Hårføner – Beste valg og kjøpeguide (2021)

(CDON, Computersalg og Skousen).

Skal du kjøpe ny hårføner har du virkelig mye å velge, på nette finner du side opp og side ned med modeller, det er ikke lett å finne det beste kjøpet i forhold til egenskaper, kvalitet og pris. Men, det er enkelte modeller som skiller seg ut fra mengden.

Vi har foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Remington Compact D 5000- Billig hårføner

Dette er en stilig hårføner som ikke tar mye plass. Motoren på 1800 W produserer tilstrekkelig med varme og luftstrøm til at du tørker håret raskt og effektivt. Du kan også bruke denne som reisehårføner.

Spar energi med øko-modus
Remington har lagt inn en strømsparende innstilling på ett av varmenivåene slik at du både sparer strøm og samtidig miljøet.

Modellen har god ytelse, lavt støynivå, lav vekt og for kvaliteten den utstråler. Den er praktisk i bruk, blant annet kan luftfilteret kan tas av og at den er lett å henge opp. Dette er også en stilig hårføner med en flott glatt overflate. Her får du mye for pengene.

Dette er en modell som anbefales på grunn av forholdet mellom pris og ytelse samt den praktiske og lette betjeningen.

 

Babyliss 5250E – rimelig modell for deg som skal ut å reise

Dette er en lett og liten reisehårføner som tørker håret raskt og effektivt.

1.200 Watt leverer god varme og hastigheten på luftstrømmen kan reguleres. Du kan velge mellom 120 og 230 Volt, praktisk om du reiser til land med et annet strømnett enn vi har i Norge. Husk å anskaffe adapter for kontakten, det følger ikke med.

Det viktigste kravene du stiller til en reisehårføner er at den i tillegg til å tørke håret på en grei måte, er lett og tar lite plass. Babyliss 5250E oppfyller alle disse kravene. Overnatter du på hotell vil du som regel finne en føner tilgjengelig på badet, en såkalt «hotellføner». Disse fungerer som regel greit, men har du litt større krav bør ta med en egen føner, og da er Babyliss 5250E et godt valg. En Babyliss føner kan du stole på. I tillegg er prisen hyggelig, rundt 400 kroner.

Tekniske data:
Ytelse 1.200 W
To temperaturvalg
To hastigheter
Sammenleggbar

God ytelse tørker håret raskt og presist
Selv med en beskjeden ytelse på 1200 W løser denne modellen tørkeoppgaven på en utmerket måte.

Både varmen og hastigheten på luftstrømmen (50km/t) er meget bra til å være en såpass liten modell. Kommentarer vi har lest fra brukere sier at tørkekapasiteten kan bli for liten til at Babyliss 5250E er å anbefale som hverdagsføner, særlig om det er mye hår som skal tørkes.

Praktisk størrelse og to volt/spennings-alternativ
Denne hårføneren legges lett sammen og tar lite plass i veske eller koffert, selv med munnstykke og strømkabel. Du kan velg mellom 120 og 230 Volt spenning (dual voltage), veldig praktisk om turen går til litt fjernere land. En ting som ikke følger med er adapter for kontakten. Adapter er praktisk å ha med slik at du slipper å gamble på at du kan låne i hotellresepsjonen. Flere konkurrerende modeller leveres med adapter.

Babyliss 5250E er solid og kraftig
Babyliss 5250E har en solid konstruksjon, noe som også fører til en noe høyere vekt. 610 gram er uansett ikke all verden, men allikevel noe høyere enn flere av konkurrentene og relativt mye til å være en reisehårføner. Hvor viktig dette er for deg avhenger av hvordan du transporterer fønen. I kofferten har det ingen betydning, i en liten håndveske kan det bli mye.

Positive tilbakemeldinger
Denne modellen får jevnt over gode tilbakemeldinger i ulike forum på nettet.

Kort oppsummert er dette en reisehårføner til en grei pris som leverer det den skal. Den kan legges sammen og tar lite plass. Den har de viktige funksjonene du trenger og leverer en absolutt godkjent tørkekapasitet.

 

Dyson Supersonic

Dette er en innovativ hårføner. En kraftig motor og spesiell utforming og design gir en kraftig luftstrøm som tørker håret raskt og grundig. Den støyer lite, har lav vekt og godt grep. Prisen på rundt 4.000 kroner er høy, men da har du også den i særklasse kuleste hårføneren på markedet.

Dyson Supersonic er en hårføner på 1600 watt som skiller seg fra alt du har sett av hårfønere. En helt ny motor og funksjonsmåte. Det første du reagerer på er designen hvor et stort hull man kan se rett gjennom. Gjennom dette hullet strømmer varmluft i en hastighet som ligger 3-4 ganger over luftstrømmen fra ordinære fønere.

Hvordan fungerer Dyson Supersonic?

Kjernen i denne løsningen er to ting. Det ene er en liten men svært kraftig motor (Dyson V9) som har en utrolig hastighet på hele 110.000 omdreininger pr. minutt. Denne genererer en kraftig luftstrøm. Det andre er at luftstrømmen fra viften blir kraftig forsterket ved hjelp av rotasjonen rundt det store hullet, det skaper en effekt som øker kraften i luftstrømmen. Summen av alt dette genererer en hastighet på luften på opp mot 70 m/sekund, noe som er flere ganger over de tradisjonelle hårfønerne som har en topphastighet på 15 til 20 m/sekund. Høy hastighet er viktig for å skille hårstråene fra hverandre, de klistrer seg sammen når håret er vått.

Medfører hastigheten på motor og luftstrøm mye støy?

Nei. Til tross for den høye hastigheten på motoren og den kraftige luftstrømmen har Dyson Supersonic et lavere støynivå enn de fleste andre hårfønere. Forskjellen utgjør ca. 10 desibel (dB), noe som i praksis er en betydelig reduksjon.

Er Dyson Supersonic den beste hårføner på markedet?

Prisen på rundt kr 4.000 skulle tilsi at dette er en hårføner som leverer i særklasse bedre enn en mer tradisjonell hårfønere som du får for rundt en tusenlapp, men så er ikke tilfelle.

Dette er uten tvil en føner som leverer på et høyt nivå, men at den koster fire ganger så mye som andre modeller av typen «best i test» er litt drøyt sett ut ifra ytelsen. Er du derimot opptatt av innovativ teknologi og spennende design er Dyson Supersonic uten tvil et attraktivt valg.

Dette er uten tvil en hårføner i toppklassen med egenskaper som tilfredsstiller den mest kresne. Den har en original og stilig design. Problemet er den høye prisen. Rundt 4000 kroner er mye for en føner. Men, her gjelder det samme som ellers, har du råd kan du også la følelsene være med å bestemme.

 

Hva er viktig når du skal velge hårføner?

Hva er det som skiller de ulike hårfønere fra hverandre og hva bør du være oppmerksom på før du kjøper ny hårføner?

Motor – DC eller AC?

DC
Det finnes to typer motorer i hårfønere. Den enkleste har betegnelsen DC. Det er en elektromotor med børster. Denne motoren er rimelig å produsere og du finner den i de rimeligste modellene. Effekten på disse ligger på 1000 til 1600 Watt.

AC
Den andre typen motor har betegnelsen AC og er en børsteløs motor. Fordelen er først og fremst lengre levetid (opptil 50% i følge produsentene). I tillegg er motorene kraftigere med en effekt opp mot 2500 Watt, avhengig av merke og modell. Høyere effekt betyr kraftigere lufthastighet og hurtigere hårtørking. AC motorene er også mer stillegående.

Noen modeller har en turbofunksjon som øker lufthastigheten med ytterligere 10-15%.

Effekt i Watt

Det anbefales en wattstyrke på minst 1400 Watt. Siden de aller fleste hårfønere på markedet har en wattstyrke på over 1500 Watt (de fleste ligger på rundt 2000 Watt), er ikke styrken en stor sak, men følg med allikevel.

Keramisk teknologi gir jevnere varme

Keramisk teknologi i hårfønere betyr at luften varmes opp av keramiske element som avgir infrarød varme. Varmen blir jevnere og mykere og gir en mer skånsom behandling. Du reduserer risikoen for uttørring og stor slitasje av håret.

Ioniseringsfunksjon

Målet med ion-behandling er å redusere/fjerne statisk elektrisitet i håret. Dette gjør håret mykere og mer fleksibelt.
Rent teknisk forklart knuses vannmolekylene i den luften som blåses ut (dvs. at ionene nøytraliseres) av føneren istedenfor at disse blir distribuert rundt i håret. Håret blir glattere (glatter ut hårfibrene slik at håret blir glatt og krusfritt), mer glansfullt og sterkere. Risikoen for tørt hår reduseres og håret blir lettere å jobbe med.

Bosch har flere tips for bruk av hårfønere.

Regulering av vamen

Hårføneren må ha mulighet til å regulere varmen slik at du ikke trenger maks varme hver gang, det sliter på håret.

Hva med størrelse og vekt?

Hårfønere veier mellom 400 og 1600 gram. Reisehårfønere 300 – 400 gram. Det virker ikke som vekt er et stort tema når det gjelder hårfønere. Det er som regel heller ikke mye informasjon om dette i nettbutikkene. Har du normal styrke i armer og skuldre har du ingen problemer med å bruke alle modeller, de føles stort sett like tunge.

De tyngste hårfønerne er som regel de dyre modellene som ofte markedsføres som de profesjonelle alternativene, for eksempel GHD og Dyson. Grunnen til at disse er tyngre er kraftigere motorer som gir høyere lufthastighet, større varmeelement som gir raskere oppvarming. Kort sagt er de tyngre fordi de har større kapasitet og mer solide. De oppleves allikevel ikke som spesielt tunge.

Brukervennlighet

Hårfønere er enkle i bruk og selv mest avanserte lærer du fort å kjenne. Holder du deg til kvalitetsmerkene får du ingen negative overraskelser.

Kald luft for bedre form

Varm luft tørker håret, kald luft brukes til å forme frisyren i etterkant. De fleste modellene har kaldluft funksjon.

 

Se også tips og komplett kjøpeguide før du anskaffer ny epilator.

Reisehårføner

Skal du bruke hårføneren på reise eller du er mye på farten er det praktisk med en mindre modell, helst med  håndtak som kan felles ned. Disse koster stort sett det samme som standardmodeller, men har mindre ytelse og færre funksjoner. Det er også praktisk med to volt-instillinger slik at du kan bruke den i alle land. Det finnes ikke batteridrevne hårfønere.

Med krølltang får du sving på krøllene, se kjøpeguide.

Mye ekstrautstyr

Det finnes mye utstyr til hårfønere. Forskjellige munnstykker, dyser eller diffusere for ulike effekter og behov, spredere for større volum i håret osv. Mange modeller, fjerne de litt dyrere, leveres som sett hvor ekstrautstyr som ekstra munnstykker er med. Du har sikkert sett munnstykker med pigger, de er veldig effektive om du ønsker mer volum og et luftigere hår.

Det er greit å få med ekstrautstyret med èn gang, det er ikke alltid så lett å anskaffe separat senere.
Munnstykker som sprer luftstrømmen gir en mer skånsom behandling av håret. Den varme luften treffer håret mindre direkte og konsentrert og varmen fordeles bedre. Du reduserer betalstingen på håret og unngår lettere skader og uttørring. Dette er spesielt aktuelt om du har litt tynt og sensibelt hår. Du kan også forme håret med ved å bruke munnstykke, blant annet blir håret mer fyldig og volumiøst om du bruker føneren riktig.

Her finner du flere tips til hvordan du føner håret, til hvordan du skal stelle håret slik at det blir vakrere, den beste måten å farge håret på samt de siste hårtrendene i sesongen 2017/2018. Sjekk også denne artikkelen om hvilke farger som passer deg best.

Litt brunfarge fra solarium gjør godt om vinteren.

 

Hvordan føne håret riktig?

Føning av hår er i utgangspunktet enkelt, men er du opptatt av å ta vare på håret og unngå skader og slitasje er det noen råd du bør følge. En hårføner leverer varm luft i høy hastighet og kan være tøff for håret.

Ionisk belegg: Velg en hårføner med ionisk belegg. Det gir mindre statisk elektrisitet noe som betyr at du ikke må jobbe mye med håret etterpå for å få den rette looken, det sliter på håret.
Ikke bruk unødvendig mye varme: Det er bedre å bruke litt lenger tid på tørkingen og bruke svakere varme enn å legge inn maks varme for å spare tid. Høy varme i stor hastighet sliter på håret.

Varmebeskyttelse: Får å redusere slitasjen på håret bruker mange varmebeskyttende hårprodukter som krem eller spray som beskytter håret mot den varme luften. Dette får du kjøpt både hos frisøren ok i butikker.

Bruk luftsprederen: det er en fordel å bruke et munnstykke som fordeler luftstrømmen slik at ikke varmestrålen blir for konsentrert og direkte. Slike munnstykker, også kalt spredere, følger ofte med hårføneren som en del av et sett.

Ikke føn hver dag: Du trenger kanskje ikke å bruke hårføneren hver eneste dag. Du kan la håret tørke naturlig, for eksempel i helgene hvor du har bedre tid og ikke trenger den perfekte style som du ønsker i ukedagene?
Det er heller ikke smart å legge seg med vått hår, det kan gjøre at hodebunnen din blir irritert, flasse og i verste fall kan du få soppinfeksjoner. Du ville jo ikke ha gått med en våt eller fuktig genser mot huden?

Før du føner: Håret bør være nyvasket, tørket med håndkle og børstet flokefritt med en børste av god kvalitet. Skum og andre hårprodukter som skal gi større volum kan med fordel masseres inn i håret før du føner. Det gir en mer naturlig look og du slipper «søl» i etterkant.

Når du føner: Ikke hold fønen for nært håret. Luften er veldig varm når den kommer ut av munnstykket. Mange føner med kald luft til slutt for å gjøre frisyren litt festere.

Er det mulig å lage krøller med hårføner?
Ja, men du må rulle opp håret på et eller annet vis. En rund børste fungerer fint. Du føner håret til det er halvtørt, ruller det opp og føner til det er tørt. Går over med kald luft når håret er rullet ut. Denne metoden kan ta litt tid i starten men du kommer fort inn i teknikken. Dette er i hvert fall en enkel måte å få litt bølger og liv i håret.

Hvor kjøper du hårføner rimeligst?
Som mye annet er det i nettbutikkene du gjør de beste kjøpene, ikke minst fordi utvalget er så mye større enn i fysiske butikker som Elkjøp og Power. Seriøse nettbutikker vi har et kommersesielt samarbeid med og som har et godt utvalg av airfryer er blant annet: Skousen, Whiteaway og Tretti.no.

 

GHD Air Professional er en populær hårføner i toppsegmentet.

GHD er hårfønernes Rolls Royce og med modellen GHD Air har de virkelig tatt det profesjonelle markedet med storm, noe som også har smittet over på mange private brukere. GHD Air tørker og føner håret raskt blant takket være en kraftfull AC motor på 2100 W. Ionisk teknologi sørger for å fjerne statisk elektrisitet i håret, det betyr at håret blir glatt og med fin glans, akkurat slik du ønsker det.

Utviklet av ekspertbrukere
GHD har vært førstevalget til mange profesjonelle frisører og har solide røtter og høy status i disse fagmiljøene. GHD Air er derfor utviklet i nært samarbeid med fagpersoner som vet hva som er de kritiske faktorer for at en hårføner skal levere et topp resultat.

Med motoren på 2100 W får du en kraftig luftstrøm som tørker håret raskt. Du kan velge mellom to hastigheter og fire temperaturer, det holder i massevis.

Brukervennlig og med flott design
Dette er en av de flotteste hårfønerne på markedet. Her er det touch av stil og eksklusivitet. Fønen leveres med to munnstykker som dekker de fleste oppgaver. Den er også designet slik at den kan anvendes både av høyre- og venstrehendte, praktisk og gjennomtenkt. Strømledningen er tre meter lang, noe som er mer enn tilstrekkelig for normal bruk.

GHD Air er ikke en billig hårføner, men allikevel for mange en god investering. Kvaliteten er høy og forventet livslengde for GHD produkter er godt over gjennomsnittet. I tillegg har du glede av produktet hver gang du bruker det.

Skrevet av Sture Bjørseth