Elektrisk tannbørste – Komplett kjøpeguide

Elektriske tannbørster gjør tannpussen mer effektiv. Tennene blir hvitere, du blir kvitt plakk og belegg og misfarging fjernes. Undersøkelsene viser også at det er mer skånsom å anvende elektrisk tannbørste, man pusser ikke like hardt som med en vanlig tannbørste ( reduserer risikoen for betennelser ).

 

Hvilket børstehode?

Det som skiller de ulike modellene og merkene fra hverandre er i hovedsak designen og børstehodet. De største merkene har utviklet sine egne løsninger som også markedsføres som egne konsept/merkevarer. Her er de viktigste:

Cross Action / Oral B – Braun

Børstehodet beveger seg i en oscillerende bevegelse, dvs frem og tilbake, samt rotasjon. Børstehårene er plassert i vinkel og når vanskelig tilgjengelige sider av tennene. Dette rengjør tennene på en effektiv måte og fjerner også plakk effektivt.

DiamondClean / Sonicare – Philips

Det som kjennetegner denne løsningen i tillegg til at børstehårene er diamantformet er den ekstremt høye hastigheten på børstehodets bevegelser, over 30.000 børstestrøk pr minutt, dvs opptil 5 ganger raskere enn en vanlig elektrisk tannbørste. Dette setter spyttet rundt tennene i rask bevegelse og presser det dypt mellom og rundt tennene. Tannpussen er effektiv og skånsom.

SoftClean – Jordan

Dette børstehodet har ulike typer bust som er plassert i tre soner. Hver sone er designet og plassert for rengjøring av en bestemt del av tannen. Dette gir en effektiv og skånsom tannpuss.

ProClinical – Colgate

Også Colgate har en sonisk teknologi som markedsføres under navnet ProClinical. Børsten beveger seg med høy frekvens horisontalt og vertikalt og kommer lett til på vanskelig tilgjengelige områder. Colgate ProClinical C250 kommer med innovativ børsteteknologi for sunnere tenner og tannkjøtt.

Hva er sonisk teknologi?

Det betyr at børsten beveger seg både horisontalt og vertikalt for grundig rengjøring av tenner og tannkjøtt. Høy frekvens og fin bust gjør det enkelt å komme til på vanskelige områder og du får gjort en dyptgående rengjøring.

Flere ting å vurdere

Presskontrollsystem

Enkelte modeller har en sensor som måler hvor hardt du trykker/pusser samt hvor du pusser. Retning og hastighet justeres automatisk og hjelper deg med å pusse effektivt og skånsomt. Trykker du veldig hardt vil tannbørsten stoppe.

Timer

Timer passer på at du pusser lenge nok, og ikke for lenge. Anbefalt pussetid er to minutter og timeren deler inn i fire faser/intervaller på 30 sekunder (kan variere fra marke til merke) og gir en pipelyd når intervallet er (hvert 30. sekund).

Lydnivå

Elektriske tannbørster avgir en viss støy, men ikke så mye at det er problem. Støynivået varierer fra modell til modell, men informasjon om støynivået/ antall desibel er ikke så lett tilgjengelig.

Batteri og lading

Alle modeller leveres med lader, de fleste også med stativ (ladestasjon) for både oppbevaring og ladning.  En fullladet børste gir en pussetid på 90 – 150 minutter (dette varierer fra modell til modell), som skulle holde til ett par ukers bruk.

Applikasjoner og mobil

Du finner også modeller med bluetooth som kommuniserer med mobiltelefonen. Ved hjelp av en app har du full kontroll over pussingen, hvor ofte og hvor lenge du pusser pluss en del annen informasjon. Det finnes forskjellige meninger om hvor nyttig dette er. Men, det er opp til den enkelt.

 

Valg av børste

Tannleger anbefaler at du anvender myke børster. Hastigheten og bevegelsene på elektriske tannbørster gjør dette enda mer aktuelt. Pusser du for hardt kan tannkjøttet bli presset oppover noe som er ugunstig både for tannhelsen og estetikken. Det anbefales også å pusse med et mindre  børstehode som ikke dekker et større område. Da har du mer kontroll og kan pusse mer presist og skånsomt.

 

Kan barn bruke elektrisk tannbørste?

Dette strides tannleger om. Noen mener et barn ikke har behov for slik pussing, ordinær tannpuss er tilstrekkelig. Andre mener det er mange fordeler, blant annet kan barnet blir mer motivert til å pusse tennene. Barnet tar ikke skade av å bruke elektrisk tannbørste, men det er viktig at voksne lærer barnet teknikken og følger opp underveis.

Skrevet av Sture Bjørseth