MOBILTELEFON – Test, testvinnere og kjøpeguide

Sist oppdatert: 8. januar 2019


MOBILTELEFON – Test, testvinnere og kjøpeguide

Skal du kjøpe ny mobiltelefon har du et stort utvalg å velge i. Det gjør det ikke enklere at det konstant kommer nye modeller og ny teknologi.

Hvilke er de viktige hovedpunktene når du skal velge ny mobiltelefon?

Hvilket system skal du velge, iPhone eller Android?

iPhone

iPhone produseres av Apple og har en markedsandel i Norge på ca 50%.
Operativsystemet heter iOS og har mange fordeler. Først og fremst mener mange det er enklere å bruke.

Design og funksjoner prioriterer brukervennlighet og lett betjening. Som eier av en iPhone blir du en del av Apple-verden og har tilgang til tjenester som FaceTime, iMessage, iCloud og iTunes. Utvalget av apper til iPhone er stort, og betydelig større enn for det konkurrerende systemet Android. Bakdelen med IPhone er høy pris og litt færre fleksibilitet og valgmuligheter for å tilpasse telefonen etter dine preferanser.

Android

Android systemet tilbyr mange valgmuligheter for tilpassning av telefonen og du er ikke låst til produsenten på samme måte som med iPhone. Du har stor frihet til å velge apper for å høre på musikk og redigere bilder. Utvalget av apper er stort og nærmer seg det for iPhone.Hva skal mobilen koste?
Mobiltelefoner får du fra noen få hundrelapper til opp mot 10.000 kroner. Toppmodellene koster rundt 6 – 9.000 når de lanseres, og synker deretter jevnt og trutt til neste toppmodeller kommer og starter på topp igjen. Du kan derfor spare mye på å ikke velge den siste modellen. For de fleste er en telefon som har vært på markedet ett års tid mer enn bra nok. I området 3-4.000 gjør du de beste kjøpene i forhold til pris og funksjoner/ytelse. Mobiler til under 1000-lappen er temmelig urelevante, men er ok om du kun skal ringe eller sende sms.

Du kan også kjøpe mobil direkte fra mobiloperatøren. De fleste har ulike finansieringsordninger knyttet opp til abonnementet, for eksempel avbetaling. Hvor gunstig dette er avhenger av mange ting, ikke minst hvilke kampanjer du kan benytte deg av. Vi anbefaler at du tar en sjekk på dette, det kan være en del å spare. Husk at du binder deg til leverandøren om du går for en løsning med bindingstid.

Huawei har flere aktuelle modeller.

Hva med størrelsen?

IPhone 7

Størrelsen på en mobiltelefon handler om hvor stor skjerm du ønsker målt opp mot vekt og håndterbarhet. Enkelte av toppmodellene er såpass store at de nesten er for store til å ha i lommen. Skjermstørrelsen er oppgitt i tommer, men husk at dette måles på skrå over skjermen, små endringer i antall tommer gjør derfor et stort utslag i virkelig størrelse. Rammen rundt skjermen tar også plass og variasjonene er store, se derfor ikke kun på den angitte skjermstørrelsen.

Mobilkamera

De aller fleste mobiltelefoner har mobilkamera og kvaliteten på bildene begynner også å bli meget bra. Antall megapiksler bestemmer mye av kvaliteten på bildene og dette har vært et problem i forhold til ordinære kompaktkamera med høyt antall megapiler. Nå har derimot mobilene kommet etter og enkelte nye modeller har opp mot 15 megapiksler. Et problem med mobilkamera er den lille størrelsen på linsen. Den slipper ikke inn mye lys og bildekvaliteten synker dramatisk i dårlige lysforhold. Produsentene bruker store ressurser på utvikling av programvare som skal gjøre mobilene mer lyssterke.

Hvor mange gigabyte lagringsplass?

Skal du lagre mange bilder og videoer og bruke mange apper trenger du også godt med lagringsplass. Her skal du være oppmerksom på at enkelte telefoner kun leveres med internt minne, dvs ikke har mulighet for minnekort. Velger du en slik modell må du på forhånd gjøre deg opp en mening om hvor mye lagringsplass du trenger, du har flere størrelser å velge blant, med prisen øker betydelig om du trenger mye lagringsplass. Vanlig bruk av mobilen krever i følge bransjen en lagringskapasitet på 32 gigabyte.

Batterikapasitet

Batterikapasiteten er viktig, moderne mobiler med store skjermer krever mye strøm og det er ikke alltid batterikapasiteten er imponerende. Husk at det er forskjell på om batterikapasiteten er oppgitt i stand-by tid, ringetid eller surfetid. Husk at det ikke er trygt å lade mobilen natten.

Sjekk abonnementets hastighet og dekning?

Du har mange mobilselskaper å velge blant, og hver av de har mange ulike abonnementer. Det tar tid og orientere seg i jungelen av tilbud. Men det som er veldig viktig er om dekningen er god der du skal bruke telefonen. Dette er aktuelt for abonnement med store hastigheter/3G og 4G. Utbyggingen pågår fortsatt og det er stor forskjell på Telenor og NetComs dekning i ulike deler av landet. Her er link til dekningskartet til TELENOR NETCOM.
Skal du bruke mobilen aktivt på internett og strømme musikk bør du velge et abonnement med en hastighet på minst 10 Mbit/s.

SB

Follow by Email
Facebook
Google+
https://www.testtips.no/mobil/kjopeguide-mobiltelefon">
Twitter

Du liker gjerne...