Fotostativ / kamerastativ – Komplett kjøpeguide
Det er mange fordeler med å bruke fotostativ i fotograferingen. Under dårlige lysforhold og nattfotografering med lange lukkertider er stativ nødvendig for å få skarpe bilder. Lange lukkertider og stativ brukes også for å oppnå spesielle effekter, som f.eks et elvemotiv hvor vannet skal være slørete eller en himmel som skal fremstå mer dramatisk og interessant. Mange fotografer, spesielt ved fotografering av landskap, foretrekker å anvende stativ for å få mer ro og tid til komponeringen av bildet. Prisene på trebenstativ ligger i området kr 1.000 til 10-15.000.
Hva er viktig å tenke på når du skal velge stativ av trebentypen?
Stativhodet kalles også kulehode. Dette står på toppen av stativet og det er i dette kameraet festes. Rimelige stativ selges med fast stativhodet, mere avanserte stativ, og dyrere, selges uten kulehode. Det finnes mange typer kulehode og aktive fotografer foretrekker å selv velge type og modell.
De vanlige typene stativhoder er allround kulehode som enkelt kan beveges i alle retninger, 3-veis hode som kontrolleres med tre armer (en for hver retning) og gimbalhode som er laget for å bære og betjene tyngre teleobjektiv.
Kulehode
Kameraet monteres med et feste på en kule som er bevegelig i alle retninger. Kulen styres av en arm/justeringsratt som låser i riktig posisjon. Du kan justere hvilken motstand eller friksjon bevegelsene skal ha, det kan være en fordel at kulehodet beveges med en viss treghet eller motstand for lettere å kunne finne rett posisjon og vinkel. Selve kulen finnes i forskjellige størrelser. Jo større kulen er jo lettere er den å justere. Det er en fordel å velge et stativ med angivelse av vater slik at du til enhver tid har kontroll, uansett hvor skjevt stativet står.
Hurtigfeste
Det vanlige er et hurtigfeste som låser fast kameraet, enten med en hurtigkobling, hurtigutløserarm (en plate skrues på kameraet, platen settes i et spor og en arm låser det fast) eller med en skrue som skrus inn i kameraet. Det anbefales å velge hurtigkobling. Hurtigfestet festes på stativhodet. De fleste hoder leveres med feste, men du kan også kjøpe festet separat om du har spesielle preferanser. Sjekk at festet passer til kulehodet før du kjøper.
Monopod
Dette er et stativ med ett ben. Det har ikke i nærheten samme stabilitet som et trebeinstativ, men er en veldig praktisk løsning som er enkelt å ta med seg (teleskop). Stativet monteres på få sekunder og gir tilstrekkelig støtte for litt lengre lukkertider. Det fungerer også som en støtte for tungt utstyr, for ekesmpel større teleobjektiv. Flere teleobjektiv har feste for slike stativ, dette fordeler vekten bedre.
Arbeidshøyde
For størst mulig fleksibilitet er det viktig at stativet har riktig arbeidshøyde. Høyden justeres først og fremst ved å regulere stativbeina. Kan beina dras ut i spagat kommer du nære bakken med kameraet. Enkelte modeller har en funksjon hvor midtstangen kan settes i vinkel for å komme nær bakken, andre har muligheten til å montere kameraet opp ned for å oppnå lav arbeidshøyde. Hvor høyt du kommer avhenger av lengden på beina og midtstangen. Midtstangen øker maksimumshøyden på en enkel måte, men mange mener dette ikke er stabilt nok. De fleste midtstenger har en krok under hvor du kan henge noe tungt for å øke stabiliteten.
Hvilke krav du skal stille til arbeidshøyde avhenger av din egen høyde og hva du skal fotografere.
Hvilke type ben?
Beinene består flere deler (seksjoner) som trekkes inn og ut av hverandre som et teleskop. Hvor mange seksjoner et bein har varierer, tre, fire eller fem er vanlig. Jo flere seksjoner jo mindre blir stativet når det felles sammen, men det betyr også mer mas når du skal sette opp stativet. På rimelige stativ vil fem seksjoner føre til en viss ustabilitet, på mer avanserte kvalitetsstativ er dette ikke ett problem. Husk å ta hensyn til at stativhodet også tar en del plass når du skal vurdere stativets lengde.
Stativ av karbon eller aluminium?
De fleste stiv er laget i aluminium. Det er et rimelig og solid materiale med en forholdsvis lav vekt. Karbonstativ er betydelig sterkere og lettere, men har også en høyere pris. Skal du bære med deg stativet i lengre tidsrom og har råd til det anbefales et stativ i karbon. Skal stativet transporteres over korte avstander eller med bil og du ønsker en rimelig løsning holder det med et stativ i aluminium.
Stativets vekt
Det er en fordel at stativet ikke er altfor lett. Dette kan fort bli ustødig og vibrasjoner kan gi dårlig fokusering, for eksempel ved vind. Eksperter anbefaler at stativet veier ca 1,5 til 2 ganger så mye som kamera med objektiv. Dette gir en stødig balanse. Unntaket er karbonstativ. De fanger opp vibrasjoner på en helt annen måte enn aluminiums stativ og er stødige til tross for lav vekt. Et karbonstativ trenger ikke veie mer enn kamerautstyret. Setter du stativet på is eller hard snø er det en fordel om stativet har pigger. Disse ligger under gummiføttene. Det er også mulig å kjøpe pigger som ekstrautstyr.
Se også en kommentar på et rimelig og brukervennlig stativ.