Actionkamera – Beste valg og kjøpetips (2021)

Actionkamera som GoPro kan du både ta med og feste over alt. Små robuste videokamera som er vanntette, tåler tøff behandling og tøffe forhold.  Egner seg godt til sport- og actionfotografering under alle slags forhold. GoPro er uten tvil et av de beste valgene av denne type videokamera.

Vi har ikke testet kameraene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Her finner du mer informasjon om følgende actionkamera:

 • Gopro Hero 7 Black
 • GoPro Hero 5 Black
 • Sony FDR-X3000R

Gopro HERO 7 Black

Unikt actionkamera – Pris ca kr 4.000 (nov. 2019). Dette er nr 1 når det gjelder actionkamera som tåler en støyt. Kraftig bygget, vanntett, unik bildestabilisering, zoom, streaming (også live),  og applikasjon som gir deg full kontroll (inkludert enkel publisering på telefon og i sosiale media), styr kameraet med din stemme, fantastisk bildekvalitet også i dårlig lys (flere format, også RAW), timelapsevideo (4K60). I tillegg har du touchscreen og avansert ansiktsgjenkjenning. Lynrask lading av batteriene.

GoPro HERO 7 Black:

Positivt
+ Imponerende bildestabilisering og bildekvalitet
+ Meget god lyd og mikrofon
+ Flott timelapsefunksjon
+ Enkel og lettforståelig betjening
+ GoPro kvalitet

Negativt
– Bildestabiliseringen er ikke optimal i svake lysforhold

GoPro Hero 5 Black

GoPro kamera har i mange år vært en av pionerene innen actionkamera. De var tidlig ute og hadde lenge en dominerende posisjon i markedet. De seneste årene har flere konkurrenter kommet etter, men GoPro er fortsatt med i toppklassen og scorer høyt på det meste for denne type videokamera.

GoPro Hero 5 BLACK avløser GoPro Hero 4 Black og omtales som det beste actionkamera som har kommet fra GoPro.

Du fanger de mest dramatiske situasjonene på de mest spektakulære stedene under de vanskeligste forhold. GoPro scorer veldig høyt på opptakskvaliteten både for lyd og bilde. Med 4K oppløsning, vanntett uten beskyttelseshus, stemmestyring og masse ekstrautstyr skulle du være rustet til det meste.

Positivt om GoPro Hero 5 BLACK

God brukervennlighet

GoPro har med denne nye modellen gjort et stort steg fremover når det gjelder brukervennlighet. Touchskjermen er akkurat passe følsom og fungerer i følge kommentarene vi har lest meget bra. Menyene er lette å navigere i og den viktigste informasjon er lett tilgjengelig uten for mye trykking, noe som er viktig for betjening av actionkamera, det dreier seg ofte om dårlig tid og utfordrende forhold.

Bildekvalitet

Full HD 4K videokvalitet gir fantastiske opptak og lyden er i toppklasse. Avansert bildesensor gir fine opptak også i svakt lys uten at videoen blir for kornete. Full HD kan kjøres med 50 fps  (bilder per sekund) noe som er bedre enn Garmins toppmodell som klarer 30 fps på full oppløsning. I praksis betyr ikke dette all verden, det er ikke lett å se forskjellen på 30 og 50 fps. Meget god bildestabiliering.

GoPro actionkamera har mest utstyr

GoPro actionkamera har et imponerende utvalg av utstyr også til denne nye modellen. Det skal finnes nærmere 40 ulike festeanordninger.

Automatisk sky-lagring

GoPro har egen skylagringsløsning (GoPro Plus) som automatisk laster inn dine opptak. Du har en egen konto i skyen. Dermed har du alle bilder og videoer lett tilgjengelig for redigering (egen app for dette) og distribusjon og deling via smarttelefonen.

Vanntett

Hero 5 Black er vanntett (ned til 10 meter) uten beskyttelseshus. Dermed slipper du dårlige lydopptak pga av at mikrofonen blir liggende inne i huset, en stor fordel. Actionkameraet får også skryt for det kraftige kamerahuset som gjør Gopro Black vanntett.

Stemmestyring

Kameraet aktiveres med din stemme. Dette er praktisk når kameraet er plassert et stykke unna deg. Denne funksjonen ser følsom for sterk vindstøy.

Negativt om GoPro Hero 5 BLACK

Mindre data og informasjon

GoPro tilbyr masse ekstrautstyr for ulik bruk.

Sammenligner vi actionkameraene GoPro Hero 5 Black og Garmin VIRB XE (toppmodellen til Garmin) kommer GoPro til kort når det gjelder å utnytte GPS funksjonen til å generere informasjon rundt selve opptaket, for eksempel puls- og fartsmålinger. Slik informasjon kan brukes kreativt i presentasjonen av videoene. Gjør du f.eks opptak av et spektakulært stunt ned en fjellside får du registrert både puls og fart. Legger du dette synlig på videoen gir det litt ekstra trøkk i presentasjonen.

Konklusjon – Et effektiv actionkamera

Dette er et actionkamera som gjør opptak i alle situasjoner og under alle slags forhold i toppkvalitet. Kvaliteten på opptakene er i absolutt toppklasse. Det som trekker litt ned er mangelen på GPS funkjsoner og annen ekstra informasjonsregistrering. Så da spørs det hva du prioriterer.

GoPro actionmakera undervannsfilming

GoPro egner seg meget godt for filming under vann. Dette er en fantastisk ny verden å utforske og hvor motivene står i kø. Dykkere elsker GoPro kameraer. Du kan for eksempel plassere de på bunnen for næropptak av fisk og hva som ellers måtte finnes av levende vesener. Det finnes mye ekstrautstyr som gjør slike opptak enklere.

 

Sony FDR-X3000R

Imponerende og kompakt actionkamera – Pris ca kr 4.500 (jan 2019). Actionkamera i kjent Sony stil, fullt av funksjoner og en bildekvalitet som imponerer bransjen. Kraftig prosessor for rask bildebehandling (4K 2160P) og sylskarpe videoopptak. Optikken/linsen er fra Zeiss og i absolutt toppklasse, blender på 2.8 gir bra lysstyrke. En av de mest velfungerende bildestabilisatorer (optisk SteadyShot-teknologi fra Sony). Sony FDR-X3000R kan fjernstyres med live funksjon. Live streaming til mobil og internett. GPS, Wifi og Bluetooth .

Sony FDR-X3000R:

Positivt
+ Meget god bildekvalitet og bildestabilisering
+ Fjernbetjening og GPS

Negativt
– Noe komplisert betjening
– Lite display
– Dårlig lydkvalitet ved bruk av vanntett kamerahus
– Du kan ikke bruke GoPro ekstrautstyr direkte
– Svak batterikapasitet
– 3 x zoom mangler autofokus

 

Kjøpetips actionkamera

Kvaliteten på både filming og fotografering er blitt svært høy og mange bruker actionkamera også til vanlig familie/ferie fotografering. I tillegg finnes det mye tilleggsutstyr og mulighet til å koble mot mobilapplikasjoner. GoPro har for eksempel et stort utvalg av ekstra tilbehør.

Flere modeller har Wifi og Bluetooth for rask og enkel overføring av filer (for eksempel for rask publisering på sosiale media). GPS og pulsmåler er andre funksjoner som er tilgjengelige.

Actionkamera koster fra kr 500 til over 5.000.

Vi har sett på hva som skiller disse fra hverandre og hva er det viktig å vurdere før du velger merke og modell.

Bildekvalitet på videoopptak, flere actionkamera imponerer

GoPro actionkamera

Kvaliteten og skarpheten på filmingen avhenger av oppløsning og antall bilder pr. sekund. Oppløsningen oppgis i antall piksler i bredden. I produktspesifikasjonene i butikken er dette angitt slik f.eks: 1080p/30fps. 1080p er den horisontale oppløsningen (bredden) på videoen, 30fps angir foto pr. sekund.

Opptaksoppløsning

Hvor høy oppløsning du trenger avhenger av hvordan du skal se videoen. På en PC skjerm trenger du ikke høy oppløsning, på en stor TV –skjerm trenger du en større oppløsning for optimal kvalitet. De rimeligste modellene har en oppløsning på 720p, de fleste velger en oppløsning på 1080p (noe som anbefales). 1080p omtales også som full HD og er blitt en standard for videokamera.

4K – oppløsning

Den høyeste oppløsningen på markedet er 4000p (4K). Det er ikke stor forskjell på opplevd kvalitet mellom 1080p (full HD) og 4K. 4K kommer ikke til sin rett på normale tv-format. Skal du vise videoen på virkelig store skjermer vil 4K gi bedre kvalitet (bedre oppløsning og skarpere bilder). 4K gir større muligheter for redigering i etterkant. Bakdelen med 4K-er at det krever mer lagringsplass, filene blir store. Dette fører igjen til at du ikke får maksimalt med fps.

GoPro HERO5 Black (et av de beste kameraene på markedet i dag) har spesifikasjonen 4K / 30fps. Reduserer du oppløsningen til 1080p får du en høyere fps, dvs 4K/30fps eller 1080p/60fps.

Bilder pr. sekund

Minst like viktig som oppløsningen er antall bilder pr. sekund (fps). Et lavt antall bilder pr sekund gjør videoen hakkete. 25fps og oppover gir god kvalitet på videoen.
Det er viktig å huske at det er et samspill mellom oppløsning og bilder pr sekund. Reduserer du oppløsningen kan du øke bildefrekvensen (fps).

Oppsummert betyr dette at et actionkamera med en oppløsning på 1080p og en bildefrekvens på minimum 30fps ved 1080p gir et svært god resultat og høy kvalitet på opptakene. Velger du 1080p/60fps legger du listen høyt. 4K gir flere muligheter og et alternativ for den som har god råd eller ønsker å tøye grensene.

Bitrate – Mbps

Et videoopptak består av mange bilder i rekke. En sekvens består derfor av mange bilder og filen blir derfor stor (flere tusen bilder på noen minutter). For å gjøre dette håndterbart komprimerer kameraet mengden data. Jo mere kameraet komprimerer, jo bedre blir kvaliteten. Komprimeringen kalles bitrate og oppgis i megabite pr/sekund, Mbps. Tilstrekkelig bitrate for normal filming er 25 Mbps.

Kvalitet på stillbilde

Skal du også bruke kameraet til å fotografere stillbilder har alle modellene denne muligheten. Oppløsningen/megapikslene varierer fra 5 (som er lite) til 16 (To Tom Bandit) som gir fantastiske stillbilder, selv om linsen ikke er av de største.

Actionkamera må ha kraftig bildebrikke

Actionkamera har små bildebrikker og du er avhengig av godt lys for å få god kvalitet på videoen. Under dårlige lysforhold som ved skumringen blir kvaliteten redusert (kameraet justerer opp ISO og bildet blir mer grovkornet (bildestøy)). Det er ikke stor forskjell på bildebrikkene mellom kameraene. Det er små nyanser i fargegjengivelsen, men det fikser du best med redigering. Du trenger derfor ikke legge vekt på dette når du skal velge actionkamera.

Objektiv – vidvinkel

Actionkamera kan enkelt festes over alt, her GoPro.

Actionkamera er utstyrt med små objektiv med kraftig vidvinkel. Stor vidvinkel gjør det mulig å også få med området rett foran kameraet. Dette gjør videoen intens og mer spennende. Ekstremt stor vidvinkel gjør at bildets ytterkanter forvrenges og man får fish-eye effekten. Det er liten forskjell på objektivene på de ulike modellene. Dette er derfor ikke så avgjørende for valg av kamera. Justeringene av bildevinkel foretar du med redigering i etterkant.

Skjerm, nødvendig?

Det kan være praktisk med skjerm, men det er ikke nødvendig. Den brede vidvinkelen gjør at du får med alt foran kameraet uansett, du trenger bare å holde kameraet i riktig retning. Det er heller ikke så aktuelt å følge med på filmingen underveis da du mest sannsynlig er i bevegelse og helst bør fokusere på andre ting. Erfaringsmessig dreier det seg om å sikre opptaket og vente til du setter foran PC’en med å se på videoen.

Det finnes eksterne skjermer, eller du kan bruke mobilen (produsentene har apper lett tilgjengelig). Med Bluetooth eller Wifi kobler du deg raskt opp til kameraet. Sony har en fjernkontroll med innebygget skjerm, veldig enkel i bruk. GoPrp har også gode løsninger for dette.

Lydkvalitet

Actionkamera tar generelt ikke opp god lyd. Det er små mikrofoner og filmingen foregår ofte under lydmessig krevende forhold. De fanger opp stemmer og tydelige lyder, men det blir ikke spesielt bra, mikrofonene er følsomme og fanger opp mye støy. Det vanlige er å droppe lyden og heller legge på musikk i ettertid. Tidligere GoPro kameraer må plasseres i hus for å være vanntette og da blir lydopptaket dårlig. Med GoPro Hero5 Black slipper du dette. Kamerat er vanntett ned til 10 meter uten undervannshus. Dette GoPro kameraet har også en 4K Utlra HD oppløsning på 3840×2160. Kamera fra Garmin, Sony og flere andre er vanntette uten ekstra beskyttelse, noe som gjør lydkvaliteten bedre. Er lyd viktig for ditt valg kan du se etter modeller med uttak for ekstern mikrofon, da står du friere.

Batteritid og lading

Opptakslengden på et batterisett ligger på 2 til 3 timer. Dette varierer med utetemperaturen. Er det minusgrader og kameraet er ubeskyttet vil batterikapasiteten reduseres kraftig (spesielt om kameraet utsettes for iskald vind). Det er ikke stor forskjell mellom de ulike merkene og modellene. Løsningen blir å ta med ekstra batteri, eller ta med en bærbar lader/powerbank du oppbevarer inntil kroppen. GoPro får du også med batterier med ekstra kapasitet.

Ekstrautstyr – GoPro imponerer

Det finnes masse ekstrautstyr til action kamera. Både merkene selv (spesielt GoPro) og andre produsenter leverer ”alt mulig” av smarte og praktiske løsninger.

 

Egner actionkamera seg på jakt?

På en måte egner actionkamera seg godt til opptak under jakt. Det er robust, tåler vann og kan monteres over alt slik at du har hendene fri. Bakdelen er at actionkamera som GoPro og Sony har vidvinkelobjektiv som gjør det mulig å få et bredt bilde, men objektene du filmer blir langt unna og ofte lite synlige. Det er jo som regel en viss avstand frem til et dyr.

Tips er å feste actionkameraet på hodet og ha en utløser-/startknapp i lommen eller på våpenet så kan du aktivere kameraet raskt når det skjer noe. Jaktturer varer ofte lenge og bra batterikapasitet er viktig.

Utgåtte modeller:

Garmin VIRB XE

Dette er et allsidig actionkamera fra Garmin som tåler tøff bruk og har fantastisk videokvalitet. Dette videokameraet gir deg tilgang til mange ekstra funksjoner og hele «Garmin-verden» når det gjelder ekstra tilbehør.

Uansett i hvilken aktivitet du skal bruke Garmin VIRB XE vil du kunne tilpasse montering og opptak slik at du får et maksimalt resultat. Du kan også koble opp mot din smartphone og andre Garminenheter ved hjelp av WiFi.

Antall bilder i sekundet ved ulik oppløsning (fps(bilder pr sekund)/p(piksler):

 • 30fps/1440p
 • 60fps/1080p
 • 120fps/720p

Som du ser kan du ta opptak med 30 bilder pr sekund på den høyeste oppløsningen, og det er meget bra til å være et actionkamera.

Garmin har kommet langt i å knytte informasjonstjenester data opp mot sine produkter, gjerne i sammenheng med gps. Det betyr at du som bruker kan hente ut både informasjon og analyser. Her har Garmin en av sine store fordeler sammenlignet med Sony og GoPro, som generelt går for å være bedre på selve bilde-/videokvaliteten.

Positivt om Garmin VIRB XE

Brukervennlighet

Brukervennligheten og den enkle betjeningen er i særklasse i forhold til konkurrerende actionkamera. Menyer er lette å orientere seg i og navigeringen går raskt og smidig. Knappene er kraftige og av en slik størrelse at de også kan brukes med hansker. Skriftstørrelsen på skjermen er såpass stor at den er lettlest. En følsom og effektiv Touchskjerm bidrar også til en god brukeropplevelse.

God opptakskvalitet

Actionkameraet får mye skryt for lydkvaliteten på opptak og effektiv filtrering av støy fra bakgrunnen.

Mange funksjoner og mye ekstra utstyr

Garmin har spesialisert seg på tilleggsfunksjoner og utstyr for montering på ulike steder og sammenhenger, noe som er veldig aktuelt for actionkamera. Dette er et godt argument for å velge Garmin VIRB XE. Du kan koble det opp mot Garmin pulsklokke (hva er pulsen din i ulike sekvenser av opptaket?), sykkelcomputer, ulike sensorer og smartphone. Utvalget av utstyr for montering er enormt og du finner garantert det du trenger for dine opptak.

Vanntett uten bruk av beskyttelse

Garmin VIRB XE er vanntett ned til 50 meter uten at du trenger å plassere kameraet i et cover. Dette er veldig praktisk og du slipper å investere i ekstra beskyttelse når du skal filme under vann, ikke alle actionkamera har denne muligheten uten å bruke hus. At kameraet er vanntett uten ekstra hus har også mye å si for lydkvaliteten på opptak, den fungerer uten hindringer uten hus.

Avansert app

I en egen app kan du redigere opptaket ved hjelp av mange funksjoner. Du kan derfor raskt klargjøre og forberede videoen for publisering og deling på sosiale media.

Negativt om Garmin VIRB XE

Bildekvaliteten

Garmin VIRB XE har meget god bildekvalitet men når ikke helt opp til de beste GoPro og Sony actionkamera.

Kameraets størrelse

Garmin VIRB XE kan monteres i mange sammenhenger, her på sykkel.

I og med at kameraet er vanntett og allerede godt beskyttet betyr det at de ytre målene blir noe større enn om man hadde valgt en løsning hvor vanntetthet krever et eget hus for beskyttelse. Kameraet er derfor større enn mange av konkurrentene. Du har med deg kamera og hus hele tiden. En fordel er jo at actionkameraet da alltid er godt beskyttet.

Konklusjon Garmin VIRB XE

Dette er et actionkamera i absolutt topp klasse og slår konkurrentene på flere områder. Selv om bildekvaliteten skal være hakket under toppmodellene fra noen konkurrenter snakker vi om marginale forskjeller.

 

Tips til lagring av oppladbare batterier

Actionkamera bruker oppladbare batterier, de krever mye strøm og vanlige batterier ville blitt både dyrt og upraktisk.

Her er noen tips til hvordan du best lagrer og tar vare på oppladbare batterier.

 • Batteriene skal taes ut av kameraet
 • Er batteriene fastmonterte i kamerat og ikke mulig å ta ut er det ingen grunn til bekymring, slike batterier er konstruert for trygg lagring i enheten.
 • Optimal lagringstemperatur er mellom 0 og 25 grader, i tørr luft.
 • Batteriet skal ikke ha under 50% lading. Det betyr at batteriene bør lades innimellom for å holde over dette nivået.
 • Batteriene skal ikke lagres tomme.

SB

Du liker kanskje også...