Hodetelefoner – Beste valg og kjøpeguide (2021)

Hodetelefoner har mange navn og funksjoner takket være ny og avansert teknologi. Headset, ørepropper, øreplugger og øretelefoner finnes i utallige varianter, ikke minst som trådløse med avansert Bluetooth teknologi.

Vi har ikke testet hodetelefonene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Her er noen aktuelle modeller:

Sony Xperia Duo ørepropper

Allsidig og behagelige trådløse Bluetooth ørepropper fra Sony med avansert automatisk justering av lyd i forhold til omgivelsene, du hører både omgivelsene og lyden i øreproppen, godt balansert. Velg mellom svart og gull farge. Etuiet fungerer som ladestasjon med kapasitet på tre ladinger, veldig praktisk, batterivarighet på cirka fire timer, det vil si 12 timer med etui- lading. Styres handsfree med bevegelse og touch. Dette er trådløse ørepropper med mange mulige innstillinger gjennom medfølgende app.

Får kritikk for litt flat og kjedelig lyd med svak bass samt en høy pris på nærmere 3.000 kroner.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 2.800,- (Nov 2019)
Type: In ear
Tilkobling: Trådløs, Bluetooth
Varighet batteri: 4 timer
Vekt: 21.2 gram

JBL E55BT – hodetelefoner til under tusenlappen (nov 2019)

Trådløse (kan også brukes med kabel) og komfortable hodetelefoner fra JBL.. Det som spesielt fremheves er meget god lyd og flott design. Enkel betjening med ên knapp, ladningen skal være imponerende hurtig og JBL E55Bt hodetelefoner fungerer opptil ti meter fra mobilen (Bluetooth), det gir frihet og fleksibilitet. Bruker du kabel styrer du det viktigste fra en liten kontrollenhet på kabelen til hodetelefonen.

Trådløse hodetelefoner krever mye strøm og batterikapasiteten på JBL E55BT er imponerende med opptil 20 timers bruk. 100% oppladning tar to timer. JBL E55BT scorer også høyt på prisen, du skal lete litt for å få bedre trådløse hodetelefoner pengene.

Ikke så mye negativt å finne om dette headset. Det eneste er at den mister litt lyd utover, men det virker ikke som om dette er en stor sak. I tillegg savner man en app samt veske.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 900,- (Nov 2019)
Type: Around ear
Tilkobling: Trådløs, Bluetooth
Varighet batteri: 20 timer
Vekt: 230 gram

Sennheiser Momentum True Wireless trådløse ørepropper – pris ca 2.500 (nov 2019)

Nye trådløse Bluetooth ørepropper fra Sennheiser. Stereolyden er fantastisk med god dekning av hele frekvensspekteret. Stilig design, enkle i bruk og svært god passform for de fleste. Fire forskjellige øretupper.

Styr lyden ved å berøre pluggene, veldig praktisk men litt utfordrende i starten. Du styrer alt gjennom en app på mobilen, både Android og iOS.

Bakdelen er selvfølgelig prisen på nesten 3.000 kroner, det er mye for ørepropper, selv om de er trådløse. Men du får mye for pengene og dette er et headset som hevder seg meget godt mot konkurrentene.

Dette er trådløse Bluetooth ørepropper du vil ha glede av i årevis.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 2.500,- (Nov 2019)
Type: In ear
Tilkobling: Trådløs, Bluetooth
Varighet batteri: 4 timer
Vekt: 69.8 gram

Hvilke type hodetelefoner har du å velge i?

Ørepropper utenfor øret

Disse er ørepropper som plasseres utenpå øret. Ørepropper for musikk og lyd finnes i flere utførelser og enkelte modeller kan tilpasses ørets form slik at de fester godt. Det har tidligere vært et problem at ørepropper er dårlig festet til øret og ramler av under fysisk aktivitet.

Fordelene med ørepropper er et enormt utvalg av modeller og du får med både lydbildet rundt deg og musikken du hører på, mange foretrekker å ha kontroll med lydbildet rundt. Bakdelen med billige ørepropper er ofte at de kan være vanskelig å feste og det kan bli en del støy fra vind.

Ørepropper inne i øret

Disse skyves inn i øret. Ørepropper av denne typer festes automatisk ved at de ekspanderer i øregangen, eller ved at gummien formes etter øret. Øreproppene sitter godt fast og leverer meget god lyd (best av alle tre typer hodetelefoner). Bakdelen med slike ørepropper er at du stenger hele verden ute og ikke hører noe lyder utenom musikken. Mange mener dette er farlig, særlig om man beveger seg i trafikken. Bluetooth funksjonen overfører uten tap av kvalitet.

Skal du velge In-Ear, On-Ear eller Around.Ear hodetelefoner?

Trådløse hodetelefoner (Bluetooth)

Bluetooth gjør det mulig med trådløse hodetelefoner og ørepropper. Denne løsningen fungerer veldig bra. En stor fordel med trådløse headset og øreplugger er at du kan betjene musikkspillerne på mobilen via hodetelefonene. Med små knapper styrer du enkelt volum, skifte av melodi og telefonsamtaler. Dette er en veldig praktisk løsning, selv om hodetelefoner er større enn ørepropper. Oppsettet kan oppleves litt komplisert i starten. Høy pris er også et ankepunkt, trådløse Bluetooth-modeller koster litt ekstra.

Trådløse hodetelefoner (ørepropper, øreplugger) for trening

Musikk øker motivasjonen og gjør treningen mindre kjedelig. Hodetelefoner er derfor blitt en gjenganger både på treningsstudio og i joggeløypene. Driver du fysisk aktivitet med mye bevegelse bør du velge hodetelefoner av typen in-ear. Disse finnes i to versjoner, trådløse eller med kabel. Trådløse in-ear hodetelefoner merker du nesten ikke at du har på, og kvalitetsmodellene sitter godt i øret uansett hvilke krumspring du skulle gjøre.

Utvalget av hodetelefoner er stort med store forskjeller i pris og kvalitet. Billige hodetelefoner kan fungere om dine krav til lydopplevelse er lave, men du vil få mere igjen for investeringen om du velger hodetelefoner som koster fra 4-500 kroner og oppover.

Har du store krav til lydkvalitet og i tillegg velger trådløse Bluetooth hodetelefoner med kraftig forsterker og med ulike funksjoner havner på fort på priser fra 2.000 kroner og oppover (for eksempel BOSE). For mange er hodetelefoner en stor og viktig investering.

Hodetelefoner og headset kan få problemer i kulde

Minusgrader er et problem når det gjelder mange modeller hodetelefoner og øreplugger. Et av problemene er touchfunksjonene, fungerer disse dårlig i minusgrader medfører det at de enten ikke reagerer ved berøring eller at ulike funksjoner aktiveres uten berøring.

Mange headset er ikke laget for temperaturer under 0. Dette bør du sjekke før du kjøper.

Løsningen på kuldeproblemene er å bruke kabel. Dette kan redusere muligheten for enkelte funksjoner som støyeredusering, men du får i hvertfall en stabil lydavspilling uten avbrudd og forstyrrelser.

Les utførlige tester av trådløse ørepropper hos  M3, Tek.no og Lyd og Bilde.

 

Du liker kanskje også...