Hvordan velge riktig kjøleskap?

Sist oppdatert: 1. september 2019


Hvordan velge riktig kjøleskap?

Nytt kjøleskap? Her er en enkel oversikt over de valgmuligheter du har når det gjelder type, prisnivå og utstyr og funksjoner .

Frittstående eller integrert kjøleskap?

Et frittstående kjøleskap kan du plasseres hvor som helst, både på kjøkken og i andre rom. Denne typen kjøleskap dominerer rommet mer enn integrerte løsninger. Det finnes mange modeller med flott design som gjerne hever det estetiske nivået på kjøkkenet.

Et integrert kjøleskap bygges inn i kjøkkeninnredningen og er kun synlig i fronten. Det er også mulig å legge på en frontplate/dør som matcher fronten på resten av kjøkkenet. Integrerte kjøleskap med flott design ser bra ut også uten møbelfront.

Kombiskap eller kun kjøleskap?

Kombiskap har fryseskap i tillegg til et ordinært kjøleskap. Frysedelen er som regel nederst. For de fleste er dette tilstrekkelig frysekapasitet. Har du fryseboks eller fryseskap i for eksempel kjelleren er det praktisk med et kombiskap på kjøkkenet, så slipper du å gå ned i kjelleren å hente ting fra fryseren som du trenger ofte, for eksempel isbiter. En variant av et kombiskap er side-by-side skap. Dette er to enheter som står siden av hverandre, den ene er kjøleskap den andre er fryser (som regel). Disse krever ofte mer plass.

Annonse: Sjekk prisene på kjøleskap på Skousen.no

Minikjøleskap?

Dette er små kjøleskap på 30 -150 liter og passer inn over alt. Noe har et slikt på hytten eller som et supplerende kjøleskap hjemme, for eksempel i kjellerstuen for oppbevaring av kalde drikker. Passer også bra på en arbeidsplass.

Hvilken størrelse på kjøleskapet?

Størrelsen på kjøleskap måles i antall liter. Hvor stor plass du har behov er jo veldig individuelt, men et gjennomsnittsbehov ligger;
En person: ca. 100 liter
To personer: ca. 150-200 liter
Tre personer: ca. 200-250 liter
Fire personer: ca. 250-300 liter
Er husholdet på over fem personer bør volumet på kjøleskapet være over 300 liter.

Har du spesielle behov kan du se etter innredningsløsninger som dekker disse. De fleste kjøleskapsprodusentene har mange smarte løsninger for å dekke en individuell innredning i kjøleskapet.

Velger du et kombiskap vil størrelsesforholdet mellom kjøledelen og frysedelen variere. Noen modeller prioriterer kjøledelen, andre har en mer jevn fordeling. Et vanlig behov for frysekapasitet er 30-40 liter pr person. Er dere en husstand på fire er behovet ca. 250 liter kjøledel og ca. 150 liter frysedel.

Behovet for fryser er veldig forskjellig. Enkelte kjøper inn stort og fryser ned mye, andre bruker fryseren til å dekke små dagligdagse behov.

Fleksibel innredning gir bedre plassutnyttelse

Er det mulig å justere hyller og plassering av skuffer og andre innredningselementer får du ofte en mye bedre utnyttelse av plassen. Noen skap har temperatursoner med ulik temperatur for mer effektiv oppbevaring av matvarer. Du kan skreddersy innredningen slik at den passer bedre til ditt behov. Du bør derfor ta deg litt tid til å vurdere hvilke løsninger de enkelte modeller har.

Hva med energiforbruket?

Et kjøleskap står på 24 timer i døgnet og er derfor en av de største strømforbrukerne i en bolig. Derfor skal du også se nærmere på energiforbruket når du skal velge kjøleskap. Kombiskap bruker for eksempel mer strøm enn kun kjøleskapet.

Nye og moderne kjøleskap bruker mindre strøm enn tidligere modeller. Hver modell er plassert i en energiklasse som viser energieffektiviteten. Det mest energieffektive modellene har energiklasse A+++. Et skap i klasse A konsumerer for eksempel dobbelt så mye strøm som et skap i klasse A+++.

Hvor høyt lydnivå er akseptabelt?

Stort sett har moderne kjøleskap fra kjente produsenter et lavt støynivå. Jo dyrere skap du kjøper desto stillere er det. Det er jo også et spørsmål om hvor kjøleskapet er plassert. Står det nærme soverommet blir støynivået viktigere enn om det står i rom hvor det er mye støy. Et skap betraktes som støysvakt når lydnivået målt i desibel er under 40 42 desibel (dB).
Kjøleskapet står ofte sentralt plassert i hjemmet og da er det viktig å tenke over hvor mye lyd det lager. Det er ikke gøy å høre på brumming – spesielt hvis du har en åpen kjøkkenløsning eller bor på en liten hybel.

Heldigvis er de fleste kjøleskapene mer eller mindre lydløse, det vil si at lydnivået oftest ligger rundt 40 dB, omtrent samme nivå som en som hvisker. Faktisk regner man dem som stillegående når lydnivået er under 40 dB.

Hvilke funksjoner trenger du?

Hver produsent har sine spesialfunksjoner og det er mye innovasjon også for kjøleskap, selv om det å kjøle ned og oppbevare matvarer i utgangspunktet er en enkel prosess.

Viktige funksjoner er blant annet:

Ventilert kjøling

For å distribuere den avkjølte luften til alle hjørner og deler av kjøleskapet brukes ventiler som sprer den kalde luften. Disse sørger for riktig temperatur i hele skapet. Dette er spesielt viktig om du velger et stort kjøleskap hvor det er viktigere men også mer utfordrende å holde alle deler av skapet i riktig temperatur.

Automatisk avriming er praktisk

Dette er noe de fleste kjøleskap på markedet har i dag. Rim og frost fjernes uten at du behøver å tenke på det. Å avrime et kjøleskap og spesielt en fryser er en utrivelig oppgave som du slipper om du velger en modell som gjør dette automatisk.

Elektronisk innstilling av temperaturen

Dette skjer ved at du velger temperatur på et digitalt display. Det vanlige har vært at temperaturen stilles inn med et dreiehjul. Hjulet har en skala, gjerne fra 1 til 6, som ikke viser selve temperaturen. Dette blir ikke presist. I tillegg vil et digitalt display gjøre det enkelt å lese av temperaturen inne i skapet, veldig viktig og praktisk.

Når du skal velge ditt neste kjøleskap vil du fort se at det er mange produsenter på markedet, alle med mange modeller. Det er også mange nye produsenter/merker som ikke har en historie på det norske markedet. I toppsjiktet finner du kvalitetsmerker som AEG, Miele og Liebherr. I midtsjiktet har Siemens, Bosch, LG og Electrolux mange modeller. De mest prisgunstige modellene kommer gjerne fra produsenter som Zanussi, Candy og Scandomestic.

Dette var noen produsenter og det finnes mange flere. Mange har også modeller i alle sjiktene.

Her finner du flere tips og tester av aktuelle kjøleskapmodeller.

Sture Bjørseth

Follow by Email
Facebook
Twitter

Du liker gjerne...