Blender – Beste valg og kjøpeguide

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Bakeren og kokken, og Skousen).

Slik velger du rett blender for deg

Hvilken type?

Vanlig type
Det vanligste er den allsidige blenderen som plasseres stødig på kjøkkenbenken og som de fleste kjøper.

Sportsblender
Det finnes også blendere med oppladbare batterier du kan ta med. Disse lager den klassiske smoothien og kalles sportsblender.

Vakuumblender
Blenderen tømmer beholderen for luft før blenderen starter. Prosessen skjer derfor i et vakuum, dvs uten luft. Poenget med dette er å redusere oksideringsprosessen matvarene starter når de kuttes. Dette ser du for eksempel på et eple som er kuttet, fruktkjøttet blir brunt veldig raskt.

Med vakuumblender slipper du dette. I tillegg blir smoothien også bedre på smak samt at næringsstoffene bevares bedre og den får bedre holdbarhet. Ser bedre ut gjør den også.

Hvor mange watt?

Watt angir hvor mye krefter blenderen har og blenderne på det norske markedet har mellom 200 og 2500 watt. Selv om wattstyrken er viktig er den ikke det eneste som teller når det gjelder hvor kraftig og effektivt en blender arbeider. Kvaliteten på kniver og annen teknologi spiller også inn.

Wattstyrken henger sammen med prisen og skal du ha premium modeller med de kraftigste motorene koster det fort fra kr 2000 og oppover. Du får en kraftig og effektiv blender for 1000 – 1500 kroner.

Det store spørsmålet er hva du skal lage med blenderen, og da går det et skille på om du skal knuse harde ting som isbiter, grønnsaker, nøtter osv eller ikke. Knusing av harde ting krever mer kraft og bedre kuttekniver enn kutting og mos av myke ingredienser som for eksempel frukt.

Det krever også ekstra kraft når du skal mikse store volum. Mange bruker blender til å mikse og mose suppe. En suppe med litt fyldig konsistens er tungt for en blender og da kreves det litt ekstra kraft om suppen skal bli så fløyelsfin som du ønsker.

 

Isknusefunksjon.

De fleste blendere har isknusefunksjon. Dette er et program som jobber i pulsintervaller for optimal knusing av isbitene.

 

Turbo/Pulsknapp

Dette er en knapp du trykker for å øke hastigheten mens du holde knappen inne. Du kan gi innholdet i beholderen korte støt for å lage mer bevegelse og mer grundig kutting. Dette er også i praksis en isknusefunksjon.

 

Smoothie funksjon

Dette går ut på at blenderen automatisk jobber i ulike hastigheter. Dette er viktig fordi ingrediensene vil «løfte» seg over knivbladene på gitte hastigheter og ikke komme i kontakt med knivene. Når hastigheten reduseres vil ingrediensene synke nedover i beholderen og bli kuttet. Dette er viktig for å få en fin og myk konsistens.

 

Flere programmer

Forhåndsinnstilte program er praktisk fordi du slipper å stå ved blenderen. Du velger program og blenderen ordner resten. Programmene har ulike hastigheter, intervaller og er tidsbegrenset. I praksis betyr dette at for å lage for eksempel en smoothie med isbiter har du i alle ingrediensene, blenderen kjører programmet og stopper etter en bestemt tid og smoothien er klar.

 

Justering av hastigheten

Dette er praktisk og gjør det enklere å betjene blenderen. Antall hastigheter varierer mellom 1 og 5 avhengig av modell. Dette henger sammen med prisen, jo dyrere og bedre blender desto flere innstillinger av hastighet. Premium modeller har også trinnløs hastightesregulering.

 

Hva med støynivået?

Blendere generelt lager en del støy, men det er stor forskjell på modellene. En kraftig blender jobber mindre anstrengt enn svakere modeller som må stå på skikkelig for å knuse og mose. Det henger med andre ord sammen med prisen.
Støynivået avhenger også av hva du skal tilberede. Isbiter eller frossen frukt som i høy hastighet kastes mot veggen i beholderen vil lage mye støy uansett. Trøsten er at en blender brukes sjelden og i svært korte tidsrom.

Enkel rengjøring

Det er selvfølgelig en fordel at beholderen kan vaskes i oppvaskmaskinen, og det er mulig med de aller fleste modellene. Det er også for gjort å vaske blenderen selv. Du heller i varmt vann med litt oppvaskmiddel umiddelbart etter du har brukt den. Kjør blenderen20-30 sekunder og skyll godt i springen. Dette fungerer veldig effektivt.

 

Hvorfor er blender så populært?

De fleste hjem har nå en blender av en aller annen type. Det er et allsidig verktøy som lager smoothier, supper og pureèr på et blunk.

Folk er opptatt av en sunn livsstil og det er stor interesse for å lage smoothies. Ikke minst er dette en fin måte å få barn til å spise sunnere. Du kan også lage både is og deilige dessertblandinger. Mange bruker den også til å mikse drinker, spesielt i selskap med mange gjester.

En blender er enkel i bruk og rengjøringen tar ikke lang tid. Det går raskt å lage noe som er litt spennende og smakfult.
Det finnes også blendere som mikser i en drikkeflaske du tar med deg rett fra blenderen. Enklere kan det ikke bli.

SB

Du liker kanskje også...