TV – Beste valg og kjøpeguide (2021)

Her kan du lese om noe av det viktigste du bør tenke når du skal kjøpe ny TV.

Vi har ikke testet disse TV’ene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

Her er to store TV som er interessante i forhold til pris og ytelse:

  • LG 65SM8200
  • Samsung 55“ 4K UHD Smart-TV UE55RU6025

LG 65SM8200

LG 65SM8200.

Det første du møter når du studerer LG 65SM8200 nærmere er mye prat om NanoCell teknologien. Det går enkelt forklart ut på at tv skjermen har et filter av mikroskopiske Nano-partikler. Disse absorberer/filtrerer bort den del av lyset som ikke har en funksjon, resultatet blir betydelig skarpere og renere farger, svart inkludert.

Dette gjør det også mulig å få et korrekt bilde også når du ser på skjermen i skrå vinkel.

LG 65SM8200 har Smart-TV funksjonalitet, fjernkontroll med peke- og stemmefunksjon og unike egenskaper for gaming.

Tv skjermen er inne i en rivende teknologisk utvikling og skjermer som denne 65 tommer fra LG er i en egen divisjon sammenlignet med en TV som er 2-3 år gammel.

Tekniske data:
Pris: Ca. kr 10.000,- (nov 2019)
Skjerm: 65’’ – LED/LCD
Oppløsning: 4K Ultra HD (3840×2160)
Bredde: 145 cm
Høyde: 91 cm
Dybde: 32,3 cm
Vekt: 24.1 kg


Samsung 55“ 4K UHD Smart-TV UE55RU6025

Samsung 55“ 4K UHD Smart-TV.

Med 4K Ultra oppløsning leverer denne Smart TV fra Samsung et imponerende klart og tydelig bilde som takler de mest krevende utfordringer når det gjelder å følge rask begeveglse i skjermbildet. Her hakker det ikke.

Fargene er riktige og rene, kontrasten er skarp, uten at det virker unaturlig. Med High Dynamic Range (HDR) blir de mørkeste og lyseste partiene gjengitt riktigere og mer naturlig.

Med integrert WIFI kan du enkelt koble deg opp mot internett og applikasjoner.

Flott moderne design. Leveres med bordstativ.

Tekniske data:

Pris: Ca. kr 6.000,- (nov 2019)
Skjerm: 55’’ – LED/LCD
Oppløsning: 4K Ultra HD (3840×2160)
Bredde: 123.5 cm
Høyde: 71.5cm
Dybde: 26 cm
Vekt: 17.8 kg


Hvilken TV-teknologi?

Det finnes fem hovedtyper TV-teknologi på det markedet i dag.

LED-TV (light emitting diode)

De fleste TV-er som selges i dag er av typen LED. LED teknologien er mindre plasskrevende og tV er tynne og kan plasseres mer harmonisk i hjemmet. Teknologien ligner på LCD men istedenfor lysstoffrør brukes små lysende dioder. Bildet blir bedre og skarpere, TV-en blir tynnere og i tillegg bruker LED teknologien betydelig mindre strøm.

LCD (Liquid crystal display)

TV-er med denne teknologien er på vei ut og er erstattet av LED.

OLED (Organic Light-Emitting)

Dette er en ny teknologi hvor skjermen består av et stort antall piksler/lysdioder. Det nye er at hver enkelt piksel består av tre dioder (en av hver av fargene blå, rød og grønn). Det betyr at TV-bildet har tre ganger så mange eksponeringsmuligheter for farge og lys. Det betyr igjen at bilde blir skarpere og fargegjengivelsen betydelig bedre enn LED-TV. Skjermene er også syl tynne. Foreløpig er OLED-TV kostbare, men prisene vil synk etter hvert som volumet stiger.

4K UHD (Ultra High Definition)

Dette betyr at TV-en har 4 ganger så stor oppløsning som full HD, dvs 3840 x 2160 piksler. Det betyr igjen et TV-bilde med en ekstrem skarphet. For å kunne utnytte potensialet i 4K oppløsning må flere andre forhold også være på et høyt nivå. Filmene eller sendingen må være i 4K (og det er det foreløpig ikke så mye av), i tillegg avgjør hvilken kapasitet TV-en har til å bearbeide signalene. Ifølge bransjen bør du også velge en størrelse på over 60 tommer for å kunne få full uttelling av 4K-teknologien.

Hvilken størrelse

Hvor mange tommer du skal velge avhenger av hvor stor avstanden til TV-en er. Det er flott med stor TV, men blir den for stor blir det fort slitsomt å se og av mye øye-/nakkebevegelser rundt på den store skjermen. Her er en oversikt over anbefalte størrelse basert på avstanden til TV.

Avstand fra seer til TV / Skjermstørrelse
0,5-1 meter / 35-40 tommer
1-2 meter / 40-50 tommer
2-4 meter / 50-55 tommer
4-6 meter / 55-75 tommer
Over 6 meter 75 tommer og oppover

3D

De fleste TV-er som selges nå gir deg muligheten til å se tredimensjonalt innhold, såfremt du også skaffer deg et par 3D-briller. Men interessen for å se TV i 3D har ikke vært så stor som forventet for noen år siden.

Antall innganger / tilkoblingsmuligheter

Full HD Tv fra LG.

Skal du koble TV-en opp mot andre enheter som PC/Apple, DVD/Blue Ray, spillmaskiner, mobiler og høyttalere osv trenger du et antall HDMI og USB innganger. Vær sikker på at du har tilstrekkelig antall som dekker din bruk. Det er irriterende å måtte koble til og fra masse ledninger. Det anbefales minimum to HDMI og to USB, men jo fler jo bedre. En annen veldig praktisk ting er muligheten for å sette et SD-kort direkte inn i TV-en. Da kan du for eksempel ta SD kortet direkte fra kameraet , sette det inn i TV-en og se på bilder/film, veldig enkelt og greit.

Smart-TV

Smart-TV betyr at du kan koble TV opp mot internett. Dvs at du kan bruke TV-en for å se alt du ønsker på internett, mest aktuelt er filmer og videoer. Muligheten for å kjøpe film fra nettet (Netflix og Viaplay) er i sterk vekst. Mange synes dette er viktig, andre skiller fortsatt på TV og PC bruk. De fleste TV har smartfunksjonen innebygget.

SB