Hvilken Airfryer/Actifry skal du velge? Best i test 2021

Sist oppdatert: 13. January 2021


Hvilken Airfryer/Actifry skal du velge? Best i test 2021

Utvalget av Airfryer er stort og vi vet av erfaring at det ikke er lett å finne den rette modellen i forhold til egenskaper, kvalitet og pris, det er dumt å kjøpe feil. Vi sjekker jevnlig nye tester av Airfryers og vurderer hvilke som er de beste kjøpene, de modellene finner du her. Tusenvis av nordmenn frityrsteker nå uten olje.

Det finnes tre kategorier Airfryer, de enkle og rimelige til 500 – 1000 kr, de mer komplette medium modellene til 1000 – 2000 kr og de avanserte premium modellene med mange funksjoner, ekstra høy ytelse og en pris fra 2500 kr og oppover. Vi anbefaler her en modell i hver kategori. Med Airfryer kan du lage kjempegod mat på en helt ny, enklere og sunnere måte.

Airfryer er en smart måte å fritere mat på uten bruk av store mengder olje. Prinsippet er enkelt. Maten, for eksempel potet i strimler, legges i en kurv som plasseres i airfryeren. En kraftig vifte distribuerer varm luft rundt maten i høy hastighet. Produsentene har ulike teknologier. Du bestemmer selv om du vil bruke olje eller ikke. Uansett er det snakk om en minimal mengde olje (kun 1 ts – 1 ss).

Oljen som brukes i stekingen samles opp av maskinen og tømmes enkelt ut etter stekingen er ferdig.

Fordelene med Airfryer: sunnere mat, mindre lukt og mindre søl på kjøkkenet. Smaker det det samme som fra en ekte frityrgryte? Nesten, men allikevel veldig god smak.

Her er to modeller som har scoret høyt i tester. Lenger ned i artiklene finner du svar på alt du måtte lure på om Airfryer og Actifry.

  • Philips HD9220/20
  • OBH Nordica Actifry AG7110S0

Philips HD9220/20 – Airfryer

Philips HD9220/20 – Airfryer

Kapasitet: 0,8 kg
Effekt: 1425 W
Maks temperatur: 200 grader
Størrelse (cm): Høyde 32, bredde 28,7, dybde 39
Vekt (kg): 7,00

Gode grunner til å kjøpe Philips HD 9220/20

Høy kvalitet på tilberedningen: Philips patenterte Rapid Air Technology distribuerer ifølge tester luft og varme (grillelement) på en unik måte. Resultatet blir en jevn og sprø overflate.

Brukervennlig: Rask oppvarming av maskinen før bruk (2-3 minutter). Enkel og nøyaktig justering av temperatur, timer opp til 30 minutter (med varsling). Mange tester mener rengjøringen er enkel og hovedkomponentene kan kjøres i oppvaskmaskinen. Blir ikke varm utenpå.

Minimalt med lukt: Luftfilter fanger opp det meste, ingen frityrlukt!

 


OBH Nordica Actifry AG7110S0 – Airfryer

OBH Nordica Actifry AG7110S0 – Airfryer

Kapasitet: 1 kg
Effekt: 1400 W
Volum: 1 liter
Bollevolum (Itr) 1,00
Størrelse (cm): Høyde 25, bredde 39, dybde 39

Gode grunner til å kjøpe OBH Nordica Actifry AG7110S0

Meget godt resultat: Test etter test gir skryt for smakfull og delikat tilberedet mat, sprøtt og godt.

Krever lite olje: For å lage en kilo med nydelig sprø pommes frites trenger du kun 1 teskje med olje.

Enkel betjening: Timer med alarm, deler som skål og blad kan vaskes i oppvaskmaskin, lettforståelig display, du ser maten gjennom vinduet (veldig prakisk!)

 


Dette bør du tenke på før du kjøper Airfryer!

Hva er forskjellen på de ulike modellene?

Alle Airfryer maskiner fungerer ved bruk av varm luft i høy hastighet kombinert med en liten mengde olje (1-2 ts). De ulike produsentene har ulike varianter av teknologien.

Tefal har en patentert teknologi som heter Actifry og 3D Air Pulse. Også her, varmeelement varmer opp og viften sprer varmen.

Philips (en av de største produsentene av Airfryers) har en teknologi de kaller RapidAir. Her er det en spesielt utformet bunn som gir luften en effektiv rotasjon på 360 grader. Dette gir en optimal fordeling av varmen med et jevnt godt stekeresultat som resultat.

Turbostar er en annen teknologi fra Philips som i tillegg til en effektiv stekeprosess hvor maskinen blant annet ikke trenger forvarming på grunn av ekstra kraftige varmeelement og vifte. Oljen samles opp i bunnen.

Etter å ha lest en del tester av ulike modeller Airfryere er det tydelig at temaet som diskuteres mye er hvor sprø og delikat overflaten på maten blir. I tillegg kommer i hvilken grad maten tilberedes jevnt, og her kommer vi inn på hvordan maskinen evner å distribuere luft og varme under prosessen. Det er her konsept som Rapid air og Turbostar kommer til sin rett.

Hvorfor skal du anskaffe en Airfryer?

  • Maten blir sprø og god
  • Du kan tilberede retter du ellers ikke hadde orket å styre med
  • Utrolig enkel i bruk i forhold til vanlig frityrsteking i gryte
  • Ikke plagsom røyk og lukt
  • Enkel rengjøring

Herlig enkelt!

Med en airfryer kan du glemme alt som heter brente fingre, røykfylte kjøkken og en stram lukt av stekeos. Den lille og hendige maskinen gjør nemlig jobben for deg, uten at du må gi så mye tilbake, selv rengjøringen gjøres enkelt. I stedet for at maten friteres i olje bruker en airfryer varmluft. Denne sirkuleres hurtig rundt maten og gir det crispy laget som man forbinder med fritert mat til vanlig.

Så enkelt, så godt, og ikke minst betydelig sunnere.

Hvilken størrelse Airfryer bør du velge?

Størrelsen oppgis oftest som kapasitet, og den måles i antall kilo. En kapasitet på 1 kilo regnes for å være tilstrekkelig for en husholdning på 3-5 personer. En porsjon pommes frites er cirka 200 gram. Kapasiteten gjenspeiles i størrelsen så det blir en avveining av hvor stor fysisk plass du har og hvilke mengder mat du planlegger å tilberede.

Hvilke funksjoner er viktig?

Høyeste og minste temperatur avgjør hvilken tilberedning som er mulig. Enkelte modeller har lavere og høyere temperatur enn gjennomsnittet.

Hva koster Airfryer / Actifry?

De ulike variantene av airfryere koster mellom 800 og 3000 kroner. Det som skiller modellene i forhold til pris er kapasiteten (opp til 1,2 kg og fem porsjoner ligger prisene opp mot 1800-1900 kroner, over dette får du en kapasitet på 1,4 kg (6 personer) og oppover).

Modellene med gode testresultat, fra kjente merker og som gjerne har litt ekstra funksjoner og nivå på tilberedningen koster fra 1500-1600 kroner og oppover.

Nedkjøling etter bruk

Når maten er ferdig har oljen en svært høy temperatur. Enkelte modeller har en kjølefunksjon som drar ned temperaturen raskt, mens modeller uten nedkjøling krever at du venter til temperaturen synker tilstrekkelig.

Vask av delene?

Dette varierer fra modell til modell. Jo flere deler som kan vaskes i oppvaskmaskinen desto bedre.

Hvordan type olje kan du bruke?

Anbefalte oljer er rapsolje, olivenolje og olje fra solsikke. Les bruksanvisningen grundig i forhold til type og mengde olje. Olje blir flere hundre grader under oppvarming og må behandles riktig og med forsiktighet.

Hva kan du tilberede med Airfryer / Actifry?

Det meste av kjøtt, fisk og grønnsaker. Du kan også bruke maskinene til å lage suppe. Frityrstekt pommes frites og kylling er populært.

SB

Please follow and like us:

Du liker gjerne...