Systemkamera – Beste valg og kjøpeguide (2021)
Systemkamera passer best for den som er interessert i foto. Før det første koster det med mer enn kompaktkamera. Gode kamerahus koster mye, i tillegg må du kjøpe objektiver. Kameraet har mange funksjoner og muligheter for innstilling som krever kunnskap. Du må derfor bruke en del tid på å lære deg å bruke kameraet på en optimal måte for å kunne hente ut potensialet.
Vi har ikke testet kameraene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.
Selv om systemkamera har mange autofunksjoner ville jeg valgt et godt kompaktkamera om du ikke har noen spesiell interesse for selve fotograferingen. Har du interesse for fotografering vil et systemkamera uten tvil være det du skal gå for.
Her er tre aktuelle systemkamera:
- Fujifilm X-T3
- Olympus OM-D E-M5 Mark II
- Canon EOS M5
Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3 har siden lanseringen i 2018 blitt et populært systemkamera. Fujifilms bakbelyste sensor CMOS 4 (26.1 megapiksler) gir utrolig skarpe bilder og takler dårlige lysforhold og høy ISO uten problemer.
Fujifilm X-T3 er kjent for den raske og pålitelige kontinuerlige autofokus som uten problemer holder motivet i fokus uansett i hvilken retning og hvor raskt dette beveger seg samt imponerende øye- og ansiktsgjenkjenning.
Fujifil XT-3 tar seriebilder med en imponerende hastighet, 11 bilder/sekund med mekanisk lukker, 20 bilder/sekund med elektronisk lukker. Antall bilder/sekund kan presses helt opp til 30 om du aksepterer at beskjæres noe.
En stor fordel med X-T3 er betjeningshjulene du styrer ISO og lukkertid med. Fordelen er at du slipper å gå inn i menyene for å justere. Siden blenderen i tillegg styres på objektivet har du enkel tilgang til de tre viktigste funksjonene (ISO, Lukkertid og blender). I tillegg har Fujifilm objektiver med lav vekt!
Tekniske data:
Pris: Ca. kr 20.000 med objektiv 18 – 55 mm f/2.8 (ikke værsikret objektiv) (Nov 2019).
Megapixel: 26.1
Sensor: Fujifilm X-Trans CMOS 4 bakbelyst
Iso kapasitet: 80-51 200
Video: 4K/60P
Objektiv: 18 – 55 mm f/2.8
Blitz: Følger med
Olympus OM-D E-M5 Mark II
Dette er et av de beste systemkamera av den mer kompakte typen (forholdet størrelse/ytelse er unikt). For det første har OM-D-E-M5 Mark II imponerende ytelser. For det andre er størrelsen en stor fordel, du slipper å bære rundt på tungt utstyr, i praksis betyr dette mye.
Sensoren er av typen Micro Four Thirds, dvs. noe mindre enn den vanlige CMOS sensoren. Fordelen er størrelsen. En sensor i denne størrelsen gjør det mulig å bygge et noe mindre kamerahus. Bakdelen er litt svakere evne til å takle dårlig lys.
Olympus OM-D E-M5 Mark II har en imponerende bildestabilisering i kamerahuset, er værbeskyttet og har touch screen. I tillegg er videoopptaket på et høyt nivå med Full HD 1080 på 60p.
Tekniske data:
Pris: Ca. kr 13.000 med objektiv 14-150mm f/4-5.6 (Nov 2019).
Megapixel: 16
Sensor: Micro Four Thirds
Iso kapasitet: 200-25.600
Video: Full HD 1080/60P
Objektiv: 14-150mm f/4-5.6
Blitz: Følger med
Canon EOS M5 + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS
Kompakt systemkamera. Her er ytelsene på topp nivå i kjent Canon EOS stil. Kraftig CMOS sensor på 24.2 megapiksler, rask autofokus og generelt god ytelse på alle viktige parameter.
Full HD i 60P (bilder pr minutt) gjør det mulig å lage film i «kinokvalitet». Bildestabiliseringen sitter i kamerahuset. Du skyter 7 bilder/sekund, dvs litt færre enn for eksempel Fujifilm X T3. Men bevares, 7 bilder i sekundet er mye uansett og dekker de fleste behov for seriefotografering.
Du har et stort spekter av objektiver å velge blant, alt i høy Canon kvalitet. I tillegg har Canon EOS M5 de fleste tilkoblingsmuligheter som Wifi, Bluetooth osv.
Tekniske data:
Pris: Ca. kr 8.000 med objektiv EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS (Nov 2019).
Megapixel: 24.2
Sensor: APS C – CMOS
Video: Full HD /60P
Objektiv: EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS (Kit objektiv)
Blitz: Følger med
Hvilket objektiv skal du starte med?
De fleste systemkamera selges som kit hvor det følger med et zoomobjektiv. Dette har som regel en lysstyrke på 3,5 -5,6 F og en brennvidde i området 18-55 mm (zoom). Dette er allsidige objektiv som gjør deg bedre kjent med både kameraet og fotograferingen. Etter en tid vil du se i hvilken grad objektivet dekker ditt behov og det er lettere å forstå hvilke objektiv det er aktuelt å gå til anskaffelse av.
Valg av objektiv avhenger også av hva du ønsker å fotografere. Fotografering av dyr på lange avstand krever for eksempel en kraftig teleobjektiv, mens landskapsfotografering krever vidvinkel.
Fordelene med speilrefleks
Stor fleksibilitet
Du kan velge blant et veldig stort utvalg av utstyr til systemkamera, både originalt utstyr fra kameraprodusenten og fra andre produsenter. Det finnes et enormt utvalg av ekstrautstyr, blitser og objektiver. Mye av utstyret koster mye, men du har virkelig muligheten til å sette sammen en optimal pakke for din fotografering.
God søker
Du ser inn i søkeren og unngår derfor sterkt lys og reflekser som forstyrrer, du får mer ro rundt eksponeringen. Motivet gjengis knivskarpt i tillegg til at du ser mer presist hvor mye av motivet som blir med på bildet. Dette gir deg bedre kontroll med fotograferingen.
Tyngde gir stødighet
Systemkamera er tyngre. Fordelen er et bedre og mer stabilt grep og det blir lettere å holde kameraet i ro, en fordel for eksempel ved fotografering i svakt lys med lang lukkertid.
Bildekvalitet og sensor
Kvaliteten på bildene avhenger mye av størrelsen og hvor avansert sensoren er. Systemkamera opp til rundt kr 10.000 har en normalformat sensor som takler dårlige lysforhold og gir meget god bildekvalitet. Det er stor forskjell på sensorene. Jo dyrere kamera jo bedre sensor. Sensorteknologien utvikles stadig og det kan være stor forskjell på nye modeller og modeller som har vært på markedet i 2-3 år. Investerer du i et kamerahus til en pris fra kr 15.000 og oppover får du en fullformat-sensor. Denne er mye større enn den vanlige sensoren og gir en betydelig bedre bildekvalitet i tillegg til andre fordeler som bedre og videre bildevinkel. Fullformatsensorene gjør det enklere å fotografere i dårlig lys.
Stort utvalg i optikk
Du har bortimot et ubegrenset utvalg av objektiv å velge i. Fra enkle men fullt brukbare objektiv til 1000 lappen til ekstreme teleobjektiv til over kr 200.000. Dette gjør det mulig å velge nettopp det utstyret som passer best til den type fotografering du ønsker.
Avanserte innstillinger
Avhengig av modell har systemkamera uendelig mange muligheter for innstilling og du må regne med å bruke en god del tid for å komme til bunns dette. Til gjengjeld har du bedre kontroll med fotograferingen og større muligheter for å være kreativ.
Rask fokus
Systemkamera har rask fokus.
Bakdelene med systemkamera
Størrelse og tynge
Systemkamera er tyngre og tar mer plass enn kompaktkamera. Størrelsen på objektivet avgjør mye, en lang telelinse kan være ganske uhåndterbar. En fotoentusiast på jakt etter motiv vil derimot ikke se på tyngde og størrelse som et problem. En person uten interesse for fotografering utover det å ta vanlige bilder på enklest mulig måte vil derimot se på dette som et stort problem.
Komplisert
Selv om det er mange autofunksjoner også på systemkamera krever det litt av fotografen å få utnyttet potensialet i kameraet.