Bærbar PC /LapTop – Test og kjøpeguide (2020)

Sist oppdatert: 16. November 2020


Bærbar PC /LapTop – Test og kjøpeguide (2020)

Her finner du det viktigste om du har planer om å kjøpe ny bærbar PC / LapTop. Først et utvalg anbefalte modeller som har gjort det godt i tester. Deretter kommer en komplett guide til hva som er viktig når du skal velge type og modell. Til slutt i artikkelen finner du flere tips og gode råd samt informasjon om utgåtte modeller.

Lenovo Ideapad L340 15,6

Lenovo Ideapad L340 15,6.

Potent bærbar PC som egner seg for det meste, gaming inkludert. Lenovo har bygget en solid posisjon i det norske markedet og er en gjenganger i toppresultatene i ulike tester.

Lenovo Ideapad L340 15,6 er egentlig alt du trenger. Rask ytelse med Intel Core i5 prosessor og en prosessorhastighet på 2,4 GHz (kan boostes til 4,1). 8 GB ram gjør at du kan jobbe raskt.

Skjermen får mye skryt i tester og det er ikke uten grunn. Skjermen på 15,6 tommer har spesifikasjoner og ny teknologi i det absolutte toppsjiktet (Full HD 1080p, IPS, 3GB grafikkort).

Flere tester fremhever den raske ladingen, på en drøy time har du ladet batteriet 100% (batterikapasiteten er på ca 10 timer ved normal bruk). God lyd i høyttalerne er også noe som får skryt.
Tekniske data:
Skjermstørrelse: 15,6’’
Prosessor: i5 Intel Core
Hastighet: 2,4 GHz (4,1 GHz med boost)
RAM: 8 GB
Harddisk: 256 GB – SSD
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1050

 


Apple MacBook Pro – 1.4GHz QC 8GB 128GB 13″

Apple MacBook Pro.

Denne nye MacBook Pro gjør bortimot rent bord i mange tester. Apple imponerer ifølge tester med både ytelse og brukervennlighet. Her er det fullspekket med innovativ teknologi som  fingeravtrykkleser (Touch ID) istedenfor passord, skjerm som gir en helt ny opplevelse når det gjelder bildekvalitet (flere ganger så høy oppløsning som ordinære HD skjermer) og mye annet.

Tastaturet er også nytt med Touch Bar funksjon. Det innebærer at funksjonstastene endres i forhold til de programmer du kjører på maskinen til enhver tid. Her det brukeren som er satt i fokus.

Apple MacBook Pro har en helt ny styreflate, Force Touch, (det feltet man vanligvis bruker til å styre musepekeren) gir bedre kontroll, blant annet kan du zoome i skjermbildet herifra. Vi har ikke prøvd denne funksjonen selv, men de testene vi har lest fremhever dette som veldig positivt.

Tekniske data:
Skjermstørrelse: 13,3’’
Prosessor: i5 Intel Core
Hastighet: 1,4 GHz (3,9 GHz med boost)
RAM: 8 GB
Harddisk: 128 GB – SSD
Grafikk: Iris Plus Graphics

 

KJØPEGUIDE:

Her er det viktigste du skal tenke på før du kjøper deg ny bærbar PC.

Hvor stor skjerm skal du velge?

15,6 tommer

For bærbare PC’er er det skjermens størrelse som avgjør den fysiske størrelsen på maskinen. Den mest solgte størrelsen er 15,6 tommer. Det er en skjermstørrelse som gir god oversikt og egner seg godt til surfing på nettet. Tastaturet har en god bredde som også gir plass til nummertastene på høyre side, noe som er praktisk.

Størrelsen på skjermen bestemmer også vekten. En PC 15,6 skjerm har en vekt på 2,2 – 2,6 kg. Dette kan oppleves litt tungt om du er mye på farten med maskinen. Denne størrelsen er heller ikke så lett å plassere i en veske.

11-12-13 tommer

Går du ned ett park hakk i skjermstørrelse og ser på modeller med skjerm på 11-12 tommer blir vekten redusert med bortimot en kilo i tillegg til betydelig mindre bredde/høyde. En slik modell er enkel å ta med seg og får lettere plass i vesker, og oppleves som en helt annen PC.

17,3 tommer

Har du ikke behov for å ta med deg PC’en ofte og den stort sett står på en fast plass kan det være smart å se på modeller med skjermestørrelse på 17,3 tommer. Disse skjermene oppleves som betydelig større, det samme med tastatur og betjening. Bakdelen med denne størrelsen er en betydelig høyere pris. Du må regne med å betale 5 til 10.000 ekstra i forhold til 15,6 størrelsen.

Du får en sterk 15,6 tommer til rundt 4-5.000 kroner, en 17,3 runder fort 10.000 kroner og oppover. 11-12 tommer maskinene ligger på 2.500 til 3.500 kroner.

Se test av praktisk og allsidig bærbar PC som også kan brukes som nettbrett.

Hvilken oppløsning skal du velge?

Skjermens oppløsning avgjør hvor skarpt skjermbildet er. Høyere oppløsning betyr at flere antall punkter/piksler er presset sammen inn på skjermen. Skjermer med en størrelse på 10-12 tommer samt de rimeligste 15,6 tommer skjermene har en maksimal oppløsning på 1366 x 768 og HD. Dette fungerer fint for surfing og vanlig bruk, men ser du mye på bilder og film og legger vekt på god bildekvalitet bør du går for en modell med Full HD, dvs en maksimal oppløsning på 1920 x 1080. Disse koster ofte bare noen hundrelapper mer og er absolutt å anbefale.

Hvilke prosessor trenger du?

Når du skal vurdere de ulike modellene i markedet ser du at det i hovedsak finnes to leverandører av prosessorer, Intel og AMD. Hver av disse har sine egne produktbetegnelser og det er ikke så enkelt å sammenligne de mot hverandre.

Intel

Intel har fem prosessorer som er relevant for forbrukermarkedet, Celeron, Pentium, i3, i5 og i7. Celeron og pentium har minst ytelse og finnes i de rimeligste PC modellene. De har tilstrekkelig ytelse for vanlig surfing og bruk, men har du tenkt å ha maskinen noen år fremover bør du heller se på maskiner med prosessorer fra i3 og oppover. Spill og videoredigering innebærer behandling av tunge filer og krevende grafikk og stiller store krav til prosessoren. For denne bruken trenger du en i5 prosessor eller større. I7 er den kraftigste prosessoren fra Intel og leverer nok kraft når du trenger det, for eksempel ved kjøring av flere krevende program samtidig.

AMD

AMD har to serier med prosessorer, E og A. E-serien er den rimeligste, A-serien leverer størst kraft og er de mest aktuelle prosessorene. A-serien har fire varianter, A4, A6, A8 og A10.

Sammenligning Intel og AMD

  • Celeron tilsvarer mellom A4 og A6
  • Intel i5 tilsvarer AMD A6
  • Intel i7 tilsvarer AMD A8
  • AMD A10 har en ytelse på ca 40% over i7

Hvor mye RAM/internminne?

Størrelsen på internminnet (RAM) angis i GigaByte (GB) og bestemmer hvilke mengder data maskinen kan mellomlagre under kjøring av prosesser uten å måtte benytte harddisken. En RAM på 4 GB regnes som et minimum for normal og allsidig bruk. 6 GB anbefales og med 8 GB (eventuelt 16) har du full kontroll med alle krevende program og prosesser.

Se kommentar på lynrask laptop med SSD harddisk på 512 GB.

Valg av skjermkort

Skjermkortet, eller grafikkort, bestemmer hvor raskt og i hvilken kvalitet maskinen ”lager” skjermbildet. Her er det viktig å skille mellom maskiner som har et dedikert skjermkort, dvs et skjermkort som kun jobber med skjermbildet, og maskiner hvor grafikkortet er en del av PC’en. For vanlig bruk trenger du ikke et dedikert skjermkort. Spill, videoredigering og generell avansert bildebehandling krever derimot et dedikert skjermkort. De dominerende produsentene av skjermkort er AMD og Nvidio.

Hvilken lagringsplass har du behov for?

Mekaniske harddisker er de mest vanlige. Disse blir nå erstattet av den nye SSD teknologien.

Den nye teknologien heter SSD (Solid state drive) og skiller seg fra de tradisjonelle harddiskene ved å bruke et flashminne og ikke en roterende disk. SSD har ingen bevegelige deler og er både raskere og mer pålitelig enn de tradisjonelle harddiskene. Dette merker du spesielt ved oppstart av maskinen, SSD teknologien er lynrask. Bakdelen er at SSD maskiner er kostbare om du ønsker stor lagringskapasitet. En kapasitet på 256 eller 500 GB har en betydelig høyere pris enn maskiner med de tradisjonelle harddiskene.

Det finnes også maskiner på markedet med både SSD for rask oppstart og databehandling og en tradisjonell harddisk i tillegg. Da har du både høy lagringshastighet når du trenger det, og stor kapasitet for lagring av mange og tunge filer (video etc).

USB og HDMI

Du bør ha minst to USB 3.0 porter. Det nye nå er USB-C, en mer avansert USB port som vil bli den nye standarden på sikt. HDMI uttak er en selvfølge.

 

Utgåtte modeller:

Acer Chromebook R13 CB5-312T

Acer Chromebook R13 CB5-312T.

Acer har stor suksess med sin Chromebook-serie og det er ikke uten grunn. I tester er det svært ofte høye karakterer bade for ytelse, design og brukervennlighet. Acer Chromebook CB5-312T kan stille opp på høykant som et «telt» (360 grader hengsel). Fordelen er at flere kan se samtidig på skjermen, praktisk.

En annen fordel med CB5 Chromebook er størrelsen. Høyden er på beskjedne 1,55 cm og vekten på 1,5 kg. Dette kombinert med 13’ skjermen gjør dette virkelig til en bærbar PC i ordets rette forstand.

Takket være prosessortypen (ARM 4 kjerner) er det ikke behov for kjølevifte, da slipper du også viftestøy (og varme). Tøff design i aluminium.

Tekniske data
Pris: Ca. kr 4.500,- (Okt 2019)
Skjermstørrelse: 13,3’’
Prosessor: MediaTek MT8173
Hastighet: 2,1 GHz
RAM: 84 GB
Harddisk: 64 GB – SSD
Grafikk: PowerVR GX6250

Lenovo Yoga S730 i5 – Notebook – 180° flipphengsel

Kombinert bærbar PC og nettbrett (180 graders flipp). Kompakt og med høy ytelse. Maskinen har bakgrunnsbelyst tastatur (to styrker), batteritid på 10 timer og med fingeravtrykkleser. Lenovo Yoga S730 finnes i flere varianter med 13.3’ eler 15.6’ skjerm og i5 eller i7 prosessor. Dette er mye PC for pengene.

Testresultat: Mange tester gir skryt for høy ytelse, spesielt siden det er en flipp modell
Pris: 8 -11.000 (januar 2018)
Prosessor: Intel Core i5-8265U, 1.6 GHz (max 3.9 GHz), Quad Core, 4 kjerner
Skjerm: 13.3’ Full HD 1920×1080, IPS,
Skjermkort: Intel UHD Graphics 620
Ram: 8GB
Lagring: 256GB SSD
Tilkobling: 3 stk USB-C 3.1, støtter Gen 1 og 2 samt Thunderbolt 3
Vekt: 1,19 kg
Størrelse: B 307 mm H 140 mm D 210 mm

Positivt fra flere tester

+ Høy ytelse, spesielt i forhold til prisen
+ Kraftig mikrofon for talestyring
+ Solid utførelse og flott design
+ Behagelig og presist tastatur
+ Rask batterilading

Negativt fra tester

– Skjermen kan gi refleks i krevende sterkt lys
– Har ikke HDMI
– Gjennomsnittlig lydkvalitet, men topp om du bruker headphones
– Grafikkortet takler ikke 100% de tyngste og mest krevende spillene

MSI PS42 i7 – Kraftig laptop med høy ytelse.

MSI PS 42 er populær bærbar datamaskin med høy ytelse målt opp mot prisen. Tester viser at den presterer meget bra og kan kjøre tyngre oppgaver uten problemer. Den passer til det meste, også bilderedigering og lettere gaming. Husk at den finnes i tre versjoner hvorav en har en mindre i5 prosessor.

Testresultat: Får meget god kritikk og mye skryt i flere PC tester.
Pris: 11-13.000 (januar 2018)
Prosessor: i7 Intel Core, 1,8 Ghz, 4 kjerner Quad Core, Boost 3
Skjerm: 14’, 1920×1080, Full HD, IPS,
Skjermkort: Intel UHD Graphics 620
Ram: 8 GB DDR4
Lagring: SSD 256 GB, lynrask.
Tilkobling: HDMI, 2 stk USB C, 2 stk USB 3.1, Bluetooth 4.2, WiFi, SD
Operativsystem: Windows 10, 64 bit
Vekt: 1,19 kg
Størrelse: D 322 x H 159 x B 222 mm.

Positivt fra flere tester
+ Kraftig prosessor med boost-mulighet, klarer tunge oppgaver
+ Lett og tynn
+ Stilig design i børstet aluminium
+ God skjerm med anti refleks og stor betraktningsvinkel
+ Batterikapasitet på 10 timers bruk
+ Behagelig å jobbe med

Negativt fra tester
– Leseren for fingeravtrykk (som for øvrig er rask og presis) er lett å komme borti, man må venne seg til plasseringen i musmatten.
– Harddisken på 256 SSD kunne vært større til denne prisen

 

Skrevet av Sture Bjørseth

Please follow and like us:

Du liker gjerne...