Mobiltelefon – Huawei Mate 9 Pro kjøpeguide (2021)

Skal du kjøpe ny mobiltelefon har du et enormt utvalg av merker og modeller å velge i. Det gjør det ikke enklere at det konstant kommer nye modeller og ny teknologi.

Vi har ikke testet denne mobilen, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.

En aktuell modell er Huawei Mate 9 Pro. Her er en oppsummering:

Huawei Mate 9 Pro

Huawei’s nye toppmodell, Huawei Mate 9 pro er et flaggskip med ytelser og funksjoner i absolutt toppklasse. Ny kamerateknologi, sylskarp skjerm, flott design og effektiv betjening plasserer denne telefonen i toppsjiktet. Prisen er opp mot kr 8.000, med andre ord betydelig høyere enn man er vant med fra Huawei.

Kamera

Kameraet på Mate 9 Pro er laget i samarbeid med Leica, og er utarbeidet for å skape en fantastisk fotografering opplevelse, også under vanskelige lysforhold. Kameraet består av to enheter, Dual kamera. Det betyr i praksis at du disponerer to kamera, ett med fargesensor på 12 megapiksler og ett med svart/hvit sensor på hele 20 megapiksler.

Bildet tas med begge kameraene og bearbeides i etterkant. Bildestørrelsen blir 12 megapiksler. Frontkameraet har 8 Megapiksler og god lysstyrke. Kameraet har også bildestabilisator som gjør det mindre utsatt for bevegelser under fotograferingen.

SE OGSÅ KOMPLETT PRESENTASJON AV iPHONE 12

4K video

Huawei Mate 9 Pro.

Videoinspilling i opptil 4K 2160p (30 bilder pr sekund), dvs fire ganger bedre oppløsning enn 1080p Full DH.

Design

Det spesielle med designen er at både skjermen og bakdelen er buet ut/avrundet på kantene. Kassen er i børstet aluminium. Telefonen har en tykkelse på 7,5 mm. Du kan velge mellom fargene grå og gull.

Prosessor/minne

 • Prosessoren er en lynrask Kirin 960 prosessor med 8 kjerner (fire på 2,4 GHz og fire på 1,8 GHz).
 • Stort internminne på 6G som gjør det mulig kjøre flere funksjoner, video og apper parallelt.
 • 128 GM minne, noe som er i toppklasse.

Skjerm

5,5 tommers AMOLED-skjerm med buede kanter. AMOLED bruker mindre strøm og skarpere skjermbilde. Oppløsningen er 2560 x 1440 piksler.

Operativsystem

Android 7.0 Nougat.

Batteri

Stor batterikapasitet på 4000 mAh (IPhone 7 har 2900 mAh). Huawei Mate 9 Pro har rask lading, Super Charge-systemet, (ca 90 minutter fra 0 til 100%).

Dual SIM

Mobilen har plass til to SIM-kort (nano), både 3G og 4G.

Betjening og funksjoner

Fingeravtrykkleseren er plassert på forsiden (samme knapp som hjemknappen).

Pris

Ca kr 8.000.

Tekniske data:

 • Stereohøyttalere med DTS lydforsterking
 • USB 2.0 type-C port for rask lading og datasynkronisering
 • 3.5 mm lydport
 • GPS/GLONASS/Galileo/Beidou geolokasjon og servicestøtte
 • Lynrask WiFi-ac og Bluetooth 4.2, WiFi Direct

Veldig godt kamera

Dobbel-kamera løsningen (dual kamera, ett fargekamera med 12 piksler og svart/hvit kamera med 20 piksler) gir veldig god bildekvalitet, skarpe bilder og fantastisk fargegjengivelse, også i svakt lys. Den høye kvaliteten på bilder tatt i dårlig lys er verd å merke seg. Gode linser og en avansert bildeprosessor som fjerner og støry og gir god balanse i bildene fremheves ofte. Kameraet er utviklet av Leica og er noe av det ypperste som finnes tilgjengelig på mobiltelefoner. Også frontkameraet på 8 megapiksler gir gode bilder, også dette under vanskelige lysforhold. Blitsen får også mye skryt, blant annet for riktige

Opptak i 4K video gir fire ganger bedre oppløsning enn den mer vanlige 1080p Full HD, det merker du godt på kvaliteten.

Huawei’s kameraapp er meget brukervennlig og har mange spennende funksjoner.

Godt grep

Telefonen ligger godt i hånden og gir et godt grep. Dette mye takket være den avrundede skjermen, stilig design med børstet aluminium.

Rask prosessor og stort minne

Prosessoren er en lynrask Kirin 960 prosessor. Den består av 8 kjerner (fire på 2,4 GHz og fire på 1,8 GHz). Dette er ytelse på toppnivå.
Stort internminne på 6G som gjør det mulig kjøre flere funksjoner, video og apper parallelt.
128 GM minne, noe som er i toppklasse.

Skjerm med AMOLED teknologi

AMOLED-teknologi gir bedre kontrast, bedre fargegjengivelse og et lavere strømforbruk. Skjermen på Huawei Mate 9 Pro har en oppløsning på 2560 x 1440 megapiksler og gir et sylskarpt bilde.

Android 7.0

Denne siste Android versjonen er veldig fleksibel i bruk og har mange nye funksjoner, blant annet bedre sikkerhetsfunksjon. Det skrytes av lett betjening, enkel tilgang til og raskt skifte mellom applikasjonene og muligheten for å dele skjermbildet.

Enkel betjening

Telefonen er rask og betjene og spesielt menyene får mye skryt. Fingeravtrykkleseren er plassert på framsiden av telefonen og fungerer med lynrask responstid. En viktig funksjon er at telefonen har programvare som jobber med å lære seg hvordan du anvender telefonen. Målet er å tilpasse og få telefonen til å fungere på en optimal måte i forhold til din bruk. Dette er en avansert funksjon og telefonen trenger litt tid før den har lært seg ditt brukermønster.

God lyd

Telefonen leverer god lyd og har stereo høyttalere på fremsiden. Stereohøyttalere har DTS lydforsterking og gir en flott lydopplevelse for film og musikk.

Kraftig batteri og rask ladning

Batteriet er på hele 4000 mAh ( 2900 mAh på iPhone 7 Plus). I følge Huawei rekker batteriet til to dagers normal bruk. Den raske ladetiden fremheves også. Batteriet lades fra tomt til 100% på 1,5 time. Huawei kaller denne ladeteknologien for Super Charge og 20 minutter lading skal være nok til en hel dags bruk av mobilen. Laderen er flere ganger kraftigere enn laderen til iPhone 7 Plus.

Høy pris

Huawei Mate 9 Pro koster ca 8.000 kroner og det er godt over Android-konkurrentene.

Ikke vanntett / værsikring

Mobilen er ikke vanntett. Tar du prisen tatt i betraktning burde den absolutt vært vanntett, ikke minst når du sammenligner med konkurrerende telefoner.

Fakta / egenskaper

Dual SIM: Telefonen gir deg plass til to stykk nano SIM-kort og du kan bruke et 4G SIM-kort og et 3G SIM-kort samtidig. Hold jobb og privatliv atskilt med en og samme telefon. Du kan enkelt veksle mellom de to SIM-kortene.

 • 128 GB intern lagring
 • USB 2.0 type-C port for rask lading og datasynkronisering
 • 3.5 mm lydport
 • GPS/GLONASS/Galileo/Beidou geolokasjon og servicestøtte
 • Lynrask WiFi-ac og Bluetooth 4.2, WiFi Direct
 • Rask et-trykks NFC paring

Oppsummering

Huawei Mate 9 Pro er en fantastisk mobiltelefon med høy ytelse på alle områder. Den er rask og meget presis i betjeningen. Den har et unikt dobbelkamera som garantert vil gi deg bedre bilder, spesielt når lysforholdene er dårlige (dette har jo vært og er fortsatt det store problemet med mobil-fotografering).  Batteriets kraftige ytelse og den raske ladningen er viktige egenskaper for mange.

 • Det eneste som trekker ned er noe høy pris og manglende vanntetthet. Spørsmålet er hvor mye vanntetthet og værsikring betyr i praksis for bruken av denne type telefoner.
 • Designer er stiling med den buede skjermen.
 • Dette er uten tvil en av markedets beste mobiler for øyeblikket.

Hvilke er de viktige hovedpunktene når du skal velge ny mobiltelefon?

Hvilket system skal du velge, iPhone eller Android?

iPhone

iPhone produseres av Apple og har en markedsandel i Norge på ca 50%.
Operativsystemet heter iOS og har mange fordeler. Først og fremst mener mange det er enklere å bruke.

Design og funksjoner prioriterer brukervennlighet og lett betjening. Som eier av en iPhone blir du en del av Apple-verden og har tilgang til tjenester som FaceTime, iMessage, iCloud og iTunes. Utvalget av apper til iPhone er stort, og betydelig større enn for det konkurrerende systemet Android. Bakdelen med IPhone er høy pris og litt færre fleksibilitet og valgmuligheter for å tilpasse telefonen etter dine preferanser.

Android

Android systemet tilbyr mange valgmuligheter for tilpassning av telefonen og du er ikke låst til produsenten på samme måte som med iPhone. Du har stor frihet til å velge apper for å høre på musikk og redigere bilder. Utvalget av apper er stort og nærmer seg det for iPhone.Hva skal mobilen koste?
Mobiltelefoner får du fra noen få hundrelapper til opp mot 10.000 kroner. Toppmodellene koster rundt 6 – 9.000 når de lanseres, og synker deretter jevnt og trutt til neste toppmodeller kommer og starter på topp igjen. Du kan derfor spare mye på å ikke velge den siste modellen. For de fleste er en telefon som har vært på markedet ett års tid mer enn bra nok. I området 3-4.000 gjør du de beste kjøpene i forhold til pris og funksjoner/ytelse. Mobiler til under 1000-lappen er temmelig urelevante, men er ok om du kun skal ringe eller sende sms.

Du kan også kjøpe mobil direkte fra mobiloperatøren. De fleste har ulike finansieringsordninger knyttet opp til abonnementet, for eksempel avbetaling. Hvor gunstig dette er avhenger av mange ting, ikke minst hvilke kampanjer du kan benytte deg av. Vi anbefaler at du tar en sjekk på dette, det kan være en del å spare. Husk at du binder deg til leverandøren om du går for en løsning med bindingstid.

Huawei har flere aktuelle modeller.

Hva med størrelsen?

IPhone 7

Størrelsen på en mobiltelefon handler om hvor stor skjerm du ønsker målt opp mot vekt og håndterbarhet. Enkelte av toppmodellene er såpass store at de nesten er for store til å ha i lommen. Skjermstørrelsen er oppgitt i tommer, men husk at dette måles på skrå over skjermen, små endringer i antall tommer gjør derfor et stort utslag i virkelig størrelse. Rammen rundt skjermen tar også plass og variasjonene er store, se derfor ikke kun på den angitte skjermstørrelsen.

Mobilkamera

De aller fleste mobiltelefoner har mobilkamera og kvaliteten på bildene begynner også å bli meget bra. Antall megapiksler bestemmer mye av kvaliteten på bildene og dette har vært et problem i forhold til ordinære kompaktkamera med høyt antall megapiler. Nå har derimot mobilene kommet etter og enkelte nye modeller har opp mot 15 megapiksler. Et problem med mobilkamera er den lille størrelsen på linsen. Den slipper ikke inn mye lys og bildekvaliteten synker dramatisk i dårlige lysforhold. Produsentene bruker store ressurser på utvikling av programvare som skal gjøre mobilene mer lyssterke.

Hvor mange gigabyte lagringsplass?

Skal du lagre mange bilder og videoer og bruke mange apper trenger du også godt med lagringsplass. Her skal du være oppmerksom på at enkelte telefoner kun leveres med internt minne, dvs ikke har mulighet for minnekort. Velger du en slik modell må du på forhånd gjøre deg opp en mening om hvor mye lagringsplass du trenger, du har flere størrelser å velge blant, med prisen øker betydelig om du trenger mye lagringsplass. Vanlig bruk av mobilen krever i følge bransjen en lagringskapasitet på 32 gigabyte.

Batterikapasitet

Batterikapasiteten er viktig, moderne mobiler med store skjermer krever mye strøm og det er ikke alltid batterikapasiteten er imponerende. Husk at det er forskjell på om batterikapasiteten er oppgitt i stand-by tid, ringetid eller surfetid. Husk at det ikke er trygt å lade mobilen natten.

Sjekk abonnementets hastighet og dekning?

Du har mange mobilselskaper å velge blant, og hver av de har mange ulike abonnementer. Det tar tid og orientere seg i jungelen av tilbud. Men det som er veldig viktig er om dekningen er god der du skal bruke telefonen. Dette er aktuelt for abonnement med store hastigheter/3G og 4G. Utbyggingen pågår fortsatt og det er stor forskjell på Telenor og NetComs dekning i ulike deler av landet. Her er link til dekningskartet til TELENOR NETCOM.
Skal du bruke mobilen aktivt på internett og strømme musikk bør du velge et abonnement med en hastighet på minst 10 Mbit/s.

SB

Du liker kanskje også...