Apple iPhone 12 – Alle fakta, pris og data (Beste valg 2021?)

iPhone 12 levers i to varianter, en med skjerm på 6,1’’ og en mindre versjon (MINI) med skjerm på 5,4’’. Bortsett fra størrelsen er de to modellene like. I tillegg kommer versjonene Pro og Pro Max, de er ikke med her.

 

iPhone 12 PLUSS

  • 5G
  • Skarp og tydelig skjerm
  • Enkel lading med MagSafe
  • Rask og effektiv ytelse
  • Bra lyd

 

iPhone 12: PRIS OG KJØP

Prisen på iPhone 12 avhenger av hvor stort internminne du velger. For iPhone 12 med skjermstørrelse 6.1’’ (den vanlige) ligger prisintervallet mellom kr 7.500,- og kr 10.000 (64GB kr 7500-8000 / 128GB kr 8000 – 9000 / 256GB kr 9000 – 10000). iPhone 12 Mini (5,4’’ skjerm) koster cirka 1.000 kroner under disse prisene. Det billigste vi har sett i norske nettbutikker er kr 6.600,- for en iPhone 12 Mini med 64GB internminne.

 

iPhone 12: DESIGN

iPhone 12 er en stilig klassisk smarttelefon med attraktiv design. Ytterhjørnene er rund, kantene rundt skjermen og bakside er spisse. Rammen er laget i aluminium.

Skjermen er i Ceramic Shield (det kommer vi tilbake til). Baksiden av telefonen er i sterkt glass.
Leveres i fargene svart, hvit, grønn, blå, lilla og rød (Apples egen «Product Red).

 

iPhone 12: SKJERM

STØRRELSE: iPhone 12 får du i to skjermstørrelser, 6,1’’ eller 5,4’’ (versjon MINI). Skjermen er heldekkende og går helt ut i kantene. Dette gir bedre plassutnyttelse. Tidligere iPhone-modeller (6,7 og 8) har et svart felt oppe og nede på skjermen, noe som er «bortkastet» plass.

OPPLØSNING: Oppløsningen er på 2532 x 1170 ved 460 ppi. PPI står for Pixels per inch, dvs hvor tett pikslene er plassert. Dette er en meget bra oppløsning.

TOUCHSCREEN: Med funksjonene følbart trykk og 3D Touch kan du selv bestemme hvor hardt og hvor lenge du skal trykke for å få aktivering når du trykker på skjermen.

OLED: Dette er en OLED skjerm, ikke LCD. Hva innebærer det? Alle skjermer består av mange piksler(punkter) som lyses opp på to forskjellige måter. Med LCD kommer lyset fra baksiden og alle pikslene mottar lys. I praksis betyr det at selv om for eksempel et bilde har ett svart felt vil det ikke være 100% svart/mørkt. Med OLED styrer hvert punkt/pixel lyset. Dermed kan lyset slås helt av om man ønsker å gjengi et svart felt 100% svart. I praksis betyr det at svart blir «mye svartere». Det høres kanskje litt merkelig ut, men i praksis gir dette en imponerende effekt. Samme effekten får du med helt hvitt lys. 100% hvitt lys blir «ekstra lyst». Dette gir et kontrastforhold på 2.000.000:1

SUPER RETINA XDR: iPhone 12 har Apples Super Retine XDR skjerm. Dette skal pr. dags dato være den beste mobilskjermen fra Apple.

LYSSTYRKE: Dette er en lyssterk skjerm med en lysstyrke på maksimalt 625 nit med vanlig bilder og hele 1200 nit med HDR bilde/innhold. Nit er en betegnelse for lysstyrke, desto høyere desto bedre (du kan jo dempe lyset om du ønsker). Høy lysstyrke og høy kontrast gjør det lettere å se skjermen tydelig i sterkt sollys. True Tone funksjonen justerer iPhone 12 ved hjelp av sensorer fargene og lysstyrken i skjermen i forhold til lysnivået og fargetemperaturen i omgivelsene. Dette gir en alltid riktig gjengivelse på skjermen.

FARGER: Skjermen har et P3 fargerom. Hva betyr det? Fargerommet er alle nyansene av farger, jo flere nyanser skjermen kan vise desto mer riktig blir fargegjengivelsen. P3 fargerom (som på iPhone 12) har 25% flere fargenyanser enn det som er vanlig på de fleste smarttelefonene (Fargerom sRGB). Dette gir riktigere og mer nyanserte farger og et bedre skjermbilde.

HDR: (telefonen støtter HDR innhold). HDR står for High Dynamic Range og er en bildeteknologi som viser flere detaljer i helt lyse og mørke områder. Tar du for eksempel et bilde med mye skygge vil du med HDR se flere detaljer i det området som har skygge. Det samme gjelder for helt lyse områder. Dette gir betydelig bedre bildegjengivelse.

GLASS/OVERFLATE: iPhone 12 har et sterkt og ripebestandig glass. Dette er en teknologi fra Apple, Ceramic Shield. Glasset er laget av en blanding av glass og keramiske krystaller. Krystallene er i nanostørrelse og hardere enn nesten alle metaller. Dette gir et hardt og sterkt glass. Apple benytter også en spesiell prosess i produksjonen (dobbelt ionbytte) som gjør glasset ripe- og slitasjebestandig.

Lett å holde ren: Skjermen er også fingeravtrykkbestandig (fingeravtrykkene «setter» seg ikke fast) og oljeavstøtende. Det gjør det enklere å holde skjermen ren.

OPPSUMMERT: iPhone 12 har en avansert, skarp og tydelig skjerm som tåler en god del. Alt som vises på skjermen, enten det er tekst, bilde, video eller annet innhold, er tydelig og skarpt. Bilder og video er «ekte» gjengitt, fargene er klare og detaljene kommer godt frem.

 

iPhone 12: KAMERA

 

ANTALL KAMERA: iPhone 12 har to kamera, hovedkamera bak som har to linser og ett selfiekamera foran med en linse.

KAMERA BAK – Linse 1:

Type: Vidvinkel.
Brennvidde: 26mm
Oppløsning: 12 Megapiksler
Blenderåpning maks: f/1,6. Dette er en stor blenderåpning og betyr at linsen slipper inn mye lys. Det er en fordel når du fotograferer i lite lys.
Bildestabilisator: Ja. Optisk. Bildet blir skarpt selv om det skulle komme en liten bevegelse når du tar bildet.

KAMERA BAK – Linse 2:

Type: Ultra Vidvinkel (Ultra Wide) med en synsvinkel på hele 120 grader. Det betyr at du får med mye på bildet, både til sidene og oppe/nede. Nyttig ved fotografering av landskap eller når motivet er nært og du ønsker å få med mest mulig, for eksempel innedørs.
Brennvidde: 13mm
Oppløsning: 12 Megapiksler
Blenderåpning maks: f/2,4.
Bildestabilisator: Nei

KAMERA FRONT

Type: Kalles gjerne Selfie-kamera
Oppløsning: 12 Megapiksler
Blenderåpning maks: f/2.2

NATTMODUS (Night mode): Fotografering med smarttelefoner har alltid vært vanskelig i dårlige lysforhold. Kameraet tar ikke inn nok lys til at skarphet og fargegjengivelser blir av god kvalitet. På fotospråket sider man at ISO verdien må justeres opp for å takle lite lys, det gir grovere og mer uskarpe bilder. iPhone 12 har Nattmodus (Night mode) funksjon på alle kameraene, også frontkameraet. Denne registrer mengden lys og aktiveres når det er lite lys. Ifølge Apple fanger vidvinkelkameraet hele 27 prosent mer lys sammenlignet med tidligere modeller. Det betyr at bildet blir skarpere, detaljene tydeligere og fargene riktigere.

PORTRETTMODUS: Identifiserer bakgrunnen og gjør den uskarp. Dette «isolerer» personen i bildet mot bakgrunnen, personen kommer tydeligere fram. Dette kalles også bokeh (betyr uskarphet/dis). Du oppnår et tydeligere skille på hva som er skarpt og uskarpt.

LYSEFFEKTER: For portrett fotografering kan du velge mellom seks lyseffekter for å den rette «stilen» på bildet. Alternativene tilsvarer lyssettinger brukt i studio og på scener, samt selvfølgelig vanlig naturlig lys.

BILDESTABILIERING: For at bildet skal bli skarpt selv om mobilen blir utsatt for en «mikroskopisk» bevegelse, vibrasjon har en av linsene, vidvinkel linsen, en optisk bildestabilisator. Dette hjelper deg med få skarpere bilder og er spesielt aktuelt når du fotograferer i dårlig lys og lkameraet velger litt lengre lukkertider for å få nok lys inn på bildesensoren. Denne funksjonen er automatisk.

BLITS: Avansert blits, True Tone Flash med Slow Sync. True Tone Flash betyr at blitsen består av to element, en hovedblits og en liten lysmåler ved siden av (den lille»prikken» ved siden av blitsen). Lysmåleren måler lysets fargetemperatur slik at blitsen bruker et riktig lys. Dette gjør at fargene blir riktige, de får rett temperatur. Dette gjør bildene bedre og du unngår det ofte harde og kalde lyset en blits lager. Slow Sync fungerer sammen blitsen og øker lukkertiden når du tar bilde med blits. Lukkeren er åpen litt lenger enn selve blitslyset (blitsblinket). Det medfører at det også fanges lys fra miljøet bakover i bildet. Uten dette ville personen i forgrunnen få masse lys, men bakgrunnen ville blitt mørk.

ZOOM: Optisk 2X. Optisk zoom betyr at linsen sørger for at kameraet kommer tettere på motivet. Digital Zoom: 5x. Digital zoom forstørrer kun motivet.

SMART HDR 3: Motivgjenkjenning. Bruker maskinlæring til å gjenkjenne ansikter og motiver og justerer deretter skarphet, farger og hvitbalanse. Fanger detaljer i strukturer, nyanser i huden, fargemetning og detaljer. Balanserer elementene i bildet og fremhever detaljene i motivet og trærne uten at himmelen mister sin rike farge.

GEOMERKING: (Geotagging/ geokoding). Geomerking legger registrerer den geografisk posisjonen bilde er tatt, GPS-koordinater, i bildefilen. Dette gjøres med mobilens GPS mottaker som gir en Geokode. Det står ikke på bildet hvor det er tatt, men informasjonen finnes tilgjengelig. Fungerer sammen apper/program, blant annet kart hvor det er avmerket hvor det enkelte bilde er tatt (klikk og se).

ANDRE FUNKSJONER: Panorama (opptil 63 MP), 100 % Focus Pixels på vidvinkel-linsen, korrigering av røde øyne.

 

Iphone 12: VIDEO

OPPLØSNING: Maksimal oppløsning på iPhone 12 Videoer 4K med 60 bps. 4k kalles også Ultra HD (UHD). Dette er den høyeste oppløsningen for Videokamera på markedet. 4K har hele fire ganger så høy oppløsning som Full HD. Disse betegnelsene er basert på antall piksler vertikalt. Full HD har 1080p, 4K har 2160p (og burde egentlig hete 2K). Uansett, 4K er meget bra oppløsning for video opptak og det har iPhone 12.

Antall bilder i sekundet (bps, eller fps (frames pr second) på engelsk) er også viktig. 60 bps er i dag en slags standard for bra videokamera. IPhone 12 har 60 bps. Mange bilder pr sekund betyr bedre og jevnere bildekvalitet.

HDR i DOLBY VISION: HDR (High Dynamic Range) gir bedre bildekvalitet spesielt i lyse og mørke partier. Dolby Vision er en versjon av HDR som gir rom for enda mer informasjon enn vanlig HDR. Det betyr større fargedybde (12 bites mot HDR 10 bites) og lysstyrke. Større fargedybde betyr mer nøyaktige farger. Dolby vision gir også høyere oppnåelig lysstyrke.

iPhone 12 tar HDR opptak med Dolby Vision opp til 30 bps. Dette er absolutt meget bra, men 60 bps hadde vært optimalt.

VIDEOFORMAT: HEVC og H.264.

FLERE FUNKSJONER: QuickTake (korte videoer), Timpelapse (eller tidsforløp som Apple kaller det) også i nattmodus. Videoopptakene på iPhone 12 gjøres jo med det samme kamera som bildefotograferingen så de fleste spesifikasjonene er de samme: Optisk bildestabilisering, 2xoptisk zoom, True Tone Flash.

VIDEOAVSPILLING: Støtter alle de vanlige videoformatene (HEVC, H.264, MPEG-4 Part 2 og Motion JPEG).

 

iPhone 12: HØYTTALER

iPhone 12 har innebygd stereohøyttaler.

 

iPhone 12: MOBILNETT OG TILKOBLINGER

5G: IPhone 12 støtter det nye høykapasitets mobile bredbåndet 5G (i tillegg til 2G,3G og 4G). 5G er en revolusjon innen bredbånd og har enormt mye større kapasitet enn 4G som er nettet de fleste bruker. I praksis betyr det raskere og mer effektiv strømming av video. Apple har utviklet iPhone 12 spesielt med tanke på 5G nettet. Det betyr spesialutviklede antenner, flere frekvensbånd og optimalisering av telefonens programvare for å nevne noe.

I sum betyr dette at du med iPhone 12 kan utnytte de mulighetene 5G nettet gir og ikke minst kommer til å gi i tiden fremover etter hvert som 5G nettet blir utbygd geografisk. iPhone 12 har også en teknologi som styrer om telefonen skal koble seg på 5G nettet eller ikke (veksle mellom 4K+(LTE) og 5G. Du har som regel ikke behov for å være tilkoblet konstant. Dette sparer strøm.

BLUETOOTH: Versjon 5.0. Denne versjonen er standard i dag.

NFC: (Near Field Communication) – Trådløs kommunikasjon når enhetene er tett inntil. Standard på de fleste mobiler. Brukes blant annet til betaling med mobil (du legger mobilen inntil betalingsterminalen).

Wi-Fi: Versjon 6 (802.11ax). Dette er den siste versjonen av WiFi og har meget høy ytelse i forhold til hastighet (9,6 Gpbs), stabilitet og signalenes rekkevidde. Bruker også betydelig mindre strøm sammenlignet med tidligere versjoner. Kan kommunisere med inntil 12 enheter samtidig (2,4 GHz og 5 GHz).

KONTAKTER: IPhone 12 har Apples egen USB Lightning kontakt. Tilsvarer microUSB. I praksis betyr det at du ikke kan bruke kabler fra andre produsenter.

 

2 populære nettbutikker for bremseskiver

Mobilens ytelse bestemmes av prosessoren kapasitet og hastighet i tillegg til internminnet (RAM).
PROSESSOR: Apple A14 Bionic 5nm ARM. Dette er Apples mest avanserte prosessor (eller chip som de kaller den). Prosessoren sørger for at alle prosessene i telefonen utføres så raskt som mulig, for eksempel redigering av videoer, spill og dokumentbehandling.
TIL BILDELER.NO

TIL BILDELER.NO

Mobilens ytelse bestemmes av prosessoren kapasitet og hastighet i tillegg til internminnet (RAM).
PROSESSOR: Apple A14 Bionic 5nm ARM. Dette er Apples mest avanserte prosessor (eller chip som de kaller den). Prosessoren sørger for at alle prosessene i telefonen utføres så raskt som mulig, for eksempel redigering av videoer, spill og dokumentbehandling.
TIL BILDELER.NO

 

POPULÆRE NETTBUTIKKER FOR BREMESSKIVER:

Mobilens ytelse bestemmes av prosessoren kapasitet og hastighet i tillegg til internminnet (RAM).
PROSESSOR: Apple A14 Bionic 5nm ARM. Dette er Apples mest avanserte prosessor (eller chip som de kaller den). Prosessoren sørger for at alle prosessene i telefonen utføres så raskt som mulig, for eksempel redigering av videoer, spill og dokumentbehandling.
TIL BILDELER.NO

Mobilens ytelse bestemmes av prosessoren kapasitet og hastighet i tillegg til internminnet (RAM).
PROSESSOR: Apple A14 Bionic 5nm ARM. Dette er Apples mest avanserte prosessor (eller chip som de kaller den). Prosessoren sørger for at alle prosessene i telefonen utføres så raskt som mulig, for eksempel redigering av videoer, spill og dokumentbehandling.
TIL BILDELER.NO

 

iPhone 12: LAGRING & MINNE

INTERN LAGRING: For iPhone 12 (og 12 Mini) kan du velge mellom tre størrelser på internminnet, 64GB, 128GB og 256GB. Hvor mye internminne trenger du? Det som legger stort beslag på lagringsplass i en mobil er bilder, video og film. I tillegg kan enkelte spill kreve mye plass. Den enkelte telefonen kan ha ulike programmer for å komprimere større filer for lagring. Alternativet er å lagre bilder og film/videoer i en skytjeneste og hente de når du trenger derifra.

Hva får du plass til? (Dette er cirkatall og kun for å gi deg en viss følelse av hvor stor plass ting tar).
64GB: 12.000 bilder eller 8 timer video i Full HD (2,8 timer i 4K)
128GB: 24.000 bilder eller 16 timer video i Full HD (5,6 timer i 4K)
256GB: 48.000 bilder eller 32 timer video i Full HD (11.2 timer i 4K)

Konklusjon: Skal du lagre alt på mobilen fungerer det greit med 64GB om du ikke lagrer mange videoer. Tar du mye video bør du absolutt velge 256GB, spesielt om du gjør opptakene i 4K.
Prisforskjellen på 64GB og 256GB er 1500 – 2000 kroner.

MINNEKORT: iPhone 12 har ikke minnekort, kun internminne.

 

iPhone 12: OPERATIVSYSTEM

Operativsystemet styrer alt i mobilen, programmer og apper, prosessorene, menyene (hvordan alt på skjermen ser ut), lagring, alle funksjoner, kommunikasjon osv.

iOS 14: iOS er ifølge Apple «verdens sikreste og mest intuitive mobilplattform». Det betyr et enormt utvalg av funksjoner samtidig som sikkerhet og personvern har høy prioritet.

 

iPhone 12: BESKYTTELSE VANN & STØV

Alle iPhone har H2OK, som er Apples egen betegnelse på at et produkt er beskyttet mot vann og støv. Dette tilsvarer klasse IP68. IP er en IEC-standard (60529) som klassifiserer i hvilken grad elektronikk er beskyttet mot vann og støv. IP68 er den høyeste klassifiseringen og betyr at produktet er 100% beskyttet mot støv (forseglet) og tåler vann med en maksimal dybde på 6 meter i opptil 30 minutter). iPhone 12 er derfor godt beskyttet mot sprut, vann og støv.

 

iPhone 12: TILGANG & SIKKERHET

FACEID: iPhone 12 bruker front kameraet (TrueDepth) til ansiktsgjenkjenning for åpning av telefonen (ansiktslås).
KODE: Kan også åpnes ved å taste inn kode i displayet.

 

iPhone 12: STRØM OG LADING

MagSafe: IPhone 12 kan lades med kabel eller trådløst med Apples ladesystem MagSafe. MagSafe har eksistert i mange år for brukere av Apples bærbare MAC laptoper. Nå er MagSafe også tilgjengelig for iPhone. I praksis fungerer dette ved at laderen festes på telefonen som en magnet. Magnetene styrer laderen til riktig posisjon på telefonen.

Denne teknologien har betegnelsen QI og går ut på at det er plassert en spole i telefonen og en i laderen. Mellom disse oppstår et elektromagnetisk felt som generer strøm i telefonen. Derfor fungerer trådløs lading kun om lader og ladeobjekt er plassert veldig tett mot hverandre. Med MagSafe ligger laderen 100% tett på telefonen, bedre kan det ikke bli.

LADER OG LADKABEL: Du kan lade iPhone med mange typer ladere og kabler, USB-A-til-Lightning eller USB C Lightning (følger med i esken). De fleste har allerede ladere og kabler liggende, derfor selges iPhone 12 uten lader, den må evt. kjøpes i tillegg. Dette gjør Apple miljømessige hensyn, de som mange andre ønsker å redusere karbonavtrykket.

MagSafe tilbehør
Magnetkoblingen kan også utnyttes på andre måter i til iPhone 12 får du flere smarte løsninger som utnytter dette. Du kan legge på et eksternt batteri (Apple MagSafe Battery Pack), du kan sette telefonen i et ladestativ og du kan feste en praktisk lommebok (ødelegger ikke kortene) og/eller et deksel for bedre beskyttelse av telefonen.

 

SPESIFIKASJONER

Pris: 7500 -10.000 kr
Operativsystem: iOS 14
Sim-kort: Dual SIM (2 stk/ nano-SIM og eSIM)
TILKOBLINGER
Nett: 5G
BlueTooth: 5.0
Wi-fi: 6 (802.11AX)
3,5mm jack: Nei
SKJERM
Type: Super Retina XDR, HDR, OLED
Størrelse: 6,1’’ (Mini 5,4’’)
Oppløsning: 2532 x 1170 piksler ved 460 ppi (Mini: 2340 x 1080 piksler ved 476 ppi)
HOVEDKAMERA
Kameralinse 1: 12 MP ultravidvinkel 13mm, maks f/2,4 blenderåpning
Kameralinse 2: 12 MP vidvinkel 26mm, maks f/1,6 blenderåpning
Zoom optisk: 2x
Zoom digital: Inntil 5x
Video bak-kamera:
HDR opptak i Dolby Vision med 30 bps (bilder pr. sekund)
4K opptak med opptil 60 bps
HD 1080p opptak inntil 60 bps
Zoom optisk: 2x
Zoom digital: 3x
FRONT/SELFIE KAMERA
TrueDepth-kamera
Megapiksel: 12 MP
Maks blender: f/2,2, 23 mm vidvinkel
Video frontkamera:
HDR opptak i Dolby Vision med 30 bps (bilder pr. sekund)
4K opptak med topp til 60 bps
HD 1080p opptak inntil 60 bps
Høyttalere: Stereo
YTELSE OG LAGRING
Prosessor/Chip: Apple A14 Bionic
Lagring internt: 64GB, 128GB, 256GB
Minnekort: Nei, kun innebygd
RAM: 4GB
TILGANG – SIKKERHET
Fingeravtrykklesere: nei
Face ID/Ansiktsgjennkjenning: Ja
Iris-skanner: Nei
BATTERI OG LADING
Batteri str: 2815mAh
Batteri varighet: Video 17 timer (Mini: 15 t), Strømming 11 timer (Mini: 10 timer), Lydavspilling 65 timer (Mini: 50 timer).
STØRRELSER
Bredde: 71,5 mm (Mini: 64,2 mm)
Høyde: 146,7 mm (Mini: 131,5 mm)
Dybde: 7,4 mm (Mini: 7,4 mm)
Vekt: 162 gram (Mini: 133 gram)
I esken: Mobil, USB C Lightning ladekabel, Dokumentasjon

Kilde: Apple 

 

Du liker kanskje også...