Hårføner – Test og kjøpeguide (2020)

Sist oppdatert: 16. November 2020


Hårføner – Test og kjøpeguide (2020)

En hårføner skal tørke og forme håret effektiv på en skånsom måte. Utvalget av ulike merke er stort, det er lett å gå seg vill i jungelen av modeller og det er ikke lett å vurdere hvilken som er den beste hårføner. Et tips er å fokusere på modeller som har gjort det best i test.

Vi har sett nærmere på fire hårfønere som har utmerket seg positivt i tester. I slutten av artikkelen finner du en komplett kjøpeguide som tipser om det viktigste du skal tenke på når du skal kjøpe ny hårføner. VVV

Remington Compact D 5000- Billig hårføner og best i test

Remington Compact D5000 er en rimelig hårføner med god effekt.

Tyske Testsieger.de har gitt denne modellen hårføner fra Remington absolutt toppkarakter, og det til tross for den lave prisen på 250-300 kroner.

Dette er en stilig hårføner som ikke tar mye plass. Motoren på 1800 W produserer tilstrekkelig med varme og luftstrøm til at du tørker håret raskt og effektivt. Du kan også bruke denne som reisehårføner.

Spar energi med øko-modus
Remington har lagt inn en strømsparende innstilling på ett av varmenivåene slik at du både sparer strøm og samtidig miljøet.

Hva sier testene om Remington D5000 Compact?
Av det vi har kommet over av resultater er det ingen tvil om at dette er en attraktiv modell.

Den får skryt for god ytelse, lavt støynivå, lav vekt og for kvaliteten den utstråler. Den er praktisk i bruk og scorer bra på brukervennlighet, blant annet at luftfilteret kan tas av og at den er lett å henge opp. Dette er også en stilig hårføner med en flott glatt overflate. Her får du mye for pengene.

Det eneste negative vi har funnet er at enkelte brukere mener hastighetsknappen er plassert slik at man altfor lett kommer borti når man føner. En av grunnene til dette er størrelsen. Remington D5000 har en kompakt design og en konsekvens av det blir at knappene sitter tettere.

Dette er en modell som anbefales på grunn av forholdet mellom pris og ytelse samt den praktiske og lette betjeningen.

 

Babyliss 5250E – rimelig modell for deg som skal ut å reise

Dette er en lett og liten reisehårføner som tørker håret raskt og effektivt. Babyliss 5250E gjør det godt i tester og får gode tilbakemeldinger på nettet.

1.200 Watt leverer god varme og hastigheten på luftstrømmen kan reguleres. Du kan velge mellom 120 og 230 Volt, praktisk om du reiser til land med et annet strømnett enn vi har i Norge. Husk å anskaffe adapter for kontakten, det følger ikke med.

Det viktigste kravene du stiller til en reisehårføner er at den i tillegg til å tørke håret på en grei måte, er lett og tar lite plass. Babyliss 5250E oppfyller alle disse kravene. Overnatter du på hotell vil du som regel finne en føner tilgjengelig på badet, en såkalt «hotellføner». Disse fungerer som regel greit, men har du litt større krav bør ta med en egen føner, og da er Babyliss 5250E et godt valg. En Babyliss føner kan du stole på. I tillegg er prisen hyggelig, rundt 400 kroner.

Tekniske data:
Ytelse 1.200 W
To temperaturvalg
To hastigheter
Sammenleggbar

God ytelse tørker håret raskt og presist
Selv med en beskjeden ytelse på 1200 W løser denne modellen tørkeoppgaven på en utmerket måte.

Både varmen og hastigheten på luftstrømmen (50km/t) er meget bra til å være en såpass liten modell. Kommentarer vi har lest fra brukere sier at tørkekapasiteten kan bli for liten til at Babyliss 5250E er å anbefale som hverdagsføner, særlig om det er mye hår som skal tørkes.

Praktisk størrelse og to volt/spennings-alternativ
Denne hårføneren legges lett sammen og tar lite plass i veske eller koffert, selv med munnstykke og strømkabel. Du kan velg mellom 120 og 230 Volt spenning (dual voltage), veldig praktisk om turen går til litt fjernere land. En ting som ikke følger med er adapter for kontakten. Adapter er praktisk å ha med slik at du slipper å gamble på at du kan låne i hotellresepsjonen. Flere konkurrerende modeller leveres med adapter.

Babyliss 5250E er solid og kraftig
Babyliss 5250E har en solid konstruksjon, noe som også fører til en noe høyere vekt. 610 gram er uansett ikke all verden, men allikevel noe høyere enn flere av konkurrentene og relativt mye til å være en reisehårføner. Hvor viktig dette er for deg avhenger av hvordan du transporterer fønen. I kofferten har det ingen betydning, i en liten håndveske kan det bli mye.

Positive tilbakemeldinger
Denne modellen får jevnt over gode tilbakemeldinger i ulike forum på nettet.

Kort oppsummert er dette en reisehårføner til en grei pris som leverer det den skal. Den kan legges sammen og tar lite plass. Den har de viktige funksjonene du trenger og leverer en absolutt godkjent tørkekapasitet.

 

Dyson Supersonic – best i test

Dyson Supersonic er en innovativ og effektiv hårføner med en design som skiller seg ut.

Dette er en innovativ hårføner som scorer høyt i både tyske og engelske tester. En kraftig motor og spesiell utforming og design gir en kraftig luftstrøm som tørker håret raskt og grundig. Den støyer lite og får skryt for lav vekt og godt grep. Prisen på rundt 4.000 kroner er høy, men da har du også den i særklasse kuleste hårføneren på markedet.

Dyson Supersonic er en hårføner på 1600 watt som skiller seg fra alt du har sett av hårfønere. En helt ny motor og funksjonsmåte. Det første du reagerer på er designen hvor et stort hull man kan se rett gjennom. Gjennom dette hullet strømmer varmluft i en hastighet som ligger 3-4 ganger over luftstrømmen fra ordinære fønere.

Hvordan fungerer Dyson Supersonic?

Kjernen i denne løsningen er to ting. Det ene er en liten men svært kraftig motor (Dyson V9) som har en utrolig hastighet på hele 110.000 omdreininger pr. minutt. Denne genererer en kraftig luftstrøm. Det andre er at luftstrømmen fra viften blir kraftig forsterket ved hjelp av rotasjonen rundt det store hullet, det skaper en effekt som øker kraften i luftstrømmen. Summen av alt dette genererer en hastighet på luften på opp mot 70 m/sekund, noe som er flere ganger over de tradisjonelle hårfønerne som har en topphastighet på 15 til 20 m/sekund. Høy hastighet er viktig for å skille hårstråene fra hverandre, de klistrer seg sammen når håret er vått.

Medfører hastigheten på motor og luftstrøm mye støy?

Nei. Til tross for den høye hastigheten på motoren og den kraftige luftstrømmen har Dyson Supersonic et lavere støynivå enn de fleste andre hårfønere. Forskjellen utgjør ca. 10 desibel (dB), noe som i praksis er en betydelig reduksjon.

Er Dyson Supersonic den beste hårføner på markedet?

Prisen på rundt kr 4.000 skulle tilsi at dette er en hårføner som leverer i særklasse bedre enn en mer tradisjonell hårfønere som du får for rundt en tusenlapp, men så er ikke tilfelle.

Dette er uten tvil en føner som leverer på et høyt nivå, men at den koster fire ganger så mye som andre modeller av typen «best i test» er litt drøyt sett ut ifra ytelsen. Er du derimot opptatt av innovativ teknologi og spennende design er Dyson Supersonic uten tvil et attraktivt valg.

Er denne hårføner best i test?

Tester vi har lest gir denne modellen gode karakterer når det gjelder det viktigste. Den tørker håret raskt, den har en lav vekt (kun 618 gram) og du har et godt grep. Den får også skryt for et lavt støynivå. Noen tester poengterer at den store kraften blir betydelig redusert når man monterer munnstykket, og da går jo vinningen litt opp i spinningen. En tysk test (TESTBild) gir Dyson Supersonic toppkarakter og den kåres til testvinner, til tross for den høye prisen.

Dette er uten tvil en hårføner i toppklassen med egenskaper som tilfredsstiller den mest kresne. Den har en original og stilig design og tester viser god resultater. Problemet er den høye prisen. Rundt 4000 kroner er mye for en føner. Men, her gjelder det samme som ellers, har du råd kan du også la følelsene være med å bestemme.

 

GHD Air hårføner

GHD Air Professional er en populær hårføner i toppsegmentet.

GHD er hårfønernes Rolls Royce og med modellen GHD Air har de virkelig tatt det profesjonelle markedet med storm, noe som også har smittet over på mange private brukere. GHD Air tørker og føner håret raskt blant takket være en kraftfull AC motor på 2100 W. Ionisk teknologi sørger for å fjerne statisk elektrisitet i håret, det betyr at håret blir glatt og med fin glans, akkurat slik du ønsker det.

Utviklet av ekspertbrukere
GHD har vært førstevalget til mange profesjonelle frisører og har solide røtter og høy status i disse fagmiljøene. GHD Air er derfor utviklet i nært samarbeid med fagpersoner som vet hva som er de kritiske faktorer for at en hårføner skal levere et topp resultat.

Hvordan gjør GHD Air det i tester?

Dette er en hårføner som får mye skryt og scorer høyt i mange tester. Det danske bladet Femina fremhever i en test både den sterke luftstrømmen, brukervennligheten og ikke minst resultatet med mykt og glansfullt hår. Lavt støynivå i forhold til ytelsen er også noe som trekkes frem. I tillegg kan lo-filteret tas av og rengjøres på en enkel måte. De som forstår seg på slike produkter nøler ikke med å trekke inn i kommentarene at dette er en proff -hårføner for vanlige brukere.

Kraftig og effektiv motor
Med motoren på 2100 W får du en kraftig luftstrøm som tørker håret raskt. Du kan velge mellom to hastigheter og fire temperaturer, det holder i massevis.

Brukervennlig og med flott design
Dette er en av de flotteste hårfønerne på markedet. Her er det touch av stil og eksklusivitet. Fønen leveres med to munnstykker som dekker de fleste oppgaver. Den er også designet slik at den kan anvendes både av høyre- og venstrehendte, praktisk og gjennomtenkt. Strømledningen er tre meter lang, noe som er mer enn tilstrekkelig for normal bruk.

GHD Air er ikke en billig hårføner, men allikevel for mange en god investering. Kvaliteten er høy og forventet livslengde for GHD produkter er godt over gjennomsnittet. I tillegg har du glede av produktet hver gang du bruker det.

 

På GHDs nettsider finner du flere kommentarer fra brukere.

 

 

Hva er det som skiller de ulike hårfønere fra hverandre og hva bør du være oppmerksom på før du kjøper ny hårføner?

Motor – AC eller DC?

DC

Det finnes to typer motorer i hårfønere. Den enkleste har betegnelsen DC. Det er en elektromotor med børster. Denne motoren er rimelig å produsere og du finner den i de rimeligste modellene. Effekten på disse ligger på 1000 til 1600 Watt.

AC

Den andre typen motor har betegnelsen AC og er en børsteløs motor. Fordelen er først og fremst lengre levetid (opptil 50% i følge produsentene). I tillegg er motorene kraftigere med en effekt opp mot 2500 Watt, avhengig av merke og modell. Høyere effekt betyr kraftigere lufthastighet og hurtigere hårtørking. AC motorene er også mer stillegående.

Noen modeller har en turbofunksjon som øker lufthastigheten med ytterligere 10-15%.

Sjekk tilbud på hårfønere hos Skousen.

Keramisk teknologi gir jevnere varme

Keramisk teknologi i hårfønere betyr at luften varmes opp av keramiske element som avgir infrarød varme. Varmen blir jevnere og mykere og gir en mer skånsom behandling. Du reduserer risikoen for uttørring og stor slitasje av håret.

Se også TV2’s test av hårfønere.

Ion-behandling

Målet med ion-behandling er å redusere/fjerne statisk elektrisitet i håret.

Rent teknisk forklart knuses vannmolekylene i den luften som blåses ut (dvs. at ionene nøytraliseres) av føneren istedenfor at disse blir distribuert rundt i håret. Håret blir glattere (glatter ut hårfibrene slik at håret blir glatt og krusfritt), mer glansfullt og sterkere. Risikoen for tørt hår reduseres og håret blir lettere å jobbe med.

Bosch har flere tips for bruk av hårfønere.

Kald luft for bedre form

Varm luft tørker håret, kald luft brukes til å forme frisyren i etterkant. De fleste modellene har kaldluft funksjon.

Se også tips og komplett kjøpeguide før du anskaffer ny epilator.

Reisehårføner

Skal du bruke hårføneren på reise eller du er mye på farten er det praktisk med en mindre modell, helst med  håndtak som kan felles ned. Disse koster stort sett det samme som standardmodeller, men har mindre ytelse og færre funksjoner. Det er også praktisk med to volt-instillinger slik at du kan bruke den i alle land. Det finnes ikke batteridrevne hårfønere.

Med krølltang får du sving på krøllene, se kjøpeguide.

Mye ekstrautstyr

Det finnes mye utstyr til hårfønere. Forskjellige munnstykker for ulike effekter og behov, spredere for større volum i håret osv osv.

Her finner du flere tips til hvordan du føner håret, til hvordan du skal stelle håret slik at det blir vakrere, den beste måten å farge håret på samt de siste hårtrendene i sesongen 2017/2018. Sjekk også denne artikkelen om hvilke farger som passer deg best.

Litt brunfarge fra solarium gjør godt om vinteren.

Følg Testips.no også på Facebook.

Skrevet av Sture Bjørseth

Please follow and like us:

Du liker gjerne...