TV – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 8. januar 2019


TV – Test, testvinnere og kjøpeguide

Her kan du lese om noe av det viktigste du bår tenke når du skal kjøpe ny tv.

Hvilken TV-teknologi?

Det finnes fem hovedtyper TV-teknologi på det markedet i dag.

LED-TV (light emitting diode)

De fleste TV-er som selges i dag er av typen LED. LED teknologien er mindre plasskrevende og tV er tynne og kan plasseres mer harmonisk i hjemmet. Teknologien ligner på LCD men istedenfor lysstoffrør brukes små lysende dioder. Bildet blir bedre og skarpere, TV-en blir tynnere og i tillegg bruker LED teknologien betydelig mindre strøm.

LCD (Liquid crystal display)

TV-er med denne teknologien er på vei ut og er erstattet av LED.

OLED (Organic Light-Emitting)

Dette er en ny teknologi hvor skjermen består av et stort antall piksler/lysdioder. Det nye er at hver enkelt piksel består av tre dioder (en av hver av fargene blå, rød og grønn). Det betyr at TV-bildet har tre ganger så mange eksponeringsmuligheter for farge og lys. Det betyr igjen at bilde blir skarpere og fargegjengivelsen betydelig bedre enn LED-TV. Skjermene er også syl tynne. Foreløpig er OLED-TV kostbare, men prisene vil synk etter hvert som volumet stiger.

4K UHD (Ultra High Definition)

Dette betyr at TV-en har 4 ganger så stor oppløsning som full HD, dvs 3840 x 2160 piksler. Det betyr igjen et TV-bilde med en ekstrem skarphet. For å kunne utnytte potensialet i 4K oppløsning må flere andre forhold også være på et høyt nivå. Filmene eller sendingen må være i 4K (og det er det foreløpig ikke så mye av), i tillegg avgjør hvilken kapasitet TV-en har til å bearbeide signalene. Ifølge bransjen bør du også velge en størrelse på over 60 tommer for å kunne få full uttelling av 4K-teknologien.

Hvilken størrelse

Hvor mange tommer du skal velge avhenger av hvor stor avstanden til TV-en er. Det er flott med stor TV, men blir den for stor blir det fort slitsomt å se og av mye øye-/nakkebevegelser rundt på den store skjermen. Her er en oversikt over anbefalte størrelse basert på avstanden til TV.

Avstand fra seer til TV / Skjermstørrelse
0,5-1 meter / 35-40 tommer
1-2 meter / 40-50 tommer
2-4 meter / 50-55 tommer
4-6 meter / 55-75 tommer
Over 6 meter 75 tommer og oppover

3D

De fleste TV-er som selges nå gir deg muligheten til å se tredimensjonalt innhold, såfremt du også skaffer deg et par 3D-briller. Men interessen for å se TV i 3D har ikke vært så stor som forventet for noen år siden.

Antall innganger / tilkoblingsmuligheter

Full HD Tv fra LG.

Skal du koble TV-en opp mot andre enheter som PC/Apple, DVD/Blue Ray, spillmaskiner, mobiler og høyttalere osv trenger du et antall HDMI og USB innganger. Vær sikker på at du har tilstrekkelig antall som dekker din bruk. Det er irriterende å måtte koble til og fra masse ledninger. Det anbefales minimum to HDMI og to USB, men jo fler jo bedre. En annen veldig praktisk ting er muligheten for å sette et SD-kort direkte inn i TV-en. Da kan du for eksempel ta SD kortet direkte fra kameraet , sette det inn i TV-en og se på bilder/film, veldig enkelt og greit.

Smart-TV

Smart-TV betyr at du kan koble TV opp mot internett. Dvs at du kan bruke TV-en for å se alt du ønsker på internett, mest aktuelt er filmer og videoer. Muligheten for å kjøpe film fra nettet (Netflix og Viaplay) er i sterk vekst. Mange synes dette er viktig, andre skiller fortsatt på TV og PC bruk. De fleste TV har smartfunksjonen innebygget.

SB

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/lyd-og-bilde/tv-kjopeguide">
Twitter

Du liker gjerne...