også en av styrkene til Moccamaster.

I tillegg har du flere nyttige funksjoner som gjør det enklere å lage god kaffe.

Tidløs design

Moccamaster er et kjent begrep innenfor dette produktsegmentet også på grunn av en flott og tiltalende design. Du kjenner gjerne igjen en Moccamaster der den står stolt på kjøkkenbenken, klar til innsats. Og skulle du etter hvert få behov for å reparere trakteren har du tilgang til reservedeler, og det er det ikke mange konkurrenter som kan matche.

Utgåtte modeller:

Philips HD7766

Philips HD7766 har dobbelt kammer for kaffebønnene, praktisk for den som vil variere litt i smaken.

Denne kaffetrakteren får toppkarakter fra svenske Råd & Rön. Den har innebygd kaffekvern og du fyller kaffebønnene i en romslig beholder. Bønnebeholderen er i to deler slik at du kan bruke to forskjellige typer bønner, enten hver for seg eller blandet sammen. Noen fyller den ene beholderen med koffeinfrie bønner. Det er ofte det beste for kveldskaffen med tanke på nattesøvnen. Fordelen med innebygd kaffekvern er mange. Du får en ferskere kaffe og du har mulighet til å justere styrken og antall kopper for å nevne noe.

Timer funksjon

Philips HD7766 har timer som stilles inn på et LCD display. Kaffen er dermed klar til et valgt tidspunkt. Hvor nyttig dette er kan diskuteres, men mange setter pris på timer-funksjonen.

Dryppstopp og automatisk avslåing er, som på de aller fleste kaffetraktere, andre praktiske funksjoner.

Kapasiteten er på 1,2 liter.

SB

Du liker kanskje også...