Dab radio – Guide og kjøpetips
DAB teknologien har sine røtter tilbake til 90-tallet og er siden blitt utviklet videre. I 2007 kom en oppgradert versjon, DAB+. De store kringkasterne startet sendinger med DAB+ i 2010. Du kommer utenom kjøp av DAB Radio.
Hva er DAB?
DAB (Digital Audio Broadcasting) er digital kringkasting av lyd for radio. Et annet navn er digital radio (må ikke forveksles med radioer som er digitale kun pga display og betjening). Fordelene med DAB teknologien er større kapasitet i sendernettet (FM nettet er overfylt) noe som muliggjør flere kanaler.
Kvaliteten er også i en mye høyere klasse, spesielt etter at DAB+ kom. I praksis betyr det at du har tilgang på multi-media tjenester gjennom radiosignalene (f.eks. mer informasjon om programmene eller artistene du hører på, samt et konstant klart og rent radiosignal når du er ute og kjører (så lenge du har dekning, og det er jo en av stridstemaene før slukkingen av FM-nettet, er dekningen i Norge god nok?).
DAB+
DAB+ har større kapasitet enn den opprinnelige DAB i tillegg til at signalet er av bedre kvalitet. Det nært forestående radioskiftet (slukning av FM-nettet) i Norge dreier seg om DAB+. Har du en eldre DAB–radio vil denne ikke kunne anvendes i det nye nettet. DAB + har vært på det norske markedet i fem år.
Hva skal du tenke på når du kjøper DAB+ radio?
Størrelse og vekt
Spørsmålet er, skal du ha en radio som du kan ta med deg eller skal radioen stå på en fast plass. Størrelsen og spesielt vekten varierer, fra de letteste bærbare på 2-400 gram til stødige bordmodeller på flere kilo.
Lydkvalitet
Her er det store variasjoner. De enkleste modellene har bra lydgjengivelse av tale, men for musikk stilles det større krav og mange faller gjennom. Lydkvalitet er vanskelig å beskrive så finner du ingen tester eller pålitelige kommentarer om dette på nettet bår du ta en tur innom butikken å sjekke lyden.
Noen modeller har equalizer slik at du kan justere lydbildet. Styrken på høyttalerne varierer til noen få watt på de minste modellene til 60-70 watt på de største. Lyden følger som regel prisen, men ikke alltid.
Betjening
De enkleste modellene har LCD skjerm, resten har LED. LED skjermene er lyssterke og lettere å lese. Særlig under dårlige lysforhold er det stor forskjell på LED og LCD, velg derfor en modell med bakgrunnslys. Forhåndslagring av stasjoner er uunværlig, sjekk hvor mange stasjoner/frekvenser som kan lagres. Enkelte modeller skiller på lagring av FM- og DAB+ frekvenser, det viktigste nå fremover er DAB+.
Strømming – Bluetooth eller ikke?
Bluetooth gjør det mulig å strømme fra mobilen. En radio med god lyd utfyller en mobil. Mobilen har tjenester som Spotify osv, radioen har god lydgjengivelse. Dette fungerer veldig enkelt og er en god utnyttelse av utstyret. Enkelte modeller støtter Spotify direkt (uten å gå via mobilen).
Klokke/vekkeklokke
Noen modeller har klokkealarm og kan brukes som vekkeklokke. Husk at det finnes mange praktiske alarmfunksjoner.
Tilkoblinger
Sjekk at radioen har de tilkoblinger du trenger. Hodetelefoner, høyttalere.
Batteri
De aller fleste radioer har tilkobling til strømnettet. Er du avhengig av å bruke batteri kan du velge mellom modeller med eller uten innebygd batteri med lademulighet. Innebygde batterier har ofte lang brukstid, men vil etter noen års bruk miste mye av kapasiteten. En modell med utskiftbare batteri er praktisk om du skal bruke radioen i lengre tid uten mulighet til å lade. Forbruksbatterier er kostbare så er kan det lønne seg å satse på ladbare utskiftbare batterier. Husk at en radio med stor høyttaler bruker en god del strøm. DAB radioer bruker også mer strøm enn FM-radioer.
Når ble FM nettet stengt i ditt fylke? (Kilde: NRK)
Nordland – 11.01.2017 – Alle kanaler
Trøndelag, Møre og Romsdal – 08.02.2017 stenger NRK – 21.04.2017 stenger P4, Radio Norge, lokalradio
Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland – 26.04.2017 stenger NRK – 16.06.2017 stenger P4, Radio Norge, lokalradio
Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder – 21.06.2017 stenger NRK – 15.09.2017 stenger P4, Radio Norge, lokalradio
Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus – 20.09.2017 stenger NRK – 08.12.2017 stenger Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus
Troms, Finnmark – 13.12.2017 stenger alle kanaler
SB