Høyttalere – Beste valg og kjøpeguide (2021)

Du kan velge i stort utvalg av høyttalere, sist i denne artikkelen finner du en oversikt over de viktigste typene. Valg av høyttalere er veldig subjektivt og det som teller er hva du foretrekker. Her er noen tips som kan hjelpe deg på vei. Men uansett, har man mulighet lønner det seg å ta en tur i butikken og høre selv.

Vi har ikke testet høyttalerne, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Her er tre aktuelle høyttalere:

  • KEF Q550
  • Audio Pro Addon T20
  • Klipsch Reference Premiere RP-4000F

KEF Q550

KEF Q550

Populære gulvhøyttalere med en imponerende og komplett lydgjengivelse. Bassen er solid og ren og musikkens detaljer kommer godt frem i hele frekvensområdet.

Her kan du skru volumet på maks uten at lyde skurrer eller sprekker.

Enkel, ren og moderne design som er velfungerende som møbel, uansett i hvilket rom og hvor i rommet høyttalerne skal plasseres.

Høyttalerne er designet for å fungere godt akustisk under alle normale forhold og plasseringer.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 10.000,- (nov 2019)
Krav til forsterker: 15 til 130 Watt
Frekvensområde: 58 Hz -28 KHz
Høyde: 87.3 cm
Bredde: 18 cm
Dybde: 27.8 cm
Vekt: 14.5 kg

 

Audio Pro Addon T20

Audio Pro Addon T20.

Trådløse høyttalere som leverer fantastisk lyd enten det fra stereoanlegget eller TV. De fleste får seg en positiv overraskelse når de kobler skikkelige høyttalere på TV’en. Du får skikkelig kinostemning i stuen.

Audio Pro Addon T20 leveres med Bluetooth slik at du slipper å legge kabler. Praktisk om du skal flytte høyttalerne for ulike anledninger.

Høyttalerne har en kompakt størrelse med en dybde på kun 21 cm. Men ikke la deg lure av størrelsen, er det noe Audio Pro kan så er det å produsere fantastisk lyd fra kompakte høyttalere.

De har også en ren og fin design som gjør dette til et stilig møbel.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 4.500,- (nov 2019)
Forsterker: 2 x 60 Watt
Frekvensområde: 32 Hz -25 KHz
Høyde: 83.2 cm
Bredde: 19 cm
Dybde: 21 cm
Vekt: 6.95 kg

 

Klipsch Reference Premiere RP-4000F

Klipsch Reference Premiere RP-4000F.

Her får du kvalitetslyd hele veien samme hvilken type musikk du spiller. Ren og tydelig bass og detaljert lydbilde i hele frekvensområdet.

Klipsch har stor fokus på innovativ produktutvikling og Klipsch Reference Premiere RP-4000F er full av ny teknologi som gir deg en unik lydopplevelse. Vi kan nevne Reference Premiere II og Tractrix bassport som optimaliserer bassen og Tractrix LST som gir en ren og klar diskant.

Høyttalerne er i moderne design og fronten er festet med magnet. Høyttalerne står på føtter av aluminium, noe som reduserer resonansen i gulv og vegger, så slipper du mas fra naboene om du spiller høyt.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 9.000,- (nov 2019)
Frekvensområde: 37 Hz -25 KHz
Høyde: 86.7 cm
Bredde: 18.85 cm
Dybde: 30.56 cm
Vekt: 13.1 kg

Valg av høyttalere

Det første spørsmålet er om du skal velge en ordinær stereoløsning med to høyttalere, eventuelt støttet av en subwoofer, eller et surroundanlegg med flere høyttalere. Surroundanlegg kalles også hjemmekinoanlegg og poenget er å skape 360 graders lydbilde for maksimal opplevelse. Lydbildet som skapes gjør at du blir mer en del av filmen, veldig flott effekt, spesielt med filmer som er et avansert og sterkt lydbilde.

Er ikke kravene til altfor store og du liker å ta høyttalerne med deg er små Bluetooth høyttalere et alternativ.

Hvilken type musikk skal du høre på?

Klassisk musikk krever ikke like kraftige høyttalere som tyngre rock og hardere musikk. Ønsker du kraftig bass velger du større høyttalere som står på gulvet. Klassisk musikk har en renere lydbilde hvor ekstra bass ikke er like viktig.

Hvor store høyttalere?

Hvor mye plass og hvor høyt kan du spille. Bor du i en leilighet vil det være store begrensninger i hvor høyt du kan spille.

Lekkert hjemmekinoanlegg – CERWIN VEGA SL

Da er det ikke sikkert det er noe vits i å investere stort i kraftige høyttalere men heller velge avanserte kompakthøyttalere eller lydplanker, som for øvrig er blitt veldig populære.. Hvor stor plass du har og hvor store rommene musikken skal spilles spiller også en rolle. Har du god plass og kan spille høyt står du friere til å velge store kraftige høyttalere. I en mindre bolig vil store høyttalere kanskje ta for mye plass. Det er mange hensyn å ta.

Husk at komponentene i lydanlegg må være kompatible. Det anbefales, om mulig, å holde seg til samme merke, men det er ikke alltid så enkelt. Det er uansett viktig at du sjekker om høyttalerne du har planer om å kjøpe passer til resten av lydanlegget.

Hvilke type høyttalere finnes?

Kompakthøyttalere

Det finnes mange modeller og de mest avanserte, og kostbare, leverer en veldig høy lydkvalitet, ikke minst størrelsen tatt i betraktning. Disse tar ikke stor plass og kan enkelt plasseres både høyt og lavt.

Gulvhøyttalere

Disse gir mest lyd for pengene. For en rimelig penge får du høyttalere som leverer kraftig lyd og med særdeles kraftig bass.

Integrerte høytalere

Denne typen bygges inn i møbel eller vegg og egner seg godt om du har liten plass eller ønsker at høyttalerne ikke er så godt synlige. Disse leverer topp lyd og den skjulte løsningen får ingen konsekvenser for lydkvaliteten

Lydplanke

Dette er en smal trådløs høyttalerløsning som vanligvis benyttes for å øke kvaliteten på lyden på TV-en. Det er fullt mulig å koble denne til musikkanlegget og evenetuelt kombinere med en subwoofer for kraftigere bass. Lydplanke kalles også soundbar.

Subwoofer

Denne leverer kraftig bass og er ment for å støtte resten av høyttalerne for å bidra til et komplett og rent lydbilde.

Hjemmekinoanlegg

Her setter du sammen en løsning bestående av flere høyttalere. De vanligste i et slikt anlegg er senterhøyttaler (plasseres nært TV-en), bak- og sidehøyttalere, satelitthøyttalere

SB

Du liker kanskje også...